Kan je Bitcoin kopen bij de ING bank? Ontdek hier hoe!

Nederlandse banken zijn nog niet zo ver dat je daar Bitcoin of andere cryptomunten kunt kopen, maar dat kan wel bij crypto exchanges. Toch lijkt het er op dat banken in de toekomst wel dergelijke diensten willen gaan leveren. Met name de ING bank is bezig met onderzoek naar wallets voor digitale activa. Je kunt daar de security tokens van je cryptomunten in bewaren. Als dat eenmaal is gerealiseerd is het niet zo’n grote stap meer om ook Bitcoin kopen bij de ING bank als service aan te bieden.

In het kort: zo koop je Bitcoins bij de ING bank

  1. Maak een account aan bij Bitvavo door hier te klikken
  2. Verifieer je account & stort geld op je account
  3. Navigeer naar de Bitcoin binnen Bitvavo
  4. Vul het bedrag in waarmee je Bitcoins wilt kopen
  5. Druk op de Kopen knop!

Wordt Bitcoins kopen bij de ING Bank mogelijk?

De gezamenlijke banken in Nederland zijn op initiatief van de ING bank bezig met onderzoek naar het aanbieden van digitale activa. Het meest cruciale onderdeel daarvoor is dat er een goede bewaaroplossing moet worden ontwikkeld. Welke vorm die zal gaan krijgen is nog niet te voorspellen.

Het is in elk geval goed nieuws dat de banken bezig zijn om zich hierop voor te bereiden. Veel keus hebben ze overigens niet, want als er niet wordt nagedacht over de ontwikkeling van digitale munten en blockchain technologie zal dat ten koste gaan van een stuk marktaandeel. Bitcoin kopen bij de ING bank zal er dus vast wel gaan komen, de vraag is alleen wanneer..

Online brokers

Ondanks dat Bitcoin kopen bij de ING bank voorlopig nog niet mogelijk is, kun je met een bankrekening bij de ING bank wel cryptomunten kopen via één van de grote internationale brokers. Die zijn allemaal vanuit Nederland toegankelijk.

De grootste Nederlandse handelsbeurs voor Bitcoin is op dit moment Bitvavo, maar er zijn meerdere goede brokers. Als garantie dat het handelen in cryptovaluta volgens de wettelijke regels wordt uitgevoerd staan alle in Nederland toegankelijke brokers onder toezicht van de Nederlandse Bank.

Ben je benieuwd bij welke exchanges je in Nederland Bitcoins en andere cryptocurrencies kunt kopen? Neem dan direct een kijkje in de onderstaande vergelijking:

[table “1” not found /]

Via een broker Bitcoin kopen bij de ING bank

Bij een broker kun je alleen handelen in cryptocurrency als je daar een account aan maakt. Op dit account kan je geld storten, dat vervolgens wordt gebruikt voor het verhandelen in Bitcoin of andere cryptomunten. Je gebruikt je ING bankrekening als bronrekening om geld op je account bij een broker te zetten. Dat kan op meerdere manieren, maar het meest eenvoudig is het om hiervoor iDeal te gebruiken. Je kan echter ook door middel van een traditionele bankoverschrijving geld overmaken naar je account bij een broker.

Stappenplan: zo koop je Bitcoins met je ING account

Bitcoin kopen bij de ING bank via een broker is niet moeilijk. In dit stappenplan wordt uitgelegd welke acties je moet uitvoeren en waar je op moet letten. Het meest lastig is het om een exchange te kiezen die de diensten aanbiedt die je nodig hebt. In Nederland heb je keus uit meerdere crypto exchanges. Over enkele brokers kun je na het stappenplan wat meer informatie vinden.

Stap 1: kies een geschikte broker

Brokers verschillen in het dienstenpakket dat wordt aangeboden, maar bijna overal kun je wel iDeal gebruiken het kopen van Bitcoins bij de ING bank. Sommige brokers beperken zich tot het aanbieden van een crypto exchange. Andere brokers hebben meer producten in hun dienstenpakket. Ook de soorten cryptomunten die kunnen worden verhandeld verschillen per aanbieder.

Een belangrijk criterium om een keus te maken is de gebruiksvriendelijkheid van de website. Als gebruiker moet je goed overweg kunnen met de exchange die je kiest.

De kosten die per transactie in rekening worden gebracht spelen ook een grote rol bij het kiezen van de juiste broker. Elke broker berekent die kosten op een andere manier. Soms is het best lastig om die kosten goed in beeld te krijgen. Wees er bijvoorbeeld alert op dat de kosten bij de ene broker inclusief transacties zijn en bij anderen separaat in rekening worden gebracht. Tenslotte is het van belang dat je bij jouw broker geld kunt overmaken vanaf je bankrekening bij de ING. Anders gaat Bitcoin kopen bij de ING bank sowieso niet lukken.

Stap 2: Een account aanmaken

Voor Bitcoin kopen bij de ING bank met een broker als intermediair moet je na het selecteren van een broker eerst een account aanmaken. Dat is eenvoudig, want je hoeft vaak alleen een e-mailadres plus wachtwoord door te geven.

Brokers zijn volgens de wet verplicht om te controleren of jouw identiteit klopt. Deze verificatie kun je doen door foto van je identiteitsbewijs op te sturen, zoals je paspoort. Er zijn brokers waarbij je een soort beleggersexamen moet doen voordat je toegang krijgt tot het handelsplatform.

Zelf maak ik in Nederland gebruik van Bitvavo voor het kopen en verkopen van crypto’s. Gebruik de onderstaande knop om direct een account te openen bij Bitvavo:

Stap 3: Geld op je account zetten voor Bitcoin kopen bij de ING bank

Met het overmaken van geld naar je account moet je wachten totdat de broker je een bericht heeft gestuurd dat de verificatie geslaagd is, want anders krijg je geen toegang tot het handelsplatform en je account.

Wees je ervan bewust dat je pas kunt beleggen als je geld op je account hebt gestort. Er zijn diverse methoden beschikbaar om geld van je ING rekening op je account te zetten. Kies voor een mogelijkheid die jij handig vindt.

In Nederland wordt door de meeste beleggers met een Nederlandse bankrekening als transactie methode iDeal gebruikt. Maar als je een alternatieve methode wilt gebruiken kan dat met PayPal, een creditcard of een gewone bankoverschrijving. Bij de meeste methoden staat het geld onmiddellijk op je account. Voor het storten van geld gelden voorwaarden. Soms wordt geëist dat je een minimum bedrag overmaakt. Houd er ook rekening mee dat er brokers zijn bij wie er kosten in rekening worden gebracht voor het storten van geld.

ING-geld-storten

Bij Bitvavo kan je snel geld storten van je ING rekening naar je Bitvavo account

Stap 4: Op zoek naar Bitcoin

Brokers hebben overzichten van de cryptomunten waarin kan worden gehandeld op de website staan. Omdat Bitcoin zo populair is, zal deze cryptomunt op een opvallende plek staan. Als je hem niet kunt vinden kun je de zoekbalk gebruiken. Tik dan de zoekterm Bitcoin of BTC in. De correcte pagina zal dan in beeld komen. Je kan natuurlijk ook kiezen voor een andere cryptomunt. De broker geeft op zijn site van alle munten de actuele koers aan.

Stap 5: Via een broker Bitcoin kopen bij de ING bank

Omdat je via de ING bank geld op je account hebt gezet heb je nu de kans om in Bitcoin te handelen. Het betreffende scherm van alle brokers is erg duidelijk, dus je kunt bijna als vanzelf zien hoe dat moet.

Er zijn twee opties. Je kunt Bitcoin bestellen voor een bedrag naar keuze, en je kunt in Bitcoin gaan handelen. Dat betekent dat je Bitcoin koopt voor de huidige koers met het doel om ze later te verkopen tegen een hogere koers. Of je in Bitcoin wilt handelen of ze wil kopen; je hebt altijd zelf de controle voor hoeveel geld je dat wilt doen.

Cypto-kopen-ING-bank

De kenmerken van de verschillende brokers

Bitcoin kopen bij de ING bank kan bij elke broker die de mogelijkheid heeft om geld vanaf de ING bank op je account te zetten. Het is helemaal je eigen beslissing bij welke broker je wilt handelen in cryptocurrency. In het volgende overzicht worden de belangrijkste spelers in Nederland op een rij gezet.

Bitvavo

Bitvavo is een echte crypto exchange. Dat betekent dat je er uitsluitend cryptomunten kunt kopen en verkopen. Andere financiële transacties worden er niet ondersteund. Bij het kopen van cryptomunten heb je twee opties. Je kunt de cryptomunten kopen voor de actuele marktprijs. Dat gebeurt rechtstreeks. Na voltooiing van de transactie ben je meteen de bezitter van de cryptomunten.

Als je de marktprijs te hoog vindt kun je een limiet order plaatsen voor als er cryptomunten te koop komen voor de prijs die jij wilt betalen. Zodra er cryptomunten voor die prijs worden aangeboden door een handelaar wordt de transactie uitgevoerd.

Bitvavo is één van de populairste platforms van Nederland. Het bedrijf is in 2018 opgericht en heeft zijn kantoor in Amsterdam. De sterke punten van deze exchange zijn het zeer overzichtelijke en gebruiksvriendelijke platform en de lage transactiekosten die in rekening worden gebracht. Vooral die lage kosten zijn verantwoordelijk voor het grote succes. Bij Bitvavo kun je door middel van iDeal geld van je ING bankrekening op je account zetten. In feite kun je dus op een indirecte manier Bitcoin kopen bij de ING bank bij Bitvavo.

Wil je meer weten over Bitvavo? Lees dan onze uitgebreide review of open direct een account door op de onderstaande knop te drukken:

eToro

eToro is een wereldwijd zeer populaire broker. Je kan er cryptomunten kopen, maar ook handelen in aandelen, valuta en grondstoffen. Bij sommige van deze diensten hoeft er geen commissie te worden betaald. Net als bij Bitvavo is het platform zeer gebruiksvriendelijk.

Wat eToro zo geschikt maakt voor nieuwe handelaren in cryptovaluta is, dat er een mogelijkheid is om met een gratis demo-account te oefenen. Je krijgt dan een virtueel saldo, dat naar hartenlust kan worden ingezet. Als je voldoende zeker bent van je zaak kun je besluiten om voor eigen geld te gaan handelen.

Een handige voorziening om van succesvolle traders te kunnen leren is de functie Copy Trading. Daarmee is het mogelijk om de portfolio’s van anderen in te zien. Je kunt zelfs transacties kopiëren naar je eigen account. Wat kosten betreft is eToro ook een echte aanrader, want je kunt al beginnen voor € 50.

Via iDeal is het mogelijk om geld vanaf je ING bankrekening over te boeken naar je account. Je bent dan dus bezig met Bitcoin kopen bij de ING bank. Transacties via eToro doen is betrouwbaar, mede dankzij inschrijvingen bij twee Europese toezichthouders.

Klik hier om onze eToro review te lezen of klik op de onderstaande knop om direct een account te openen bij eToro:

Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing, bezoek etoro.com/trading/fees

Wat is Bitcoin eigenlijk?

Ondanks de grote populariteit van het handelen in Bitcoin is het geen officiële munteenheid. Het is dan ook nog steeds een experimentele vorm van valuta. Dat brengt met zich mee dat de techniek en afhandeling achter Bitcoin nog steeds wordt aangepast. Mede afhankelijk van het succes van deze ontwikkelingen stijgt of daalt de waarde van de Bitcoin. Die is daardoor erg grillig.

Dit betekent dat investeren in Bitcoin risicovol is. Dat moet je als koper in het achterhoofd houden. Gebruik alleen geld dat je kunt missen om Bitcoin te kopen, want er is een kans dat de Bitcoin in korte tijd enorm in waarde keldert.

Transacties zijn onomkeerbaar

Als je een transactie doet met Bitcoin is dat definitief. Je moet daarom heel nauwkeurig zijn met het invullen van de adressen van degenen naar wie je geld overmaakt. Want als de crypto per ongeluk naar iemand anders stuurt, is de kans groot dat je het definitief kwijt bent. Daarom wordt aangeraden om alleen transacties te doen met bekende personen of met organisaties met een goede reputatie.

Als je met iDeal geld van je ING bankrekening op je account zet en dat door fouten kwijt raakt, kun je dit niet claimen bij de ING bank. Als de bank overgaat tot rechtstreeks Bitcoin kopen bij de ING bank zou dat kunnen veranderen.

Bitcoins-kopen-ING-Bank-scaled

Conclusie: kan je Bitcoins kopen bij de ING bank?

Bitcoin kopen bij de ING bank is op dit moment nog niet mogelijk. De bank is wel aan het onderzoeken of het die service moet gaan aanbieden, maar heeft daar nog geen beslissing over genomen.

Tot die tijd kun je Bitcoin bij de ING bank kopen via een broker. Het geld dat je daarvoor wilt gebruiken is wel met iDeal van je ING bankrekening naar je account over te schrijven. Zolang Bitcoin kopen bij de ING bank niet wordt aangeboden ben je zelf verantwoordelijk voor de opslag van je digitale valuta. Als de bank Bitcoin kopen gaat ondersteunen is er een kans dat dit via een service kan worden afgenomen.