Groen Beleggen

Wanneer u wilt gaan beleggen komen er nogal wat vragen op u af. Hoeveel risico wil ik nemen? In welke sectoren wil ik mij begeven? Hoe weet ik dat mijn beleggingen ethisch verantwoord zijn? Zaken waarin u zich zal moeten verdiepen wanneer u besluit te gaan beleggen.

Veel beleggers zijn begaan met onze planeet. Zij maken zich zorgen over de toenemende CO2-uitstoot, de steeds meer opwarmende aarde en de diersoorten die dreigen te verdwijnen door ontbossing of andere aantasting van hun leefomgeving.

Waar kunt u groen beleggen?

Groen beleggen is mogelijk bij bijna iedere broker. Een broker is een partij die het mogelijk maakt om bijvoorbeeld aandelen en beleggingsfondsen te kopen en verkopen. Het is belangrijk om zelf onderzoek te doen naar de onderliggende producten. Op die manier kunt u vaststellen of het bedrijf of het fonds waarin u wilt beleggen voldoende rekening houdt met maatschappelijke thema’s.

Ook bij groen beleggen wilt u vanzelfsprekend een hoog rendement behalen. Gebruik daarom de onderstaande knop om de beste brokers te vergelijken! Op die manier weet u zeker dat u bij de voordeligste en meest professionele partij gaat beleggen!

Brokers vergelijken

Beleggen in een Groenfonds

Wanneer u wilt bijdragen aan een groenere, milieuvriendelijkere planeet dan kunt u ervoor kiezen om te beleggen in een groenfonds. Door groen te beleggen investeert u in door de Nederlandse overheid goedgekeurde groene projecten. Dit zijn de zogenaamde Groenfondsen.

Wanneer u belegt in een groenfonds betekent dit dat u recht hebt op een aantal belastingvoordelen. Concreet houdt dit in dat u gebruik kunt maken van de korting voor groene beleggingen (een heffingskorting) van 0,7% van het vrijgestelde vermogen aan groene beleggingen. Op die manier betaalt u minder belastingen in box 1.

Naast deze heffingskorting krijgt u vrijstelling van de vermogensrendementsheffing. Dit fiscale voordeel bedraagt 1.2%. Dit voordeel geldt tot een bedrag van ongeveer 58.540 euro. Op die manier betaalt u dus ook nog minder belastingen in box 3.

Al met al kan groen beleggen dus een aantrekkelijke investering zijn. De belastingvoordelen zorgen immers al gegarandeerd voor een beperkt rendement. Bovendien lijken groene beleggingen niet onder te hoeven doen voor de normale beleggingen. Ook groene beleggingen leverden regelmatig hoge rendementen op.

Het kan soms echter wel lastig zijn om een groenfonds te vinden die klanten accepteert. Er is momenteel namelijk veel vraag naar groene beleggingen. U kunt er echter ook voor kiezen om een groene spaarrekening te openen. Met een groene spaarrekening heeft u recht op dezelfde voordelen als met een beleggingsrekening. Met de lage rente kan dit voordeliger uitpakken dan een normale spaarrekening!

Groen beleggen

Is groen beleggen Duurzaam?

Hoewel u het misschien wel zou denken is duurzaam beleggen niet altijd groen beleggen. Bij duurzaam beleggen gaat het om beleggen in fondsen die aandelen kopen in ondernemingen die voldoen aan de zogenaamde duurzaamheidseisen. Bedrijven die hiervoor in aanmerking komen zijn bedrijven die op een goede manier omgaan met hun personeel en het milieu. Ook worden ondernemingen uit bepaalde branches geweerd. Denk hierbij aan de tabaksindustrie, wapenhandel of de bio-industrie.

Deze vorm van beleggen heeft in die zin weinig te maken met groen beleggen aangezien u bij groen beleggen investeert in milieuprojecten van de Nederlandse overheid terwijl u bij ‘regulier’ duurzaam beleggen investeert in ondernemingen. Kortom: groen beleggen is duurzaam beleggen, duurzaam beleggen is lang niet altijd groen beleggen. En dat merkt u, de fiscale voordelen die gelden voor het investeren in een groenfonds gelden inmiddels niet meer voor reguliere duurzame beleggingen.

Ook is het belangrijk om er rekening mee te houden dat er geen vaste richtlijnen zijn voor duurzame beleggingen. Fondsen mogen zelf bepalen wat ze als duurzaam zien. Ga daarom eerst altijd goed na welke beleggingsproducten als duurzaam bestempelt worden. Op die manier draagt u niet onbedoeld bij aan een bepaalde sector.

Zelf groen beleggen zonder Groenfonds

Tegenwoordig hebt u ook de mogelijkheid om groen te beleggen zonder dat u direct met een groenfonds in zee moet gaan. Dit doet u door te investeren in bedrijven die zich bezig houden met bijvoorbeeld het opwekken van zonne- of windenergie. Steeds meer bedrijven begeven zich op deze markt zodat de portfolio waaruit u een keuze kunt maken steeds uitgebreider en interessanter wordt.

Een interessante investering kan ook het installeren van zonnepanelen op uw dak zijn. Op die manier behaalt u al snel een leuk rendement van meerdere procenten op jaarbasis. Bovendien kunt u het overschot aan geproduceerde stroom weer terug verkopen. Op de lange termijn kunt u zonnepanelen makkelijk terugverdienen en u draagt ook nog eens bij aan een groenere planeet!