Groen Beleggen

Groen Beleggen

Groen BeleggenWanneer u wilt gaan beleggen komen er nogal wat vragen op u af. Hoeveel risico wil ik nemen? In welke sectoren wil ik mij begeven? Hoe weet ik dat mijn beleggingen ethisch verantwoord zijn? Zaken waarin u zich zal moeten verdiepen wanneer u besluit te gaan beleggen. Veel beleggers zijn begaan met onze planeet. Zij maken zich zorgen over de toenemende CO2-uitstoot, de steeds meer opwarmende aarde en de diersoorten die dreigen te verdwijnen door ontbossing of andere aantasting van hun leefomgeving.

Beleggen in een Groenfonds

Wanneer u deze zorgen deelt is groen beleggen in een Groenfonds misschien iets voor u. Door groen te beleggen investeert u in door de Nederlandse overheid goedgekeurde groene projecten. Dit zijn de zogenaamde Groenfondsen. Wanneer u belegt in een groenfonds betekent dit dat u recht hebt op een aantal belastingvoordelen. Concreet houdt dit in dat u gebruik kunt maken van de korting voor groene beleggingen (een heffingskorting) van 0,7% van het vrijgestelde vermogen aan groene beleggingen. Deze vermindert de belasting in de drie boxen samen, maar niet tot minder dan nul.
Deze heffingskorting wordt door de overheid gehandhaafd voor minimaal de periode 2013-2014.
Naast deze heffingskorting krijgt u vrijstelling van de vermogensrendementsheffing. Dit fiscale voordeel bedraagt 1.2%. Dit voordeel geldt tot een bedrag van ongeveer 55.000 euro.

Beleggen via Binckbank

Is Groen Beleggen Duurzaam?

Hoewel u het misschien wel zou denken is duurzaam beleggen niet altijd groen beleggen. Bij duurzaam beleggen gaat het om beleggen in fondsen die aandelen kopen in ondernemingen die voldoen aan de zogenaamde duurzaamheidseisen. Bedrijven die hiervoor in aanmerking komen zijn bedrijven die op een goede manier omgaan met hun personeel en het milieu. Ook worden ondernemingen uit bepaalde branches geweerd. Denk hierbij aan de tabaksindustrie, wapenhandel of de bio-industrie.

Deze vorm van beleggen heeft in die zin weinig te maken met groen beleggen aangezien u bij groen beleggen investeert in milieuprojecten van de Nederlandse overheid terwijl u bij ‘regulier’ duurzaam beleggen investeert in ondernemingen. Kortom: groen beleggen is duurzaam beleggen, duurzaam beleggen is lang niet altijd groen beleggen. En dat merkt u, de fiscale voordelen die gelden voor het investeren in een Groenfonds gelden inmiddels niet meer voor reguliere duurzame beleggingen.

Zelf groen beleggen zonder Groenfonds

Tegenwoordig hebt u ook de mogelijkheid om groen te beleggen zonder dat u direct met een Groenfonds in zee moet gaan. Dit doet u door te investeren in bedrijven die zich bezig houden met bijvoorbeeld het opwekken van zonne- of windenergie. Steeds meer bedrijven begeven zich op deze markt zodat de portfolio waaruit u een keuze kunt maken steeds uitgebreider en interessanter wordt.

Groen Beleggen
3.3 (66.67%) 3 stemmen