Wat Zijn Brokers?

Wat Zijn Brokers?

Brokers, wat zijn dat nou precies?Een broker is één van de twee belangrijkste rollen in de effectenbeurs. De andere belangrijke rol is de dealer. Broker is een Engelse term, in het Nederlands betekent dit eigenlijk “effectenmakelaar”. Dit is niet de letterlijke vertaling van het woord, maar zo noemen wij in Nederland deze rol.
De term broker slaat overigens zowel op een persoon als op een bedrijf. De broker is de persoon die actief handelt tussen de belegger en de markt. De broker heeft handelaren in dienst. Deze handelaren zorgen voor de actieve handel tussen beide partijen.
Een broker is lid van de beurs en zij werken uitsluitend in opdracht van de beleggers. De broker neemt opdrachten aan van andere partijen zoals particuliere klanten en van institutionele beleggers zoals grote pensioenfondsen. Hij kan als “makelaar” een koper en een verkoper bij elkaar brengen, of een grote order zelf uithandelen op een beurs. Brokers kunnen op alle vlakken actief zijn in de markt, bijvoorbeeld bij aandelen, opties of obligaties. Brokers mogen niet zelf op de markt gaan handelen, dit is ten strengste verboden. Een broker moet de inkomsten uit de commissies op de transacties kunnen halen en heeft zelf totaal geen belang bij de richting van de beurs.

Brokers en Dealers

Er zijn in deze wereld wel bedrijven die beide rollen mogen vervullen, deze bedrijven worden Broker/Dealer leden genoemd. Voordat zij beide rollen mogen gaan vervullen zullen zij wel aan zeer strenge eisen moeten voldoen om deze rollen van elkaar te kunnen scheiden. Het handelen voor klanten en het handelen voor eigen rekening mag namelijk nooit gemengd worden. Hier kunnen zij namelijk vele voordelen uit halen. Deze interne scheiding werkt via Chinese walls, een afdeling die zich binnen bedrijven bezig houdt met het scheiden, als zij dit niet strikt gescheiden houden zal het bedrijf deze naam niet meer mogen dragen en mogen zij alleen nog maar de broker of de dealer zijn. Als zij het niet goed gescheiden houden zullen zij hun klanten bijvoorbeeld simpel kunnen adviseren om te gaan verkopen zodat hij vervolgens zelf goedkoop aankopen kan doen. Daarom is dit ten strengste verboden.

Bekende brokers

Onder alle brokers zijn ook een aantal zeer bekende brokers die ook goed vertrouwd zijn. Binck is een broker die voor particulieren te werk gaat. Ook zijn er zeer grote banken die hieraan mee doen, zoals Fortis, Rabobank en Dexia. Zij zijn nagenoeg altijd broker/dealer. De meest bekende brokers zijn volgens vele ook de beste in het vak.