Wat zijn brokers?

Wat zijn brokers nu eigenlijk? Een broker is één van de twee belangrijkste rollen in de effectenbeurs. De andere belangrijke rol is de dealer. Broker is een Engelse term, in het Nederlands betekent dit eigenlijk “effectenmakelaar”. Dit is niet de letterlijke vertaling van het woord, maar zo noemen wij in Nederland deze rol.

Wat is een broker precies?

De term broker slaat overigens zowel op een persoon als op een bedrijf. De broker is de persoon die actief handelt tussen de belegger en de markt. De broker heeft handelaren in dienst. Deze handelaren zorgen voor de actieve handel tussen beide partijen.

Een broker is lid van de beurs en zij werken uitsluitend in opdracht van de beleggers. De broker neemt opdrachten aan van andere partijen zoals particuliere klanten en van institutionele beleggers zoals grote pensioenfondsen. Hij kan als “makelaar” een koper en een verkoper bij elkaar brengen, of een grote order zelf uithandelen op een beurs.

Brokers kunnen op alle vlakken actief zijn in de markt, bijvoorbeeld bij aandelen, opties of obligaties. Brokers mogen niet zelf op de markt handelen, dit is ten strengste verboden. Een broker moet de inkomsten uit de commissies op de transacties kunnen halen en heeft zelf totaal geen belang bij de richting van de beurs.

Bij welke broker kunt u het beste beleggen?

Door een account te openen bij een broker, kunt u zelf beleggen in bijvoorbeeld aandelen. Het is verstandig om een account te openen bij een goede broker. Lang niet alle online brokers zijn van hetzelfde kwaliteitsniveau. Wilt u de beste opties met elkaar vergelijken? Gebruik dan de onderstaande knop om direct de beste brokers met elkaar te vergelijken:

Hoe kiest u de beste broker?

Voor het selecteren van de beste broker, kunt u rekening houden met enkele vergelijkingscriteria.

Het is natuurlijk belangrijk om goed te letten op de kosten. Niet elke broker is even goedkoop: een aandeel Apple of Amazon kan bij de ene broker dan ook een stukje duurder zijn dan bij een andere broker. Dit kan het rendement op de lange termijn flink verlagen. Het is daarom aan te raden om brokers goed met elkaar te vergelijken.

Het is belangrijk om echter nooit te bezuinigen op de veiligheid van een broker. Onderzoek altijd of de broker goed aangeschreven staat en of je beleggingstegoeden veilig worden opgeslagen. Op die manier voorkomt u dat u in lastige tijden voor een vervelende verrassing komt te staan.

Brokers verschillen ook sterk in de analysemogelijkheden die ze aanbieden. Sommige beleggers zijn alleen op zoek naar een voordelige broker waar ze aandelen kunnen kopen terwijl andere beleggers graag begeleiding ontvangen. Door goed te onderzoeken welke diensten er door uw broker worden aangeboden, kunt u een weloverwogen keuze nemen.

Onderzoek tenslotte of de randvoorwaarde goed bij u passen. Wanneer u bijvoorbeeld reist, kan het belangrijk zijn dat de broker een goede mobiele applicatie heeft. Ook een Nederlandstalige klantenservice die u snel kunt bereiken is een grote plus. Wanneer u veel in een specifiek beleggingsproduct investeert, loont het bovendien extra om de kosten van dit product bij verschillende brokers te vergelijken.

Hoe verdienen brokers hun geld?

Brokers rekenen vaak transactiekosten. Voor iedere order die u plaatst, betaalt u een vast percentage of een vast bedrag aan kosten. Naast de transactiekosten rekenen sommige brokers ook servicekosten. De servicekosten zijn vaak een vast bedrag die iedere maand worden doorberekend.

Het is altijd verstandig om bij het openen van een account bij een broker de voorwaarden goed door te nemen. Sommige brokers rekenen allerlei verborgen kosten die het rendement op uw beleggingen flink naar beneden kunnen brengen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kosten voor het uitkeren van dividend of een flinke opslag bij beleggingen in vreemde valuta.

In de reviews die u kunt vinden op mijnbroker.nl leest u alles over alle open en meer verborgen kosten. Op die manier komt u niet voor vervelende verrassingen te staan!

Het verschil tussen brokers en dealers

Er zijn in deze wereld wel bedrijven die beide rollen mogen vervullen, deze bedrijven worden Broker/Dealer leden genoemd. Voordat zij beide rollen mogen gaan vervullen zullen zij wel aan zeer strenge eisen moeten voldoen om deze rollen van elkaar te kunnen scheiden. Het handelen voor klanten en het handelen voor eigen rekening mag namelijk nooit gemengd worden. Hier kunnen zij namelijk vele voordelen uit halen.

Deze interne scheiding werkt via Chinese walls, een afdeling die zich binnen bedrijven bezig houdt met het scheiden. Als zij dit niet strikt gescheiden houden zal het bedrijf deze naam niet meer mogen dragen en mogen zij alleen nog maar de broker of de dealer zijn. Als zij het niet goed gescheiden houden zullen zij hun klanten bijvoorbeeld simpel kunnen adviseren om te gaan verkopen zodat hij vervolgens zelf goedkoop aankopen kan doen. Daarom is dit ten strengste verboden.

Bekende brokers

Onder alle brokers zijn ook een aantal zeer bekende brokers die ook goed vertrouwd zijn. Op deze website kunt u een duidelijk overzicht vinden van de bekendste en beste brokers. Op die manier weet u bij welke partijen u veilig uw orders kunt plaatsen!