Aandelen Kopen

Aandelen Kopen

Van plan om aandelen te kopen? Hier kun je de beste broker vinden

Aandelen kopen? Vergelijk eerst brokersEen aandeel is een waardepapier dat een aantal rechten met betrekking tot een vennootschap geeft. Alle aandeelhouders samen kunnen economisch gezien als eigenaren van de vennootschap worden beschouwd, hoewel ze dat op papier gezien zeker niet zijn. U deelt ook mee in de eventuele winst of verlies. De waarde van uw aandelen hangt samen met de bedrijfsresultaten en de toekomstverwachtingen. Als aandeelhouder heeft u het recht om op de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) het woord te voeren en heeft u stemrecht. Aandelen zijn over het algemeen beursgenoteerd. In dit artikel bekijken we hoe het mogelijk is om aandelen te kopen.

Werking kopen aandelen

Het is tegenwoordig erg eenvoudig om aandelen te kopen: dit gaat doorgaans via een zogenaamde broker. Een broker biedt de gebruiker vaak een handig stukje software aan waarmee u met een druk op de knop bijvoorbeeld een aandeel ING of ABN AMRO kunt aanschaffen.

Hierbij is een handige optie de zogenaamde stop loss. Het is altijd aan te raden wanneer u aandelen koopt om hiervan gebruik te maken. Met een stop loss voorkomt u namelijk dat u geld verliest bij een sterk dalende koers; de aandelen worden dan automatisch verkocht.

Bij het kopen van aandelen kunnen orders ook erg handig zijn. Met een order kunt u een bepaalde prijs opgeven waarop u een aandeel koopt of verkoopt. Op die manier is het niet nodig om de koers nauwlettend te volgen en kunt u succesvoller de juiste aandelen kopen en verkopen.

Tot slot is het ook verstandig om op de kostprijs van de aandelen te letten. Naast de koers rekenen brokers namelijk ook transactiekosten. Door een voordelige broker te selecteren kunt u ervoor zorgen dat u meer succes hebt met het verkopen en kopen van aandelen.

Winst en verlies met aandelen

U maakt winst op aandelen als u de aandelen voor een hogere koers verkoopt dan dat u ze gekocht heeft. Daarnaast kunt u als aandeelhouder dividend ontvangen. Dividend is een uitkering van een ondernemer aan de aandeelhouder. Hoeveel dividend de aandeelhouder krijgt, hangt onder andere af van de winst van het bedrijf. Dividend kan worden uitgekeerd in geld of in nieuwe aandelen.

In goede tijden profiteert u van koersstijgingen en/of dividenduitkeringen. Maar als de onderneming slecht presteert, de markt in een dip zit, of de economie als geheel slecht draait, zal dat kunnen leiden tot een lagere koers van het aandeel. Het is zelfs mogelijk dat het bedrijf failliet gaat en u uw volledige inleg verliest. Het is belangrijk dat u de risico’s van aandelen kopen goed begrijpt voordat u gaat beleggen in dit product.

In 1983 maakte de Nederlandse financiële wereld kennis met een nieuw fenomeen: een index die door de beurs zelf werd samengesteld, met de belangrijkste aandelen van het land. Een dergelijke index was niet alleen nieuw voor Nederland, maar voor heel Europa. De AEX-Index was namelijk ook de allereerste blue-chipindex in Europa waar men aandelen kan kopen. Per kwartaal wordt naar de samenstelling van de index gekeken en beoordeeld of de fondsen hierin nog steeds toonaangevend zijn voor de markt.

Op 18 mei 1987 werden indexopties op de AEX-Index geïntroduceerd en een jaar later kwamen de AEX-futures op de beurs. Volgens een van de beurslegenden stelde toenmalig optiebeursdirecteur Tjerk Westerterp de allereerste index samen op de achterkant van een sigarendoosje, in de trein tussen Luik en Luxemburg. Hij kwam tot 13 beursgenoteerde fondsen: ABN, Ahold, Akzo, Amro, Gist-Brocades, Heineken, Hoogovens, KLM, Royal Dutch, Nationale Nederlanden, Philips, Unilever en Nedlloyd. Dit lijstje groeide later via 15 uit tot 20 ondernemingen en uiteindelijk zouden het er 25 worden.

Aandelen kopen op de AEX

De Amsterdam Exchange Index (AEX) is de belangrijkste Nederlandse beursindex. De index geeft het beeld weer van de koersontwikkeling van de 25 aandelen met de grootste marktkapitalisatie op de Amsterdamse effectenbeurs zoals bijvoorbeeld Heineken, Imtech, Shell, TNT Express en PostNL. Uit het gewogen gemiddelde van de koersen van deze aandelen wordt de stand van de AEX berekend. Middelgrote bedrijven worden weergegeven in de Amsterdam Midkap Index en de kleinste aandelen in de AscX Index.

Gemiddeld gaan er per dag op de AEX-Index 45.000 futures en 85.000 opties om. Maar de AEX-Index wordt niet alleen gebruikt als onderliggende waarde voor opties en futures. Op het moment worden er bijvoorbeeld meer dan 1.000 gestructeerde producten aan de index gekoppeld. In de 30 jaar is de AEX-familie geregeld uitgebreid en is het een interessente paats waar u aandelen kunt kopen.

Aandelen Kopen
3.1 (62.5%) 8 stemmen