Waar kunt u het beste aandelen kopen?

Wil je beginnen met online aandelen kopen? Dan ben je op deze pagina aan het juiste adres! Ik heb namelijk mijn favoriete brokers voor het zelf kopen en verkopen van aandelen op een rij gezet. Ook bespreken we wat aandelen precies zijn en hoe het online verhandelen van aandelen precies werkt.

Waar kan je het beste aandelen kopen?

In het onderstaande overzicht heb ik de brokers op een rij gezet die volgens mij het beste zijn. Doe goed onderzoek welke broker het beste bij jou past!

 BrokerServicekostenKosten AEX aandelen 
Freedom24 logo* Tot 8,76% aan rente
* 1 maand gratis beleggen in aandelen
* Gratis onbeperkte demo
0%€2
eToro broker
eToro
* Geen commissies op aandelen
* Alle bekende aandelen
* Gratis demo
* Je kapitaal loopt risico
* Andere kosten van toepassing
0%€0Info & Aanvraag
BUX logoBUX zero
* Geen transactiekosten op aandelen & ETF's
* Gratis aandeel bij registratie
* Mobiele applicatie
0%€0Direct downloaden
degiro_logo_fcDe Giro
* Voordeligste Nederlandse partij voor aandelen
* Gebruiksvriendelijke software
* 100% Nederlandstalig
* Gratis ETF's verhandelen
0%€2,50Info & Aanvraag
Lynx
* Geavanceerd platform
* Alle aandelen beschikbaar
* Voordelige tarieven
€50,06% (€6 minimum)Info & Aanvraag
Saxo BankSaxo Bank
SaxoTrader Go
€42 + 0,01%0,15% (€8 minimum)Info & Aanvraag
Rabobank BeleggenRabobank
Beleggen
€20 + 0,06%€5 + 0,05%
Abn Amro beleggenAbn Amro
Zelf Beleggen
0,18%€6,50 + 0,1%
ING bank
beleggen
€16 + 0,24%€4 + 0,04%

Doe goed onderzoek

Natuurlijk ben je op zoek naar de beste broker om aandelen te kopen in 2022. Jammer genoeg is er niet één broker die absoluut het beste is. Welke broker de beste keuze is, hangt namelijk sterk van je persoonlijke situatie af.

Maak daarom een lijstje met de factoren die je het belangrijkst vindt. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan:

  • Een broker waar je het goedkoopst aandelen kunt kopen
  • Een broker met de meest uitgebreide analysemogelijkheden
  • Een broker waar je uitgebreide begeleiding & educatie ontvangt
  • Een broker die gebruiksvriendelijk is & weinig moeite kost

Hoe kan je aandelen kopen?

Ben je als beginner van plan om aandelen te kopen? Volg dan het onderstaande stappenplan zodat je direct kunt beginnen.

Stap 1: kies een goede broker

Je hebt een broker nodig om toegang te verkrijgen tot de aandelenbeurs. Met een account bij een broker kan je direct aandelen kopen en verkopen. Heb je hulp nodig bij het kiezen van een goede broker? Bekijk dan mijn overzicht van favoriete brokers:

Stap 2: een beleggingsaccount openen

Nadat je een aandelen broker hebt gekozen, kan je een beleggingsaccount openen. Het openen van een beleggingsaccount kost bij de meeste brokers weinig tijd. Je moet in ieder geval direct een gebruikersnaam en sterk wachtwoord kiezen. Nederlandse brokers zijn vervolgens verplicht om je identiteit te controleren: je moet dan ook een kopie van je paspoort uploaden om je account te activeren.

Stap 3: geld storten op je rekening

Voordat je aandelen kunt kopen, moet je eerst geld storten op je beleggingsrekening. Bij de meeste brokers kan je snel geld storten op je rekening door gebruik te maken van iDEAL of bankoverschrijving. Ook bieden sommige brokers extra betalingsopties aan zoals creditcard, PayPal en Skrill.

Stap 4: een aandeel selecteren

Vervolgens moet je een aandeel selecteren waarin je wilt beleggen. Je vraagt je misschien af wat nu de beste aandelen zijn om te kopen. Dit verandert constant: zowel de markt als de resultaten van verschillende bedrijven zijn constant in beweging. Verderop in het artikel bespreken we in meer details hoe je het beste aandeel koopt.

Stap 5: zelf aandelen kopen

Wanneer je zeker weet welk aandeel je wilt kopen, kan je een eerste positie openen. Dit werkt eigenlijk bij iedere broker door een order te openen.

Je kunt hierbij gebruikmaken uit twee type orders:

  • Marktorder: je koopt het aandeel dan tegen de op dat moment geldende prijs
  • Limietorder: je koopt het aandeel dan tegen een opgegeven prijs

Met een limiet order heb je meer invloed op het moment waarop je het aandeel zelf koopt. Wel bestaat er het risico dat de prijs nooit wordt bereikt, waardoor de positie niet geopend wordt.

Aandelen kopen

Stap 6: je belegging beheren

Vergeet niet om je aandelenportefeuille regelmatig te evalueren. Passen de beleggingen die je hebt uitgevoerd nog bij je? Onderzoek eens in de zoveel tijd hoe het bedrijf presteert.

Wanneer je actiever handelt kan je ook gebruikmaken van een take profit en stop loss. Je kunt hiermee op een bepaalde waarde automatisch je belegging sluiten.

Stap 7: je aandelen weer verkopen

Je koopt normaal gesproken aandelen om koerswinst te behalen. Het is daarom verstandig om voordat je een aandeel koopt, een plan op te stellen. Wanneer je doel vervolgens bereikt is, kan je de aandelen weer verkopen. Dit doe je op dezelfde manier als aandelen kopen: je opent simpelweg een verkooporder en voordat je het weet staat het geld weer op je beleggingsrekening.

Wat zijn aandelen?

Beleggen in aandelen is in 2021 en 2022 populairder dan ooit. Aandelen zijn waardepapieren, waarmee je eigenlijk een deel van een heel groot bedrijf koopt. Wanneer je een aandeel koopt wordt je dan ook mede-eigenaar van het bedrijf. Je kunt als aandeelhouder meestemmen over belangrijke beslissingen op de aandeelhoudersvergadering en ook heb je soms recht op een deel van de winst in de vorm van dividend.

Bedrijven geven aandelen uit om geld op te halen. Dit is erg aantrekkelijk, aangezien het bedrijf geen extra kosten hoeft te betalen over deze aandelen terwijl dit wel het geval is bij leningen.

Hoe werkt beleggen in aandelen?

De meeste beleggers kopen aandelen in de hoop dat ze in waarde zullen stijgen. Of dit het geval is, hangt af van de ontwikkeling van vraag en aanbod. Wanneer veel mensen een aandeel willen hebben, zie je dat de koers stijgt. Het is dan ook gunstig om te investeren in bedrijven die goede resultaten neerzetten en een goede strategie hebben voor de toekomst. Je kunt zowel op de lange als de korte termijn beleggen.

Lange termijn

Wanneer je aandelen voor de lange termijn investeert, is het belangrijk om de cijfers achter de onderneming goed door te nemen. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat een bedrijf een goede strategie heeft en actief is in een sector met een positieve toekomst. De technologie sector zou bijvoorbeeld wel eens meer kunnen groeien dan de fossiele brandstoffen sector.

Korte termijn

Het is ook mogelijk om aandelen binnen enkele uren of dagen weer te verkopen: dit heet ook wel speculatie. Aandelen voor de korte termijn kopen is risicovoller, maar kan ook erg winstgevend zijn. Op de korte termijn is het sentiment belangrijker dan de lange termijn resultaten. Bij het aandeel Tesla kan een enkele Tweet van Elon Musk de koers van het aandeel tien procent laten stijgen of dalen.

Aandelen nieuws beleggen

Hoe kan je geld verdienen met aandelen?

Wanneer je aandelen koopt, doe je dit waarschijnlijk om winst te maken. Je kunt op twee manieren geld verdienen met het kopen en verkopen van aandelen.

Koersstijging

De eerste strategie die je kunt toepassen om geld te verdienen met aandelen, is het kopen van aandelen tegen een lage prijs. Wanneer de koers vervolgens stijgt, kan je ze voor meer geld verkopen waardoor je koerswinst behaalt. Houd er rekening mee dat de koers ook omlaag kan gaan, waardoor je juist geld verliest.

Dividend

Bedrijven keren soms ook een deel van de winst uit in de vorm van dividend. Wanneer je de aandelen op het juiste moment bezit, kan je profiteren van een dividenduitkering. Vooral stabiele bedrijven die niet meer veel investeren keren regelmatig dividend uit. Wanneer je een vaste inkomstenstroom wilt opbouwen uit aandelen, kunnen dividendaandelen interessant zijn.

Wat zijn de kosten van het kopen van aandelen?

Beleggen in aandelen is nooit volledig gratis. De kosten die je bij iedere broker betaalt verschillen echter sterk. Ook de service die je hiervoor terugontvangt is wisselend. Laten we kort bespreken met welke kosten je te maken kunt krijgen bij aandelen brokers.

Transactiekosten

Je betaalt vaak transactiekosten wanneer je een aandeel koopt. Bij sommige brokers betaal je een minimaal bedrag over iedere transactie, wat ongunstig is wanneer je met kleine bedragen in aandelen wilt beleggen.

Servicekosten

Het aanhouden van een account is niet gratis bij alle aandelen brokers. Bij sommige brokers betaal je maandelijks of jaarlijks een bedrag voor het behouden van je broker account. Servicekosten zijn nadelig, aangezien je ook kosten betaalt wanneer je weinig handelt.

Conversiekosten

Je betaalt doorgaans ook conversiekosten wanneer je investeert in buitenlandse aandelen; je moet dan valuta’s tegen elkaar omwisselen. Deze kosten liggen gemiddeld rond de 0,25%.

Welke aandelen kan je het beste kopen?

Je kunt in tienduizenden verschillende aandelen beleggen. Hierdoor is het soms lastig om het beste aandeel te kiezen. In dit deel van het artikel bespreken we welke aandelen je het beste kunt kopen in 2022.

Analyses

Voor het selecteren van goede aandelen om in te beleggen, kan je gebruikmaken van verschillende analyses:

  • Fundamentele analyse: je onderzoekt dan de cijfers achter het bedrijf.
  • Technische analyse: je gaat op zoek naar niveaus op de grafiek.
  • Sentimentele analyse: je onderzoekt het sentiment op de algemene markt.

Deze analyses kunnen je helpen om de juiste aandelen op het beste moment te kopen.

Sector

Niet iedere sector is even veelbelovend. Wanneer je op de lange termijn belegt, is het aan te raden om eerst een goede sector analyse te doen. De technologie of groene sector is een stuk veelbelovender dan de fossiele brandstoffen sector.

Je kunt vervolgens binnen iedere sector enkele aandelen kopen of de maximale spreiding toepassen door te investeren in een ETF. Met een ETF beleg je in één keer in een mandje aandelen die onderdeel zijn van een bepaalde index.

Strategie

Welk aandeel het beste is in 2022, hangt ook sterk af van je strategie en persoonlijke voorkeur. Wanneer je een hogere risicotolerantie hebt, kan je in de meer speculatieve maar ook risicovolle aandelen investeren. Wanneer je liever een stabieler maar lager rendement behaalt, kan je in de grotere en minder spannende bedrijven beleggen.

Zelf pas ik zoveel mogelijk spreiding toe: dit vermindert de volatiliteit van mijn beleggingsresultaten waardoor de kans op een enorme daling afneemt. Ook doe ik aan Dollar Cost Averaging: je koopt dan steeds periodiek voor een vast bedrag aandelen. Mijn persoonlijke doel is dan ook het opbouwen van vermogen op de lange termijn.

Over mijn beste aandelen brokers

In dit deel van het artikel behandel ik kort mijn favoriete aandelen brokers.

Eén van de beste actieve aandelen brokers: eToro

eToro is een goede broker waar je kunt handelen in alle bekende Nederlandse en internationale aandelen. Een voordeel van eToro is dan je geen commissies betaalt. Met de gebruiksvriendelijke software kan je eenvoudig aandeel orders plaatsen en je kan ook speculeren op een dalende koers. Je kan de mogelijkheden gratis uitproberen met een demo van $ 100.000. Gebruik de onderstaande knop om direct een account te openen bij eToro:

Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing, bezoek etoro.com/trading/fees

Eén van de beste commissievrije brokers: BUX

Zelf ben ik een fan van BUX Zero in de categorie commissievrije brokers. Bij BUX kan je namelijk zonder vaste transactiekosten aandelen kopen, waardoor deze broker erg toegankelijk is voor kleine beleggers. Het is er bovendien mogelijk om in fractionele aandelen te investeren, waardoor je ook een klein stukje Amazon of Google kan kopen. Wil je BUX Zero ook proberen? Meld je dan aan & ontvang een gratis aandeel met een waarde tot € 200:

80% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFDs met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Eén van de meest professionele brokers: DEGIRO

Ik beleg al langere tijd tevreden bij DEGIRO. Je kunt bij DEGIRO tegen lage tarieven aandelen kopen en verkopen. DEGIRO heeft een simpele interface, waardoor je ook als nieuwe belegger snel je eerste positie kunt openen. Voordelig is dat je er gratis kunt beleggen in ETF’s die zijn opgenomen in de kernselectie. Gebruik de onderstaande knop om direct een account te openen bij DEGIRO:

Conclusie: waar & hoe aandelen kopen in Nederland?

We hebben in Nederland geluk: je kan hier bij verschillende professionele brokers terecht wanneer je aandelen wilt kopen. Sommige brokers richten zich meer op de beginnende belegger met een kleine beurs, terwijl andere brokers vol inzetten op de professionele investeerder. Wil je nog een keer alle brokers overzichtelijk op een rij zien? Dat kan:

Waar koop jij het liefst je aandelen? Laat het me weten in de reacties onder het artikel!

Veelgestelde vragen over het kopen van aandelen

Op de lange termijn zijn obligaties minder risicovol dan aandelen, maar het rendement ligt dan ook een stuk lager. Zeker in de laatste jaren lag het rendement op obligaties erg laag. Investeren in obligaties is eigenlijk alleen interessant bij een hogere rente. Naar mijn mening zijn aandelen dan ook interessantere beleggingen.

Het is erg lastig om de toekomst in te schatten: zelf zou ik dan ook nooit in één keer met al mijn geld aandelen kopen. Door echter gespreid in te stappen vergroot je de kans op het behalen van goede resultaten. Over de afgelopen 100 jaar is de koers van aandelen gestegen waardoor het op de lange termijn eigenlijk altijd goed is uitgepakt. Aandelen kopen is daarom altijd interessant, mits je het geld voor een langere tijd kunt missen.

Door de komst van online brokers is het zeker mogelijk om goedkoop aandelen te kopen. Dit is ook zeker aan te raden: hoge kosten zorgen er namelijk voor dat je rendement flink afneemt. Ben je benieuwd waar je goedkoop kunt beleggen in aandelen? Lees dan ons artikel over het goedkoop kopen van aandelen.

Wanneer een bedrijf winst maakt, kan het besluiten om een deel daarvan uit te keren aan de aandeelhouders. Deze uitkering heet ook wel dividend. Hoge dividend aandelen, zijn vaak aandelen van stabiele bedrijven waar weinig mogelijkheden zijn tot verdere groei. Wanneer een bedrijf meer mogelijkheden ziet voor groei, investeren ze het geld vaak in plaats van het uit te keren aan de aandeelhouder.

Een aandeelfonds is een beleggingsfonds dat meerdere aandelen bevat. Een aandelenfonds kan zeker een goede belegging zijn: je belegt op die manier in één klap in een selectie aan aandelen. Je kunt kiezen tussen passieve fondsen (ETF’s) of actief beheerde fondsen. Het is ook voor fondsbeheerders lastig om de markt te verslaan, waardoor passieve fondsen voor veel beleggers een goede mogelijkheid zijn.

Met CFD’s kan je actief speculeren op het koersverloop van aandelen. Je kunt met CFD’s een hefboom inzetten waardoor zowel je winsten als verliezen snel kunnen oplopen. Ook is het mogelijk om met CFD’s te speculeren op een dalende aandelenkoers. Houd er rekening mee dat CFD’s alleen geschikt zijn voor korte termijn beleggers en een hoog risico met zich meebrengen.