Waar kunt u het beste aandelen kopen?

Hieronder ziet u een duidelijk overzicht van de beste aandelen brokers. Een broker maakt het mogelijk voor particulieren om aandelen te kopen en verkopen. We hebben bij elke broker aangegeven wat de transactiekosten zijn zodat u een weloverwogen keuze kunt maken.

De beste aandelen brokers

 BrokerServicekostenKosten AEX aandelen 
eToro
* Geen commissies op aandelen
* Alle bekende aandelen
* Gratis demo
* Je kapitaal loopt risico
* Andere kosten van toepassing
0%€0Info & Aanvraag
BUX logo BUX zero
* Geen transactiekosten op aandelen & ETF's
* Gratis aandeel bij registratie
* Mobiele applicatie
0%€0Direct downloaden
degiro_logo_fc De Giro
* Voordeligste Nederlandse partij voor aandelen
* Gebruiksvriendelijke software
* 100% Nederlandstalig
* Gratis ETF's verhandelen
0%€2 + 0,03%Info & Aanvraag
Lynx
* Geavanceerd platform
* Alle aandelen beschikbaar
* Voordelige tarieven
€50,06% (€6 minimum)Info & Aanvraag
Binckbank Binckbank
Green
* €500 aan gratis transactietegoed
* 3 maanden geen transactiekosten
€0*€0*Info & Aanvraag
Binck Basic Binckbank
Blue
€90 + 0,015%€ 1 + 0,1% (€7 minimum)Info & Aanvraag
Saxo Bank Saxo Bank
SaxoTrader Go
0%0,1% (€12 minimum)
Rabobank Beleggen Rabobank
Beleggen
€20 + 0,06%€5 + 0,05%
Abn Amro beleggen Abn Amro
Zelf Beleggen
0,18%€6,50 + 0,1%
ING bank
beleggen
€16 + 0,24%€4 + 0,04%

Eén van de beste aandelen brokers: eToro

eToro is een goede CFD broker alwaar je kunt handelen in alle bekende Nederlandse en internationale aandelen. Een voordeel van eToro is dan je geen commissies betaalt. Met de gebruiksvriendelijke software kan je eenvoudig aandeel orders plaatsen en je kan ook inzetten op een dalende koers. Je kan de mogelijkheden gratis uitproberen met een demo van $ 100.000. Gebruik de onderstaande knop om direct een account te openen bij eToro:

67% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen.

Wat zijn aandelen?

Een aandeel is een waardepapier dat een aantal rechten met betrekking tot een vennootschap geeft. Alle aandeelhouders samen kunnen economisch gezien als eigenaren van de vennootschap worden beschouwd, hoewel ze dat op papier gezien zeker niet zijn. U deelt ook mee in de eventuele winst of verlies.

De waarde van uw aandelen hangt samen met de bedrijfsresultaten en de toekomstverwachtingen. Als aandeelhouder heeft u het recht om op de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) het woord te voeren en heeft u stemrecht. Aandelen zijn over het algemeen beursgenoteerd.

Hoe werkt het kopen van aandelen?

Het is tegenwoordig erg eenvoudig om aandelen te kopen: dit gaat doorgaans via een zogenaamde broker. Een broker biedt de gebruiker vaak een handig stukje software aan waarmee u met een druk op de knop bijvoorbeeld een aandeel ING of ABN AMRO kunt aanschaffen.

Hierbij is een handige optie de zogenaamde stop loss. Het is altijd aan te raden wanneer u aandelen koopt om hiervan gebruik te maken. Met een stop loss voorkomt u namelijk dat u geld verliest bij een sterk dalende koers; de aandelen worden dan automatisch verkocht.

Bij het kopen van aandelen kunnen orders ook erg handig zijn. Met een order kunt u een bepaalde prijs opgeven waarop u een aandeel koopt of verkoopt. Op die manier is het niet nodig om de koers nauwlettend te volgen en kunt u succesvoller de juiste aandelen kopen en verkopen.

Het is bij veel brokers tegenwoordig ook mogelijk om short te gaan. U zet dan in op een daling van de koers. Let goed op de voorwaarden bij iedere broker. Op die manier weet u waar u aan toe bent bij het speculeren op een dalende koers!

Tot slot is het ook verstandig om op de kostprijs van de aandelen te letten. Naast de koers rekenen brokers namelijk ook transactiekosten. Door een voordelige broker te selecteren kunt u ervoor zorgen dat u meer succes hebt met het verkopen en kopen van aandelen.

Bij brokers kan je eenvoudig aandelen of CFD’s kopen. Illustratieve prijzen.

Hoe worden winst en verlies bepaald?

U maakt winst op aandelen als u de aandelen voor een hogere koers verkoopt dan dat u ze gekocht heeft. Daarnaast kunt u als aandeelhouder dividend ontvangen. Dividend is een uitkering van een ondernemer aan de aandeelhouder. Hoeveel dividend de aandeelhouder krijgt, hangt onder andere af van de winst van het bedrijf. Dividend kan worden uitgekeerd in geld of in nieuwe aandelen.

In goede tijden profiteert u van koersstijgingen en/of dividenduitkeringen. Maar als de onderneming slecht presteert, de markt in een dip zit, of de economie als geheel slecht draait, zal dat kunnen leiden tot een lagere koers van het aandeel. Het is zelfs mogelijk dat het bedrijf failliet gaat en u uw volledige inleg verliest. Het is belangrijk dat u de risico’s van het kopen van aandelen goed begrijpt voordat u gaat beleggen in dit product.

Hoe zorgt u voor winstgevende aandelenhandel?

Uit onderzoek is steeds weer gebleken dat het voor veel mensen lastig is om winstgevend te handelen in aandelen. Wanneer u succesvol wilt beleggen in aandelen is het in ieder geval belangrijk om voldoende spreiding toe te passen. Door te spreiden vermindert u de kans dat uw aandelenportefeuille in waarde vermindert wanneer het slecht gaat in één bepaalde regio of sector.

Het is belangrijk om de spreiding zo uitgebreid mogelijk uit te voeren. Koop dan ook aandelen uit verschillende regio’s en uit verschillende sectoren. Het kan ook aantrekkelijk zijn om te variëren met cyclische en anticyclische aandelen. Op die manier is uw aandelenportefeuille goed beschermd tegen de vaak volatiele markt.

Voor de rest is het belangrijk om te beleggen op basis van feiten. Veel beleggers kopen een aandeel op basis van intuïtie of een gevoel. Wanneer u een aandeel wilt kopen omdat u het gevoel heeft dat het wel weer goed gaat komen met een bedrijf, dan neemt u onnodig veel risico. Het is beter om eerst uitgebreid in de cijfers te duiken. Dit is vooral belangrijk wanneer u op de lange termijn in een bedrijf wilt investeren.

Ook is het belangrijk om niet uit te gaan van experts. Zelfs professionele beleggers maken regelmatig fouten. Ga daarom niet blindelings uit van rendementen die in het verleden behaald zijn. Goede kans dat dit in de toekomst nog wel eens veranderd! Nog kwalijker is het om uzelf als een expert te zien. De mens maakt allerlei inschattingsfouten die ontstaan door verschillende psychologische processen.

Koop ten slotte geen aandelen omdat u de product of het dienst fijn vindt. Veel mensen in uw omgeving kunnen een product gebruiken. Dit betekent natuurlijk niet dat het gegarandeerd goed gaat met het bedrijf. Er zijn immers allerlei factoren die de prijsontwikkeling van een aandeel beïnvloeden.

Oprichting van de AEX

In 1983 maakte de Nederlandse financiële wereld kennis met een nieuw fenomeen: een index die door de beurs zelf werd samengesteld, met de belangrijkste aandelen van het land. Een dergelijke index was niet alleen nieuw voor Nederland, maar voor heel Europa. De AEX-Index was namelijk ook de allereerste blue-chipindex in Europa waar men aandelen kan kopen. Per kwartaal wordt naar de samenstelling van de index gekeken en beoordeeld of de fondsen hierin nog steeds toonaangevend zijn voor de markt.

Op 18 mei 1987 werden indexopties op de AEX-Index geïntroduceerd en een jaar later kwamen de AEX-futures op de beurs. Volgens een van de beurslegenden stelde toenmalig optiebeursdirecteur Tjerk Westerterp de allereerste index samen op de achterkant van een sigarendoosje, in de trein tussen Luik en Luxemburg. Hij kwam tot 13 beursgenoteerde fondsen: ABN, Ahold, Akzo, Amro, Gist-Brocades, Heineken, Hoogovens, KLM, Royal Dutch, Nationale Nederlanden, Philips, Unilever en Nedlloyd. Dit lijstje groeide later via 15 uit tot 20 ondernemingen en uiteindelijk zouden het er 25 worden.

AEX aandelen kopen

Aandelen kopen op de AEX

De Amsterdam Exchange Index (AEX) is de belangrijkste Nederlandse beursindex. De index geeft het beeld weer van de koersontwikkeling van de 25 aandelen met de grootste marktkapitalisatie op de Amsterdamse effectenbeurs zoals bijvoorbeeld Heineken, Imtech, Shell, TNT Express en PostNL. Uit het gewogen gemiddelde van de koersen van deze aandelen wordt de stand van de AEX berekend. Middelgrote bedrijven worden weergegeven in de Amsterdam Midkap Index en de kleinste aandelen in de AscX Index.

Gemiddeld gaan er per dag op de AEX-Index 45.000 futures en 85.000 opties om. Maar de AEX-Index wordt niet alleen gebruikt als onderliggende waarde voor opties en futures. Op het moment worden er bijvoorbeeld meer dan 1.000 gestructeerde producten aan de index gekoppeld. In de 30 jaar is de AEX-familie geregeld uitgebreid en is het een interessente paats waar u aandelen kunt kopen.
[kkratings]

Beleggen brengt risico’s met zich mee: je kan geld verliezen.