Binance is de bekendste crypto exchange van de wereld. Je kunt bij Binance tegen erg lage tarieven (maximaal 0,1%) handelen in honderden verschillende crypto’s. Binance is bovendien meer dan alleen een handelsplatform: je kunt er gebruikmaken van diverse crypto producten. In deze uitgebreide Binance review deel ik mijn ervaringen met het Binance platform zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.
Let op:Â Binance is niet meer actief in Nederland. Je kunt als alternatief Bitvavo proberen; hier betaal je 0,25% aan commissies over je transacties.
Commissie | Maximaal 0,1% |
Promotie | 20% permanente korting |
Kosten opnemen geld | Afhankelijk van methode |
Gratis demo account | Nee |
Copy trading | Nee |
Aanbod | Crypto & futures |
Toezichthouder | Ontbreekt |
Geschikt voor | Actieve handelaren |
Applicatie | Web interface & mobiele applicatie |
Contact | Email & live chat |
Meer informatie | binanceblog.com |
Wat is Binance?
Binance is de grootste crypto exchange van de wereld. Op een crypto exchange kan je snel crypto’s en valuta’s tegen elkaar omwisselen. Het algoritme van Binance zorgt ervoor dat vraag en aanbod goed met elkaar verbonden worden.
Binance werd opgericht in 2017 en staat geregistreerd op de Kaaimaneilanden. De oprichter van Binance is Changpeng Zhao en hij heeft het bedrijf meerdere keren van locatie gewisseld. Doordat Binance internationaal actief is, staat het bedrijf regelmatig onder vuur van lokale overheden.
Binance is meer dan alleen een crypto exchange. Je kunt bij Binance bijvoorbeeld ook een crypto visa card aanvragen of handelen in digitale kunst. In de rest van deze Binance review bespreken we alle mogelijkheden van het Binance platform.
Wat zijn de grootste voordelen van Binance?
- Binance is één van de goedkoopste crypto exchanges van de wereld
- Binance is erg liquide, waardoor je snel je crypto kunt verhandelen
- Het aanbod aan crypto’s is bij Binance erg uitgebreid: 400+!
- Je kunt bij Binance extra rendement behalen met je crypto’s
- Binance biedt bescherming aan tegen hacks via het SAFU
- Je kunt een Binance visa credit card aanvragen
- Het aantal handelsmogelijkheden is bij Binance erg uitgebreid
Wat zijn de grootste nadelen van Binance?
- Binance staat niet onder toezicht bij de AFM of DNB
- Het handelsplatform van Binance is complex
- Je kunt de mogelijkheden niet proberen met een demo
- De klantenservice van Binance is moeilijk bereikbaar
- Je betaalt soms hoge kosten voor het opnemen van geld
- Het is mogelijk om geld te storten met iDEAL
Hoe open je een Binance account?
Wanneer je een account opent, hoef je in het begin alleen een e-mailadres en wachtwoord achter te laten. Wanneer je van alle mogelijkheden gebruik wilt maken, moet je wel een extra verificatie doorlopen. Je moet dan een kopie van je identiteitsbewijs uploaden en een selfie maken; op die manier weet Binance zeker dat je echt bestaat.
Het doorlopen van de verificatiestappen kan je met de Binance applicatie doen. Nadat je een account hebt geopend, kan je snel de verificatie doorlopen.
Wat zijn de kosten bij Binance?
Je krijgt bij Binance te maken met verschillende kosten:
- Transactiekosten
- Kosten voor het opnemen/storten van geld
- Financieringskosten
- Spread
Transactiekosten Binancce
De lage transactiekosten zijn in deze review het grootste voordeel van Binance. Je betaalt bij Binance namelijk maximaal 0,1% over je transacties tegenover 0,25% bij Bitvavo.
Wanneer je BNB aanhoudt ontvang je vervolgens nog eens extra korting: 25%!
Kosten voor het opnemen/storten van geld
Daar staan jammer genoeg relatief hoge kosten voor het opnemen en storten van geld tegenover. Doordat je niet direct fiat tegoeden kunt storten en opnemen vanaf je Binance account, moet je crypto’s versturen naar een andere exchange.
Binance rekent geen kosten voor het versturen van tegoeden, maar je moet het netwerk wel betalen voor het valideren van de transactie. Deze transactiekosten kunnen fors oplopen wanneer er veel transacties worden uitgevoerd op het netwerk.
Financieringskosten
Je kunt bij Binance ook short posities openen of inzetten op een dalende koers. In de praktijk leen je dan geld van Binance en hier moet je rente over betalen. Hoe hoog deze rente is, verschilt afhankelijk van het product waarin je handelt. Het is belangrijk om de voorwaarden van het product waarin je wilt beleggen goed door te nemen.
De spread
Er is bij Binance altijd een klein verschil tussen de koop- en verkoopprijs van een crypto. Dit komt door het spel van vraag en aanbod, waarbij er nooit een perfecte balans is. Zeker wanneer er veel beweging op de markt is, kan dit verschil toenemen. De spread maakt het kopen en verkopen van crypto’s duurder: let er daarom op dat deze niet te hoog wordt. Door gebruik te maken van een limiet order, voorkom je dat je teveel betaalt voor je transacties.
Crypto aanbod Binance
Een groot voordeel binnen de Binance review, is het grote aanbod aan crypto waarin je kunt handelen bij Binance. Je kunt bij Binance direct beleggen in 400+ altcoins. Wel is het belangrijk om goed onderzoek te doen: niet alle cryptomunten zijn namelijk even betrouwbaar.
Binance review: mijn ervaring met het Binance platform
Mijn ervaring met het Binance platform is positief, maar het kan voor nieuwe beleggers lastig zijn om er de weg te vinden. Binance biedt namelijk enorm veel functies en mogelijkheden aan, maar hierdoor is het zeker voor beginners lastig om bijvoorbeeld een eerste transactie uit te voeren.
- Gratis demo:Â ja
- Online educatie:Â ja
- Technische analyse:Â ja
- Stop loss:Â ja
- Auto trading:Â ja
- Mobiel beleggen: ja
Overigens is de mobiele applicatie een stuk overzichtelijker. Wanneer je alleen crypto’s wilt kopen zonder uitgebreide analyses uit te voeren, dan kan dit een goede optie zijn.
Binance educatie
Een pluspunt binnen de Binance review, is dat het platform ook voldoende educatie aanbiedt. Je vindt op de website van Binance bijvoorbeeld een soort ‘crypto Wikipedia’ waar je echt alles kunt lezen over crypto en de blockchain.
Je vindt daarnaast ook video’s en webinars van andere crypto traders en Binance publiceert regelmatig studies naar nieuwe crypto’s. Wanneer je een serieuze crypto trader bent, kan het dan ook zeker lonen om de Binance website in de gaten te houden.
Binance NFT’s
Binance heeft sinds kort ook een NFT Marketplace uitgebracht. Dit is een positieve ontwikkeling, aangezien NFT’s populairder zijn dan ooit.
Het is niet voor iedereen mogelijk om NFT’s aan te maken bij Binance, maar je kunt ze wel storten. Wanneer je een NFT stort, dan kan je hier goed geld mee verdienen. Je kunt een NFT namelijk verkopen en vervolgens ontvang je iedere keer 1% over de volgende transacties.
Het is natuurlijk ook mogelijk om via Binance zelf NFT’s te kopen. Sommige NFT’s worden tegen een vaste prijs aangeboden, terwijl andere NFT’s geveild worden. Wanneer je een NFT gekocht hebt, dan wordt deze aan je account toegevoegd. Je kunt de NFT vervolgens doorverkopen of zelf in je bezit houden.
Houd er wel rekening mee dat NFT’s echt een hype zijn: er zijn zeker geen garanties en je kunt geld verliezen wanneer je een onpopulaire NFT koopt.
Binance visa card
Een laatste positief punt wat ik graag wil behandelen binnen deze Binance review, is de Binance visa card. Je kunt bij Binance nadat je geverifieerd bent namelijk gratis een visa creditcard aanvragen.
Je kunt deze creditcard vervolgens gebruiken om aankopen te doen met je crypto saldo. Een extra voordeel is dat je een forse cashback kunt verdienen wanneer je voldoende BNB (Binance Coin) aanhoudt: deze cashback kan oplopen tot maar liefst 8%.
De Binance Visa Card kan bovendien een interessante manier zijn om crypto op te nemen, nu het niet mogelijk is om de tegoeden eenvoudig naar je bankrekening over te maken.
Extra rendement met Binance Earn
Een groot voordeel binnen de Binance review, is dat je bij Binance gebruik kunt maken van Binance Earn. Met Binance Earn kan je een extra rendement behalen met je cryptocurrencies. Je kunt Binance Earn terugvinden door in het menu op Earn te drukken.
Houd er rekening mee dat risico en rendement met elkaar verbonden zijn. Je loopt dus altijd risico wanneer je gebruikmaakt van Binance Earn.
Savings
Met Binance Savings, kan je een mooi, extra rendement behalen met de cryptomunten die je niet gebruikt. Sommige spaarproducten zijn flexibel (je kan op elk moment in- en uitstappen) terwijl andere spaarproducten fixed zijn (je moet je crypto voor een bepaalde tijd vastzetten). Binance gebruikt je tegoeden vervolgens als een bank en leent ze bijvoorbeeld uit aan mensen die op marge speculeren.
Staking
Sommige blockchains opereren op basis van Proof of Stake: transacties worden dan geverifieerd doordat crypto’s zijn vastgezet. Ook bij Binance kan je gebruikmaken van staking en hier kan je een extra rendement mee behalen. Je crypto’s staan dan voor een bepaalde tijd vast en je ontvangt extra crypto’s als beloning.
Launchpad en Launchpool
Met de Binance Launchpad kan je (mits je door de loterij komt) nieuwe cryptomunten kopen. Deze optie is jammer genoeg niet erg toegankelijk voor beleggers met een kleine beurs, aangezien je grote hoeveelheden aan BNB moet vasthouden.
De Binance Launchpool is dan ook een aantrekkelijkere optie voor beleggers die nieuwe cryptomunten willen verkrijgen. Met de Binance Launchpool kan je namelijk crypto’s staken en in ruil daarvoor ontvang je nieuwe cryptomunten die worden toegevoegd aan de Binance exchange. Doe wel goed onderzoek naar nieuwe cryptocurrencies, omdat ze sterk kunnen verschillen in de kwaliteit die ze bieden.
Is Binance betrouwbaar?
Crypto exchanges zijn niet altijd betrouwbaar. In het begin van deze review wil ik dan ook graag wat aandacht besteden aan de betrouwbaarheid en veiligheid van deze exchange.
Geschiedenis
Binance bestaat ondertussen al sinds 2017, wat in crypto termen al best lang is. In die tijd is Binance uitgegroeid tot de grootste crypto exchange van de wereld. Dit is een positief teken voor de betrouwbaarheid van de exchange: wanneer Binance een scam was, zouden ze waarschijnlijk niet zoveel gebruikers trekken.
Beveiliging account
Dit neemt niet weg dat er wel gevaren zijn wanneer je met een crypto exchange aan de slag gaat. Crypto exchanges zijn namelijk volledig decentraal, wat betekent dat er geen toezicht is op de transacties die worden uitgevoerd op de blockchain.
Het is daarom belangrijk om je account goed te beveiligen. Gelukkig biedt Binance in het Security Center voldoende opties om je account te beveiligen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
- 2FA: met 2FA moet je nog een extra code invoeren om in te loggen. Je ontvangt deze code bijvoorbeeld via de Google Authenticator applicatie
- Anti-Phishingcode: mails van Binance worden ondertekend met een speciale code, zodat je scam e-mails kunt herkennen.
- Wallet whitelist: je kunt alleen crypto versturen naar wallets die zijn opgenomen op de whitelist. Op die manier voorkom je dat hackers je crypto stelen.
- Device management: je kunt bijhouden met welke apparaten je kunt inloggen op je Binance account.
SAFU
Binance heeft ook een speciaal fonds opgericht dat gebruikers compenseert wanneer er een grootschalige hack plaatsvindt. Binance stort steeds 10% van de transactiekosten in het Binance SAFU fonds.
Dit fonds is nodig; in 2019 werden er 7000 Bitcoins gestolen met een waarde van $ 41 miljoen. Binance compenseerde alle gebruikers, waardoor uiteindelijk niemand geld verloor.
Wel is het belangrijk om je account goed te beveiligen. Binance keert namelijk geen geld uit aan gebruikers die hun account slecht beveiligen. De aanwezigheid van SAFU is een positief teken voor de veiligheid & betrouwbaarheid van Binance.
Regulatie
Een negatief punt voor de veiligheid & betrouwbaarheid van Binance is het gebrek aan regulatie. Recent is Binance in veel landen in de problemen geraakt, doordat ze zich niet aan de lokale wetten en regels houden. Hierdoor zijn sommige betaalmogelijkheden bij Binance geblokkeerd, wat ongunstig is voor de gebruikers.
De Nederlandse Bank heeft Binance bovendien een boete gegeven, omdat het bedrijf illegaal actief is op de Nederlandse markt.
Conclusie review: hoe veilig is Binance?
Wanneer je veel moeite stopt in het beveiligen van je Binance account, dan lijkt Binance een relatief veilige crypto exchange:
- Binance is de grootste crypto exchange
- Binance is de marktleider
- Binance compenseert hacks met SAFU
- Je kunt je account goed beveiligen
Toch is het verstandig om je crypto zoveel mogelijk op een externe wallet op te slaan. Wanneer er problemen ontstaan bij Binance, verlies je niet zomaar je crypto tegoeden.
Geld & crypto storten bij Binance
Voordat je kunt handelen bij Binance, moet je eerst geld of crypto storten. Je kunt vervolgens je geld of crypto omwisselen voor andere crypto’s.
Je kunt bij Binance geld en crypto’s storten door in het menu te navigeren naar Wallet en dan Overview.
Geld storten bij Binance
Druk op Deposit en dan op Fiat Deposit om geld te storten. Vroeger kon je bij Binance gratis geld storten door geld over te maken, maar deze optie bestaat niet meer doordat het bedrijf geen registratie heeft bij DNB.
De betaalmethode die normaal gesproken beschikbaar zijn:
- Creditcard (1,8% aan kosten)
- Advcash Account Balance (€ 1 deposit fee)
- P2P: je kunt dan via andere gebruikers crypto kopen
Het storten van geld is bij Binance nu erg lastig. Wanneer je toch gebruik wilt maken van Binance is het aan te raden om eerst crypto te kopen bij een Nederlandse exchange. Je kunt de crypto vervolgens goedkoop versturen naar Binance.
Zelf raad ik hiervoor Bitvavo aan: je kunt bij Bitvavo tegen lage tarieven (0,25%) diverse crypto’s kopen. Doordat Bitvavo onder toezicht staat van DBN kan je er gewoon met iDEAL geld toevoegen aan je account.
Koop vervolgens binnen het Bitvavo platform de cryptocurrency die je graag wilt versturen naar Binance. Dit kan ook een stablecoin zijn: stablecoins volgen de koers van bijvoorbeeld de dollar en zijn daardoor erg geschikt voor het verhandelen van valuta’s.
Druk vervolgens op de cryptomunt die je wilt verzenden en druk op opnemen. Je kunt vervolgens je Binance wallet adres toevoegen en je crypto’s naar dit adres versturen.
Crypto storten bij Binance
Wanneer je crypto wilt storten bij Binance, moet je op de Deposit Crypto knop drukken. Selecteer vervolgens de cryptomunt die je wilt storten en het netwerk dat je wilt gebruiken. Het is belangrijk dat het netwerk dat je kiest overeenkomt met het netwerk dat je gebruikt voor het opnemen van tegoeden. Wanneer dit niet het geval is, kan je de volledige storting verliezen.
Je ziet vervolgens het adres dat je kunt gebruiken en vaak ook een MEMO code. Zorg ervoor dat je zowel het adres als de MEMO code goed overneemt. Wanneer je hier een fout maakt, kan je het volledige bedrag van je storting verliezen.
Je betaalt geen extra kosten voor het storten van crypto’s via Binance. Houd er echter wel rekening mee dat je kosten betaalt aan het netwerk voor het valideren van de transactie. Je ziet bij Binance altijd een overzicht van de geschatte kosten.
Geld uitbetalen bij Binance
Door de beperkingen, kan je niet direct geld laten uitbetalen naar je bankrekening. Gelukkig kan je wel je crypto’s opnemen naar een andere exchange, waardoor het nog steeds mogelijk is om je geld te laten uitbetalen.
Wanneer je geld wilt laten uitbetalen vanaf je Binance account, kan je de crypto het beste versturen naar Bitvavo. Met deze link kan je hier gratis een account openen & je betaalt dan geen transactiekosten over je eerste verhandelde € 1000.
Log vervolgens in op je Bitvavo account en klik op de cryptomunt die je wilt storten. Druk vervolgens op de Storten knop: je ziet hier direct naar welk wallet adres je de crypto kunt overmaken.
Navigeer binnen je Binance account naar je Wallet Overview en druk vervolgens op de Withdraw knop. Vul vervolgens het wallet adres in waar je de crypto naar wilt versturen. Controleer uitgebreid of de gegevens kloppen: op die manier voorkom je dat je crypto’s verloren gaan.
Je kunt je crypto’s bij Bitvavo vervolgens verkopen en het geld laten overschrijven naar je bankrekening. Hopelijk lukt het Binance snel om de benodigde vergunning bij de DNB te verkrijgen, aangezien het opnemen van geld bij Binance nu wel erg omslachtig is.
Hoe koop je crypto bij Binance? Kleine handleiding
In deze handleiding bespreek ik hoe je crypto kunt kopen met het Binance platform. Je vindt de verschillende trading platforms onder Trade in het menu.
Convert
Met de convert functie zet je snel een crypto of valuta om voor een andere crypto of valuta.
Classic
Met de classic trader kan je handelen in diverse crypto paren. De classic trader is uitgebreider; je kunt er bijvoorbeeld uitgebreide analyses uitvoeren op diverse grafieken.
Crypto kopen
Bij Binance worden crypto’s altijd weergeven in een paar: denk hierbij bijvoorbeeld aan ETH/EUR. Je ziet hoeveel euro’s je ontvangt wanneer je Ethereum zou verkopen.
Je kunt bij Binance vervolgens een positie openen door op de spotmarkt een order te plaatsen. Je kunt hierbij kiezen uit de volgende type orders:
- Markt: je koopt de crypto dan direct tegen de op dat moment geldende prijs.
- Limiet: je koopt de crypto dan tegen een opgegeven maximale prijs.
Met een limiet order oefen je meer controle uit over je belegging, aangezien je op die manier nooit meer betaalt dan je aangeeft. Er bestaat dan wel het risico dat je positie niet wordt geopend. Met een marketorder wordt je positie zeker geopend, maar loop je weer het risico dat je meer betaalt wanneer de markt zich ongunstig ontwikkelt.
Wanneer je tevreden bent met de order, dan kan je die direct plaatsen. Doordat Binance een erg liquide exchange is, worden orders normaal gesproken snel uitgevoerd.
Voor wie is Binance geschikt?
Binance is geschikt voor actieve beleggers die het leuk vinden om constant bezig te zijn met crypto. Het aanbod aan cryptmunten is bij Binance namelijk veel uitgebreider. Hierdoor kan je bij Binance makkelijker speculeren op het koersverloop van nieuwe munten. Tegelijkertijd brengt dit ook risico’s met zich mee: er worden namelijk meer zwakke munten toegevoegd, waardoor ook de kans op verlies hoger ligt.
Doordat je bij Binance gebruik kunt maken van uitgebreide technische analyses, kan je echt professioneel handelen bij Binance. De lage transactiekosten maken het mogelijk om op de korte termijn posities te openen en sluiten. Wanneer je dan ook echt serieus aan de slag wilt gaan, kan ik Binance zeker aanraden. Voor de beginner die alleen snel wat crypto’s wilt kopen, zou ik eerder Bitvavo aanraden.
De klantenservice van Binance
Ik ben niet erg te spreken over de klantenservice van Binance. De klantenservice van Binance is bereikbaar via e-mail en live chat. Doordat Binance regelmatig erg druk is, kan het echter lang duren voordat je antwoord krijgt. Ook kan je niet bellen met een klantenservice medewerker.
Binance online ervaringen
Binance doet het slecht online: op Trustpilot wordt de crypto exchange gemiddeld beoordeeld met een 2,1 op het moment van schrijven (26 maart 2023). 17% van de gebruikers beoordelen het platform als uitstekend, 7% als goed, 4% als gemiddeld, 5% als slecht en 67% als zeer slecht.
Veel klanten gaan over de uitbetalingsproblemen die ontstaan zijn doordat DNB het bedrijf heeft geblokkeerd van de Nederlandse markt. Het cryptoplatform zelf lijkt betrouwbaar, maar de gebruiksvriendelijkheid is hierdoor fors achteruit gegaan.
Conclusie Binance review
Binance is een uitgebreid crypto platform waar je tegen erg lage tarieven honderden verschillende crypto’s kunt verhandelen. Bovendien kan je er met behulp van Binance Earn een mooi extra rendement behalen met de crypto’s die je niet gebruikt.
Nadelen zijn er ook: door de botsing met DNB is het niet mogelijk om fiat tegoeden te storten of op te nemen. Hierdoor is het omslachtig om geld toe te voegen aan je account, waardoor Bitvavo in veel gevallen gebruiksvriendelijker is. Ook zijn alle complexe handelsmogelijkheden niet echt nodig voor de beginnende crypto investeerder. Voor veel mensen zal Bitvavo dan ook een goede, alternatieve keuze zijn.
Dit neemt niet weg dat Binance een enorm veelbelovende crypto exchange is. Wanneer je meer uit je crypto wilt halen, loont het dan ook om een account te openen bij deze partij.
Veelgestelde vragen over Binance
Je betaalt bij Binance standaard 0,1% over al je transacties. Wanneer je via mijnbroker.nl een account opent ontvang je nog eens 20% korting over al je transacties. Ook kan je Binance Coins aanhouden; je ontvangt dan nog eens een extra korting van 25%.
Je kunt bij Binance handelen in 400+ verschillende cryptomunten.
Je kunt normaal gesproken geld storten via creditcard of bankoverschrijving. Door de problemen met de Nederlandsche Bank kan je momenteel alleen tegoeden toevoegen door crypto’s te storten op je account.
Dit komt vooral door de Nederlandse overheid. In Nederland gelden er strenge regels en wetten, waardoor gebruikers in Nederland minder opties hebben. Je kunt in Nederland bijvoorbeeld niet met futures handelen in crypto en het is ook niet mogelijk om geld te storten via bankoverschrijving.
Binance is hard bezig met het verkrijgen van de benodigde vergunning. Tot die tijd heeft Binance in Nederland en België geen legale status. Als gebruiker word je gelukkig niet lastiggevallen wanneer je gebruikmaakt van Binance.