Fondsbeleggen Vergelijken

Beleggen via een beleggingsfonds is een aantrekkelijke manier om uw beleggingen uit te besteden en om de inhoud van uw beleggingsportefeuille goed te spreiden. Heeft u zelf te weinig financiële en economische kennis in uw bagage dan is het verstandig om dit door een professional te laten doen. En die professionals vindt u bij de verschillende beleggingsfondsen die actief zijn in Nederland. Besluit u om u aan te sluiten bij een beleggingsfonds dan zult u in eerste instantie een goede afweging moeten maken om het beleggingsfonds te vinden dat het best bij u past. Fondsbeleggen vergelijken om te zien wat er het beste bij uw sitatie past. Er zijn bij het fondsbeleggen vergelijken een aantal zaken die de doorslag zullen geven wanneer u een definitieve keuze maakt en met een beleggingsfonds in zee gaat.

Beleggingsfondsen selecteren op prestaties

Fondsbeleggen vergelijkenWie het nieuws een klein beetje gevolgd heeft in de afgelopen periode heeft de naam Standard & Poor’s (S&P) vast een aantal keren voorbij horen komen. Met name als het ging over de kredietwaardigheid van (de economie) van Nederland. Deze kredietbeoordelaar wordt bijzonder serieus genomen als het aankomt op het beoordelen van financiële en economische prestaties, zelfs in die mate dat een negatieve beoordeling voor een land direct vervelende consequenties heeft op de leningenmarkt. Standard & Poor’s houdt zich echter niet alleen maar bezig met het beoordelen van landen en regeringen, ook beleggingsfondsen worden door deze beoordelaar regelmatig onder de loep genomen. Die beoordelingen kunnen voor u als potentiële deelnemer in een beleggingsfonds interessante informatie opleveren. Wordt een beleggingsfonds door S&P bijzonder goed beoordeeld dan krijgt het een Platina beoordeling. Bij een Gouden of Zilveren beoordeling doet een fonds het op de verschillende vlakken (rendement, risico, management en dergelijke) nog steeds prima. Vanaf Brons wordt het al wat minder. De rendementen worden aangeduid met sterren (5 sterren is een zeer hoog rendement, 1 ster is een laag rendement). Naast S&P houden ook Moody’s en Fitch zich bezig met het beoordelen van beleggingsfondsen.

Fondsbeleggen vergelijken op rendement en risico

De beoordelingen van de ratingmaatschappijen geven een vrij aardig algemeen beeld van de werkwijze, het succes en de betrouwbaarheid van een beleggingsfonds. Voordat u een keuze maakt wilt u echter waarschijnlijk wat specifiekere informatie over bepaalde onderwerpen. Een punt waarop beleggingsfondsen vergeleken kunnen worden is de hoogte van het rendement dat een fonds weet te realiseren. Wie bereid is (relatief) veel risico te nemen kan kiezen voor een beleggingsfonds dat bekend staat om zijn hoge rendementen. Meestal betekent een zeer hoog rendement echter wel dat de risico’s ook behoorlijk hoog zijn. bij het fondsbeleggen vergelijken kunt u er vanuit gaan dat rendement en risico omgekeerd evenredig aan elkaar zijn, ongeacht de mooie praatjes die sommige beleggingsfondsen op de eigen site verkondigen.

Fondsen vergelijken op bijkomende kosten

Dat uw beleggingen in een beleggingsfonds beheert worden door een team van financieel specialisten en analisten is prettig om te weten. Deze mensen hebben er verstand van! Het betekent tegelijkertijd wel dat er aan het beleggen via een beleggingsfonds extra kosten hangen die u niet zou maken wanneer u zelf uw beleggingen regelt. De medewerkers van het beleggingsfonds moeten worden betaald en het fonds wil er zelf ook wel wat beter van worden. Om deze reden worden er een aantal verschillende kosten doorgerekend aan de particuliere belegger die zich aansluit bij een beleggingsfonds. Verschillende beleggingsfondsen hanteren verschillende kosten, en de hoogte van deze kosten kan per fonds behoorlijk verschillen. Dat maakt het interessant om tijdens het fondsbeleggen vergelijken goed naar de kosten te kijken. De fondsen zijn wettelijk verplicht om alle kosten duidelijk te vermelden, en ze doen dit meestal in een prospectus. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) houdt hier toezicht op. Een belangrijke uitzondering betreffen de zogenaamde hedgefondsen. Deze hedgefondsen worden niet gecontroleerd door de AFM. Kosten die gebruikelijk zijn wanneer er wordt belegd in een beleggingsfonds zijn transactiekosten, beheerskosten en servicekosten.

Type beleggingen in fonds

Fondsbeleggen vergelijken op rendement en bijkomende kosten is natuurlijk bijzonder relevant, maar wanneer u bij voorbaat al bepaalde wensen heeft over de beleggingen waar u in wilt investeren is het verstandig om de fondsen in eerste instantie op dit punt te vergelijken. Wilt u (laten) beleggen in aandelen, dan heeft u natuurlijk niets aan een fonds waarin alleen in obligaties wordt gehandeld, en vindt u investeren in een vastgoedfonds interessant dan heeft u weinig aan een fonds waar de enige handel bestaat uit de handel in aandelen. Er zijn verschillende fondsen die zich specialiseren op een bepaalde beleggingsstijl (aandelen, vastgoed of obligaties), maar mixfondsen waarbij een keuze wordt gemaakt tussen de verschillende mogelijkheden zijn ook interessant.

Maatschappelijk verantwoord beleggen

Een laatste punt waarmee rekening gehouden kan worden heeft te maken met de afwegingen die de verschillende fondsen maken bij het selecteren van de bedrijven waarin wordt belegd. Maatschappelijk verantwoord beleggen is de laatste tijd geregeld in het nieuws, en daarom besteden verschillende beleggingsfondsen hier de nodige aandacht aan. Wanneer maatschappelijk verantwoord beleggen voor u geen issue is hoeft u hier bij het fondsbeleggen vergelijken  natuurlijk geen rekening mee te houden. Vindt u het wel belangrijk om maatschappelijk verantwoord te beleggen dan is dit dus een extra puntje waar u rekening mee moet houden wanneer u aan de slag gaat met fondsbeleggen vergelijken.[kkratings]