Alles over beleggen in CFD’s

Een contract of difference of ook wel CFD genoemd is een contract tussen twee partijen, meestal omschreven als de “koper” en de “verkoper”, waar de verkoper het verschil (difference) behaalt tussen de waarde van een onderliggend product bij aankoop en bij verkoop. Mocht het zo zijn dat dit verschil negatief zijn, dan betaalt de koper aan de verkoper.

CFD brokers

Hieronder ziet u een overzicht van de beste CFD brokers. Op die manier kunt u in één oogopslag zien bij welke brokers u het beste in CFD’s kunt beleggen.

 BrokerServicekostenKosten CFD's 
Plus 500 logo Plus 500
* Gratis uitproberen met een demo
* Makkelijk te gebruiken
* CFD's op alle bekende aandelen
* 86% van de retailbeleggers verliest geld met CFD's
* Meest Gekozen
Geen commissiesGeen commissiesInfo & Aanvraag
Lynx
* Scherpe CFD tarieven
* Lage financieringskosten
* Geen spread markup
€5€6 minimumInfo & Aanvraag

Wat zijn CFD’s?

CFD’s zijn financiële derivaten waarmee beleggers kunnen inspelen op koersen die omhoog (long) gaan en koersen die dalen (short) gaan. Beleggers kunnen met CFD’s beleggen met meerdere onderliggende waarden zoals Forex, indices, aandelen en grondstoffen. De handelaar of ook wel koper wordt bij CFD’s nooit zelf eigenaar van de onderliggende waarde. Met CFD’s is het mogelijk om te speculeren op stijgende en dalende koersen.

Voordat u gaat beleggen in CFD’s is het belangrijk dat u enkele concepten goed begrijpt.

Hefboom gebruiken

Met CFD’s is het mogelijk om een hefboom te gebruiken. Een hefboom maakt het mogelijk om met een kleiner bedrag een grotere investering te doen. De broker legt in dit geval een deel van het geld in. Gelukkig kunt u bij de handel in CFD’s niet meer verliezen dan er op uw account staat.

Het gebruik van een hefboom maakt het mogelijk om een potentieel hoger rendement te behalen. Wel moet u er rekening mee houden dat de risico’s bij het gebruik van een hefboom ook significant toenemen. Het gebruik van een hefboom is echter altijd optioneel. Het is dus ook mogelijk om in CFD’s te handelen zonder een hefboom in te zetten.

Short gaan

Een andere krachtige functie van CFD’s, is het feit dat u short kunt gaan. Door short te gaan, speculeert u op een dalende koers. Elke euro daling is dan dus winst en elke euro stijging is dan verlies. Dit maakt beleggen in CFD’s erg aantrekkelijk in economisch onzekere tijden.

Financieringsrente

Als een belegger een CFD-posities ’s nachts aanhoudt, dient hij rente te betalen. Deze rente is vaak gebaseerd op LIBOR of een ander rentetarief. CFD’s zijn dan ook voornamelijk geschikt voor vrij korte beleggingen. CFD’s worden dan ook vooral ingezet om koerswinst te maken op de ritjes omhoog en omlaag die regelmatig plaatsvinden.

Spread: de kosten van CFD’s

Bij CFD’s betaalt u de zogenaamde spread. Het overgrote deel van de CFD brokers rekent geen verdere commissies. De spread is het verschil tussen de bied- en laatprijs of ook wel het verschil tussen de koop- en verkoopprijs. De spread is de winst die de broker maakt op uw transacties. Natuurlijk wil de broker dat u succes behaalt: op die manier kunnen ze over een langere periode transactiekosten binnenhalen.

De kosten van CFD’s liggen doorgaans lager dan de kosten van andere hefboomproducten.

Margin call

Het laatste principe dat u moet begrijpen bij het beleggen in CFD’s, is de zogenaamde margin call. Wanneer u gebruik maakt van een hefboom, zet u dus meer geld in dat er op uw beleggingsrekening staat. De broker wilt dit geld natuurlijk niet verliezen.

Wanneer de koersen te sterk dalen kunt u te maken krijgen met een margin call. Dit gebeurt wanneer de tegoeden op uw account niet meer voldoende zijn om de verliezen op te vangen. Het is dan ook belangrijk om de risico’s bij CFD’s goed te managen. U kunt anders uw volledige inleg verliezen!

Hoe werkt beleggen in CFD’s

Beleggen in CFD’s werkt vergelijkbaar als normaal beleggen in aandelen. Voordat u kunt beginnen met beleggen in CFD’s, dient u een gratis account te openen bij een broker. In de bovenstaande tabel kunt u overzichtelijk zien bij welke partijen u het voordeligst kunt beleggen in CFD’s.

Vervolgens kunt u eenvoudig een order plaatsen. Dit doet u door bijvoorbeeld een aandeel te zoeken. Vervolgens kunt u op de kopen of verkopen knop drukken om direct een CFD positie te openen. Het is ook mogelijk om orders te plaatsen. Met een order wordt de positie pas bij een bepaalde waarde geopend.

Beleggen in CFD's software

Beleggen in CFD’s door op kopen te drukken. Illustratieve prijzen.

Risicobeheer bij CFD’s

Door de hefboom kan het bij CFD’s erg hard gaan met de winsten en verliezen. CFD’s hebben daarentegen zeer sterke mogelijkheden tot risicobeheer. Zo maken beleggers bijvoorbeeld gebruik van de gegarandeerde stop waarmee men absoluut niet meer kan verliezen dan op een gekozen punt, mocht de markt zich tegen keren.

Bij deze gegarandeerde stop zal de markt niet nog even door bewegen, zoals dat bij de gewone stops wel kan gebeuren. De gegarandeerde stop is echter niet het enige middel bij CFD’s voor risicomanagement, zo is er bijvoorbeeld ook een gewone stop en de trailing stop en het limiet.

CFD’s in verhouding met andere producten

In vergelijking tot andere hefboomproducten zijn er een aantal overeenkomsten maar zeker ook duidelijke verschillen. Met CFD’s maakt u gebruik van een gegarandeerde stop en dat hebben andere hefboomproducten niet. Bij CFD’s kunnen beleggers 24 uur per dag handelen. Hierdoor kunnen zij voor- en nabeurs al posities inleggen.

Andere hefboomproducten zoals Turbo’s en Sprinters zitten vast aan openingstijden van de beurzen. Veel beleggers noemen de prijsvorming van de CFD’s dan ook transparanter. De CFD loopt één op één met de onderliggende waarde. Zo is de prijs van de AEX bijvoorbeeld de prijs van de CFD op deze index.

Succesvol beleggen in CFD’s

Het is belangrijk om een goed plan op te stellen voordat u gaat beleggen in CFD’s. Zonder een goed plan zijn de kansen op succes minimaal. Bij de meeste partijen is het mogelijk om alle opties uit te proberen door middel van een gratis demo. Dit is dan ook ten zeerste aan te raden. Vervolgens kunt u gebruik maken van twee soorten analyses om uw kans op succes te verhogen:

Fundamentele analyse

De eerste analyse die u kunt gebruiken, is fundamentele analyse. Bij fundamentele analyse bekijkt u de cijfers achter bijvoorbeeld een bedrijf. Denk hierbij aan de huidige winstgevendheid maar ook aan de toekomstplannen van het bedrijf. Het is ook mogelijk om recent nieuws erbij te halen. Beleggen wanneer er nieuws uitkomt, kan extra aantrekkelijk zijn met CFD’s, aangezien er dan vaak sprake is van forse volatiliteit.

Technische analyse

Een andere populaire analyse die handelaars in CFD’s gebruiken is technische analyse. Bij technische analyse gaat u op zoek naar patronen in de koersgrafiek. De koers beweegt zich namelijk vaak via vaste patronen. Dit komt doordat mensen kopen en verkopen op basis van wat ze zien. Er zijn bijvoorbeeld vaak horizontale niveaus waar de koers niet doorheen breekt. Het kan interessant zijn om een cursus technische analyse te volgen.

Geschiedenis van de CFD

CFD’s werden begin jaren 90 ontwikkeld als een hefboomproduct. De uitvinding van de CFD wordt toegekend aan Jon Wood en Brian Keeland. In het begin werd de CFD voornamelijk gebruikt voor hedgefondsen en institutionele beleggers, maar later ontdekten ook de ‘gewone’ beleggers het product. In landen als het Verenigd Koninkrijk en Australië is het product niet meer weg te denken uit het beleggingslandschap. In Nederland ligt dat totaal anders, de CFD is relatief onbekend, maar de laatste jaren begint het product toch aardig in populariteit toe te nemen.

Waar zijn CFD’s beschikbaar?

CFD’s zijn verkrijgbaar in meerdere landen waaronder Nederland, Verenigd Koninkrijk, Hong Kong, Polen, Portugal, Duitsland, Zwitserland, Italië, Singapore, Zuid-Afrika, Australië, Canada, Nieuw Zeeland, Zweden, Noorwegen, Frankrijk, Ierland, Japan en Spanje. In de Verenigde Staten zijn geen CFD’s omdat CFD’s in de Verenigde Staten verboden zijn.

Scroll naar top