CFD Trading

CFD Trading

Handelen in CFD's? Kies hier een broker

CFD Trading via CFD BrokersEen contract of difference of ook wel CFD genoemd is een contract tussen twee partijen, meestal omschreven als de “koper” en de “verkoper”, waar de verkoper het verschil (difference) behaalt tussen de waarde van een onderliggend product bij aankoop en bij verkoop. Mocht het zo zijn dat dit verschil negatief zijn, dan betaalt de koper aan de verkoper.

CFD trading brokers

Plus 500: gratis demo van €40.000 voor alle nieuwe leden. CFD’s op alle bekende Nederlandse aandelen. Klik hier om je account te openen >>

IG Markets: grootste Nederlandse CFD broker. Geen gratis bonus, handelen pas aantrekkelijk vanaf €10.000. Meer geavanceerde opties dan bij Plus 500. Lees meer >>

Wat zijn CFD’s?

CFD’s zijn financiële derivaten waarmee beleggers makkelijk kunnen inspelen op koersen die omhoog (long) gaan en koersen die dalen (short) gaan. Beleggers kunnen met CFD’s beleggen met meerdere onderliggende waarden zoals Forex, indices, aandelen en grondstoffen. De handelaar of ook wel koper wordt bij CFD’s nooit zelf eigenaar van de onderliggende waarde. CFD’s zijn verkrijgbaar in meerdere landen waaronder Nederland, Verenigd Koninkrijk, Hong Kong, Polen, Portugal, Duitsland, Zwitserland, Italië, Singapore, Zuid-Afrika, Australië, Canada, Nieuw Zeeland, Zweden, Noorwegen, Frankrijk, Ierland, Japan en Spanje. In de Verenigde Staten zijn geen CFD’s omdat CFD’s in de Verenigde Staten verboden zijn.

Als een belegger een CFD-posities ‘s nachts aanhoudt, dient hij rente te betalen. Deze rente is vaak gebaseerd op LIBOR of een ander rentetarief. Daarnaast betaalt de belegger de spread (het verschil tussen de bied- en laatprijs) en soms commissie wanneer de CFD-aanbieder dat rekent. De kosten van CFD’s liggen over het algemeen veel lager dan bij andere zogeheten hefboomproducten.

Wat is een CFD?

CFD’s werden begin jaren 90 ontwikkeld als een hefboomproduct. De uitvinding van de CFD wordt toegekend aan Jon Wood en Brian Keeland. In het begin werd de CFD voornamelijk gebruikt voor hedgefondsen en institutionele beleggers, maar later ontdekten ook de ‘gewone’ beleggers het product. In landen als het Verenigd Koninkrijk en Australië is het product niet meer weg te denken uit het beleggingslandschap. In Nederland ligt dat totaal anders, de CFD is relatief onbekend, maar de laatste jaren begint het product toch aardig in populariteit toe te nemen.

Door de hefboom kan het bij CFD’s erg hard gaan met de winsten en verliezen. CFD’s hebben daartegen zeer sterke mogelijkheden tot risicobeheer. Zo maken beleggers bijvoorbeeld gebruik van de gegarandeerde stop waarmee men absoluut niet meer kan verliezen dan op een gekozen punt, mocht de markt zich tegen keren. Bij deze gegarandeerde stop zal de markt niet nog even door bewegen, zoals dat bij de gewone stops wel kan gebeuren. De naam zegt het eigenlijk al bij de gegarandeerde stop wordt de positie absoluut op het door de belegger uitgekozen punt gestopt en treedt er geen slippage meer op. De gegarandeerde stop is echter niet het enige middel bij CFD’s voor risicomanagement, zo is er bijvoorbeeld ook een gewone stop en de trailing stop en het limiet.

In vergelijking tot andere hefboomproducten zijn er een aantal overeenkomsten maar zeker ook duidelijke verschillen. Met CFD’s maakt u gebruik van een gegarandeerde stop en dat hebben andere hefboomproducten niet. Bij CFD’s kunnen beleggers 24 uur per dag handelen. Hierdoor kunnen zij voor- en nabeurs al posities inleggen. Andere hefboomproducten zoals Turbo’s en Sprinters zitten vast aan openingstijden van de beurzen. Veel beleggers noemen de prijsvorming van de CFD’s dan ook transparanter. De CFD loopt één op één met de onderliggende waarde. Zo is de prijs van de AEX bijvoorbeeld de prijs van de CFD op deze index.

CFD Trading
3.1 (62.22%) 9 stemmen