Beurzen

De beurskoersen zijn de afgelopen jaren sterk gedaald als gevolg van de crisis. Wat doorgaans minder bekend is, is welke beurzen er in de wereld allemaal bestaan. Hoog tijd om de grotere handelsbeurzen in de wereld eens onder de loep te nemen.

De New York Stock Exchange

De New York Stock Exchange, afgekort NYSE is de grootste aandelenbeurs ter wereld. Als wordt gekeken naar de hoeveelheid verhandelde aandelen staat de NYSE op de 2e pBeleggen op beurzenlaats, na de NASDAQ. De beurs is gevestigd in Broad Street, New York. Dit moet dus niet worden verward met Wall Street want dat is waar de handel plaatsvindt.

De New York Stock Exchange maakte jarenlang gebruik van specialisten die van een bepaald bedrijf waren en direct handel dreven met de beursleden. Hoewel hiervan nog steeds sprake is, wordt er in New York tegenwoordig voornamelijk gehandeld via de digitale schermen.

De Tokyo Stock Exchange

De Tokyo Stock Exchange, in het kort TSE genoemd, is de belangrijkste handelsbeurs van Japan. Na de beurs van New York is het tevens de grootste handelsbeurs ter wereld. De beurs is in 1878 in het leven geroepen.

De TSE is goed voor een marktkapitalisatie van omgerekend 2444 miljard euro. Dit bedrag wordt gerealiseerd door middel van 2302 bedrijven die zijn aangesloten bij de Tokyo Stock Exchange.

Hannover Messe

De Hannover Messe is een van de grootste industriebeurzen ter wereld. De beurs ontstond in 1947 onder leiding van Britse militairen om de Duitse economie weer op gang te brengen na de 2e wereldoorlog. De Hannover Messe is tegenwoordig de grootste industriebeurs ter wereld.

De Hannover Messe legt sinds de jaren 80 vooral de nadruk op elektronica. Dit begon met de telecommunicatie en tegenwoordig richt de beurs zich vooral op robotica.

De Spaanse Beurzen

De beurs van Madrid is één van de vier grootste beurzen van Spanje. De beurs werd geopend in 1831. De beurs maakt gebruik van de aandelenindex Índice General de la Bolsa de Madrid, afgekort IGBM. De beurs omvat 113 bedrijven.