Lynx uitgebreide review

Lynx is een Nederlandse broker die gebruik maakt van het platform van Interactive Brokers UK. De broker probeert zich vooral te onderscheiden door het bieden van extra services en de aanwezigheid van uitgebreide educatie. Het is ze hiermee gelukt om benoemd te worden tot de beste online brokers volgens Beleggers Belangen in 2018. Maar is dit terecht? In deze review lees je hoe Lynx het doet over de algehele linie.

Lynx: in het kort

  • Erg professionele en uitgebreide software, soms wel ingewikkeld
  • Handige analyses en educatie video’s helpen je op weg
  • Lage tarieven, maar vaak niet de laagste. DEGIRO wint hier.

Hoe betrouwbaar is Lynx?

Lynx is een erg betrouwbare, Nederlandstalige partij. De broker staat onder toezicht van zowel de Nederlandse Bank als de Autoriteit Financiële Markten. Ook is Lynx aangesloten bij KIFID voor het verwerken van klachten. De uitspraken van dit onafhankelijke orgaan worden als bindend gezien. Hierdoor kunt u er van op aan dat er bij een conflict een eerlijke oplossing komt.

Uw geldsaldo is bij Lynx beschermd tot een bedrag van 50.000 pond en via het Amerikaanse SIPC zijn uw effecten beschermd tot een bedrag van 500.000 dollar. Hierdoor kunt u er vanop aan dat bij het faillissement van de broker uw effecten veilig zijn.

Lynx leent uw aandelen alleen uit wanneer u gebruik maakt van een marge of rood staat. Ook wordt er bij Amerikaanse aandelen gebruik gemaakt van het Stock Yield Enhancement Program wanneer de waarde van uw portefeuille hoger is dan $50.000. U ontvangt onder dit programma 50% van de inkomsten wanneer uw aandelen onder dit programma worden uitgeleend. Deze optie is overigens uit te schakelen.

Het uitlenen van effecten neemt het risico met zich mee dat u bij faillissement van de tegenpartij een deel van uw inleg kunt verliezen. Wanneer u dit niet wilt, is het bij Lynx dus mogelijk om deze optie uit te schakelen.

Lynx team

Het aanbod van Lynx

Bij Lynx kunt u handelen in een uitgebreid aanbod van effecten. Naast aandelen is het bijvoorbeeld mogelijk om te handelen in CFD’s, futures, grondstoffen, indexfondsen, obligaties, opties en Forex. Hierbij heeft u de keuze uit meer dan 100 beurzen verspreid over maar liefst 30 landen. Het is hierbij ook mogelijk om in meer exotische effecten te handelen.

Wanneer u een effect koopt in een vreemde valuta, dan leent Lynx dit geld. Dit heeft als voordeel dat er geen sprake is van een wisselkoersrisico zoals dat normaal wel het geval is. Wel dient u rente te betalen over de geleende vreemde valuta. Het is mogelijk om handmatig de benodigde valuta op te kopen, maar hier betaald u wel weer transactiekosten over. Let dus goed op de rentepercentages zodat u niet voor vervelende verrassingen komt te staan bij internationale beleggingen.

Het is bij Lynx ook mogelijk om short te gaan. Hiervoor heeft u een rekening op marge nodig. Het is alleen mogelijk om short te gaan op liquide aandelen. Bij het handelen, kunt u bij Lynx kiezen uit 18 verschillende type orders waardoor u elke belegging geheel aan uw wensen kunt aanpassen.

Het platform & de mogelijkheden

Het platform van Lynx dat u kunt downloaden blinkt uit op het gebied van mogelijkheden. In vergelijking met andere partijen, is het programma van Lynx dat ook het meest geschikt voor professionele beleggers.

Binnen de software kunt u gebruik maken van verschillende analyses. Zo is het mogelijk om fundamentele analyse uit te voeren met uitgebreide cijfers afkomstig van Thomson Reuters. Hierbij kunt u de cijfers van tien jaar of meer terugzien wat veel informatie toevoegt aan uw beleggingsstrategie.

Op het gebied van technische analyse zijn de mogelijkheden nog uitgebreider. U kunt de grafieken helemaal naar wens indelen en gebruik maken van elk denkbare technische indicator. Ook zijn er analisten adviezen beschikbaar. Deze zijn erg uitgebreid en nuttig, maar jammer genoeg bijna alleen maar beschikbaar voor Amerikaanse aandelen.

Er worden nog diverse andere programma’s aangeboden. Zo is er een OptieTrader speciaal voor het uitvoeren van optie orders en de ComboTrader voor het combineren van orders voor aandelen, opties en futures. Met de FXtrader is het mogelijk om valuta’s te kopen en verkopen en door middel van de Risk Navigator kunt u het effect van een koersstijging of –daling berekenen op de rest van de portefeuille.

Voor beleggers die overrompeld worden door de ingewikkelde software van Lynx is er nu ook Lynx basis. De software van Lynx basis opent u gewoon in uw internetbrowser en heeft wel wat weg van de software van DEGIRO. De leercurve voor de uitgebreidere software is namelijk nogal lang. Nieuwe gebruikers krijgen wel een accountmanager voor drie maanden en door middel van de handleidingen kunt u het leren. Maar voor de incidentele belegger is dat softwarepakket wellicht wat teveel van het goede.

Lynx technische analyse

Kosten bij Lynx

Lynx is geen dure broker, maar ook zeker niet de goedkoopste. Jammer genoeg hebben ze recent een inactiviteits fee geïntroduceerd waardoor de broker een stuk minder interessant wordt voor kleinere beleggers. Wanneer u minder dan 100.000 euro aan beleggingen op uw account heeft, betaalt u deze kosten op maandelijkse basis. Overigens worden transactiekosten wel van de fee afgetrokken. Wanneer u bijvoorbeeld voor 2 euro aan transactiekosten maakt, dan betaalt u slechts 3 euro aan inactiviteits fee.

De minimum inleg om te beleggen bij Lynx bedraagt €3000. Het overboeken van effecten is gratis, op de kosten die door de andere partij gerekend worden na natuurlijk. U heeft de mogelijkheid om een abonnement voor realtime koersen te nemen, maar dit is niet gratis. Cash- en stockdividend worden wel gratis uitbetaald en ook het uitoefenen van opties wordt gratis gedaan.

De kosten voor beleggingen in bijvoorbeeld aandelen liggen laag. Met 0,06% van de ordewaarde op een Nederlandse aandelentransactie bent u niet duur uit. Wel is het jammer dat er sprake is van minimum transactiekosten. Deze bedragen bij aandelen €6, hierdoor is het voor kleinere beleggers relatief duurder om te beleggen bij Lynx. Wanneer u met grote bedragen in aandelen handelt, kan Lynx echter de voordeligste partij zijn.

Op Nederlandse opties betaalt u €0,79 per contract. Bij hefboomproducten betaalt u 0,09% over de transactiewaarde en bij valuta’s betaalt u een beperkt aantal basispunten per transactie. Ook hier geldt een minimum waardoor beleggingen in een andere valuta duurder kunnen uitvallen. Bij obligaties bedragen de kosten 0,16% en de debet rente start vanaf zo’n 2,5%.

Tarieven Lynx

Educatie

Een erg sterk punt binnen deze review is de uitgebreide educatie die wordt aangeboden door Lynx. Regelmatig worden er handige masterclasses en video’s gepubliceerd die u kunnen helpen bij uw beleggingsbeslissingen. Daarnaast ontvangt u regelmatig nieuwsbrieven en binnen het ideeëncentrum kunt u voldoende achtergrondinformatie vinden.

Ook is het handig dat u gebruik kunt maken van de vele nieuws headlines die voorbij komen. Daarnaast kunt u elke dag 15 minuten aan Bloomberg televisie zien.

Masterclass Lynx

Klantenservice

Lynx is goed bereikbaar, zowel telefonisch als per mail. Ze zijn goed bekend met het programma en kunnen u dan ook goed te woord staan over de verschillende mogelijkheden. Wanneer er echt een probleem is met de software, zijn ze echter afhankelijk van Interactive Brokers. In zo’n geval kan er een vertraging in het verhelpen zitten aangezien ze dan ook contact op moeten nemen met deze partij.

Conclusie Lynx

Lynx is een professionele partij met een uitgebreider softwarepakket dan veel andere aanbieders. De educatie en videos kunnen u daadwerkelijk helpen bij het behalen van betere resultaten. De inactiviteits fee en minimum kosten bij een transactie maakt beleggen bij Lynx voor kleine partijen wel een stuk duurder. Lynx is dan ook vooral een aanrader voor de echt serieuze belegger. Ze maken het motto ‘voor serieuze beleggers’ dan ook zeker waar.

Een rekening openen bij Lynx

In principe kan iedereen, zowel de kleine als grote beleggers, terecht bij Lynx. De online broker heeft wel drie minimumeisen inzake het openen van een rekening en handel in effecten, opties en futures.

 Allereerst moet u minimaal 18 jaar oud zijn om een rekening te openen. Wilt u een margin-rekening openen, dan is de minimum leeftijd van 21 jaar vereist. Deze rekening is nodig als u in opties, futures en Aziatische of Amerikaanse beurzen wilt handelen. Studenten tussen de 18 en 21 jaar kunnen ook bij Lynx terecht om een cash-rekening te starten en in Europese aandelen te handelen.

 Het minimaal te storten bedrag is 3.000 euro om een effectenrekening te openen. Indien u een portefeuille met een waarde groter dan 3.000 euro hebt, kunt u deze overboeken en zo ook een rekening openen.

Maar indien u in opties, futures en Amerikaanse aandelen wilt handelen, dient de volledige waarde van uw portefeuille na de transactie minimaal 2.000 dollar te zijn.

[kkratings]