Opties Kopen

Opties Kopen

Opties handelen tegen de scherpste prijs? Vergelijk hier

Opties Kopen en Beleggen in OptiesEen optie geeft u het recht om binnen de afgesproken periode een bepaald goed te kopen of te verkopen, soms is dit ook tegen een afgesproken tijd. Als iemand een koopoptie neemt op een huis, heeft dat huis dan nog niet gekocht, maar is echter wel verzekert van de mogelijkheid om het huis te kopen binnen een korte periode. De verkoper van het huis mag het huis dan in die periode dan niet aan een ander persoon verkopen als de optiehouder. Een dergelijke optie heeft een looptijd van enkele dagen en wordt vaak gratis aangeboden.

Beleggen in Opties

Degene die een koopoptie neemt op een aandeel, koopt het recht om het aandeel voor een bepaalde prijs te kopen. Hij betaalt daarvoor dan een bedrag aan degene die het recht verleent. Een optie is een afgeleid product, of ook wel een derivaat. De waarde van een optie aandeel is gebaseerd op de waarde van het onderliggende product, de looptijd, de bewegelijkheid van de prijs van de onderliggende waarde en de rente.

Al sinds de klassieke oudheid kunnen wij opties terugvinden. Ten tijde van de Oude Grieken werden opties bijvoorbeeld verhandeld op het gebruik van olijfpersen. Als de olijfoogst bijzonder goed was, waren er extra veel persen nodig. En als de oogst juist tegen viel, dan was er weinig behoefte aan deze apparatuur. Hoewel het mechanisme van de optie dus al geruime tijd bekend is moest men eerst tot een vorm van standaardisatie komen voordat ze op een effectenbeurs verhandelbaar konden worden. Als een persoon bijvoorbeeld 300 olijfpersen nodig heeft dan kan die persoon niet handelen met iemand die er 25 nodig heeft.

Beleggen via IG

Daarnaast moest ervoor gezorgd gaan worden dat de looptijden van bepaalde rechten gelijk zouden komen. Aan het begin van de 20e eeuw werden er door commissionairs premies verhandeld. Na standaardisering werden opties geschikt voor een beursverhandeling, waarbij het gros van de opties tegenwoordig niet meer noteert op zaken als olijfpersen en huizen, maar veelal gehandeld wordt in opties met aandelen of obligaties als onderliggende waarde. Tevens worden opties ook verhandeld als bulkgoederen zoals olie en graan, en waarden zoals goud of de AEX index.

Verschillende Opties

Er zit echter verschil tussen Amerikaanse en Europese opties. Amerikaanse opties kunnen in tegenstelling tot Europese opties de hele looptijd van de optie uitgeoefend worden, waar de Europese opties enkel op de afloopdatum uitgeoefend kunnen worden. Exotische opties zoals onder meer de Bermudan en de Canarian opties zijn een soort mengvorm, deze kunnen alleen tussen vooraf gestelde intervallen uitgeoefend worden. De benaming Amerikaans of Europees heeft verder geen enkele betrekking op de opties in de Verenigde Staten of Europa. Op beide markten zijn aandelenopties over het algemeen Amerikaanse en Europese indexopties.

De Nederlandse optiemarkt staat bekend als liquide en inzichtelijk voor particuliere beleggers. In tegenstelling tot buitenlandse optiebeurzen worden er in alle optieseries bied- en laatprijzen afgegeven. Daardoor is het eenvoudig om te zien wat een optie waard is, en op welke prijzen men kan handelen. De Euronext verplicht professionele handelaren continu hun prijzen door te geven.

Opties Kopen
2.7 (53.33%) 9 stemmen