Beleggen in een beleggingsfonds

Beleggen in een beleggingsfonds

Beleggen is voor veel mensen een aantrekkelijk alternatief voor sparen. De rente op spaarrekeningen is historisch laag, dus wie aan vermogensopbouw wil doen zal iets anders moeten verzinnen dan geld wegzetten op een rekening die (vrijwel) niets oplevert. Dat beleggen kansen biedt is bij de meeste Nederlanders wel bekend. Toch beleggen lang niet alle Nederlanders zelf.

Waar kunt u het beste in beleggingsfondsen beleggen?

U kunt beleggen in een beleggingsfonds door participaties op te kopen. Hieronder ziet u een overzicht van de beste brokers alwaar u in beleggingsfondsen kunt beleggen. Op die manier ziet u direct waar u de laagste transactiekosten betaalt!

 BrokerKosten beleggingsfonds 
degiro_logo_fcDe Giro€2 + 0,03% of gratisInfo & Aanvraag
Lynx0,06% (minimum €6)Info & Aanvraag

Wat zijn beleggingsfondsen?

Een beleggingsfonds maakt gebruik van de inleg van een groot aantal deelnemers. In veel gevallen zijn dit particulieren, maar ook pensioenfondsen zijn in feite beleggingsfondsen. Doordat er in de meeste gevallen veel deelnemers een bedrag in het beleggingsfonds storten kan het fonds op enorm grote schaal beleggen. Het totale bedrag dat wordt geïnvesteerd bedraagt in sommige gevallen wel een aantal miljarden euro’s. Natuurlijk bestaan er ook beleggingsfondsen die op wat kleinere schaal beleggen.

Toch gaat het zelfs bij kleinere fondsen vaak om veel geld. Een groot voordeel hiervan is dat beleggingsfondsen vaak meer gespreid zijn dan individuele beleggingen. Een ander voordeel is dat u zich zelf niet al teveel in de financiële markten hoeft te verdiepen. Het echte ‘beleggingswerk’ wordt namelijk uitgevoerd door financieel specialisten en economische analisten die in dienst zijn van het beleggingsfonds. Wanneer u belegt in een beleggingsfonds besteedt u uw geld dus uit aan mensen die er echt verstand van hebben.

Hoe werkt beleggen in een beleggingsfonds?

Beleggen in een beleggingsfonds is vrij eenvoudig. Om te beleggen in een beleggingsfonds, heeft u een account nodig bij een zogenaamde broker. Een broker is een partij die het mogelijk maakt om allerlei financiële instrumenten te kopen en verkopen.

Bij de broker is het vervolgens mogelijk om participaties te kopen in een fonds. De participatie heeft een bepaalde prijs. De prijs van de participatie beweegt vervolgens mee met de resultaten. Wanneer alle aandelen in een fonds een rendement neerzetten van 10 procent, dan zal de participatie ook 10 procent in waarde stijgen. U kunt de participatie vervolgens op elk moment weer verkopen en u krijgt het geld dan terug op uw account gestort!

Selecteren van een beleggingsfonds

Bij het selecteren van een beleggingsfonds moet u verschillende beslissingen nemen. Het kan ook verstandig zijn om uw investeringen te spreiden over verschillende fondsen. Op die manier beperkt u de risico’s verder.

Sub- of individueel fonds

Er zijn een groot aantal beleggingsfondsen actief in Nederland. Wanneer u interesse hebt in deelname aan zo’n fonds zal u voor uzelf moeten nagaan in wat voor type beleggingsfonds u wilt investeren. Er zijn namelijk een groot aantal verschillen tussen de diverse beleggingsfondsen.

Zo zijn er de individuele beleggingsfondsen en de sub-fondsen. Individuele beleggingsfondsen staan op zichzelf en bepalen voor 100 procent hun eigen beleid. Sub-fondsen zijn onderdeel van een grotere tak van verschillende fondsen en moeten zich in bepaalde gevallen houden aan regels die ‘van bovenaf’ worden opgelegd.

Soorten beleggingen

Er zijn beleggingsfondsen die zich specialiseren in één soort belegging, bijvoorbeeld alleen aandelen. Veel beleggingsfondsen zijn echter zogenaamde mixfondsen. In een mixfonds wordt belegd in aandelen, vastgoed, obligaties of een combinatie van een aantal van deze mogelijkheden.

De inhoud van een mixfonds is zeer gespreid en dat betekent dat ook het risico zeer gespreid is. Overigens kan er ook verschil in risico bestaan tussen bepaalde fondsen hoewel ze hetzelfde type beleggingen doen. Beleggingen in obligaties kunnen bijvoorbeeld verschillen in risico. Junkbonds leveren vaak meer rendement op dan staatobligaties maar staatsobligaties zijn weer een stuk veiliger (staten gaan eigenlijk nooit failliet).

Maatschappelijk verantwoord beleggen?

Veel of weinig risico, aandelen, obligaties of vastgoed, dat zijn zaken waar u een keuze in moet maken wanneer u belegt via een beleggingsfonds. Er zijn naast deze punten de laatste tijd echter ook nog een aantal zaken behoorlijk in het nieuws die de keuze voor een bepaald beleggingsfonds kunnen beïnvloeden.

Maatschappelijk verantwoord beleggen is tegenwoordig nogal een hot issue, en dat komt vooral doordat diverse pensioenfondsen in het nieuws zijn gekomen omdat er belegd werd (en wordt) in onder andere wapenfabrikanten. Of u er zelf problemen mee heeft dat een beleggingsfonds dergelijke beleggingen doet moet u natuurlijk voor uzelf afwegen, en de uitkomst zal alles te maken hebben met uw (politieke) voorkeur.

Vindt u maatschappelijk verantwoord beleggen een vereiste dan moet u zich natuurlijk aansluiten bij een fonds dat daar een speerpunt van heeft gemaakt. Vindt u dit soort vraagstukken niet zo relevant, dan zal deze afweging minder meespelen bij het zoeken van het juiste beleggingsfonds.

Beleggen in beleggingsfonds

Extra kosten bij beleggingsfondsen

Uw beleggingen uitbesteden aan de gespecialiseerde professionals van een beleggingsfonds biedt een aantal voordelen, zeker voor de wat minder economisch geschoolde belegger. Wat wel een nadeel kan zijn heeft te maken met de kosten die een beleggingsfonds rekent om mee te mogen doen.

Deze kosten die vaak enkele tienden van een procent tot zo’n 1,75 procent bedragen hebben natuurlijk een negatief effect op het nettorendement dat u ontvangt. De kosten die door de meeste beleggingsfondsen worden gerekend bestaan onder meer uit beheerskosten, transactiekosten en servicekosten. Soms wordt er ook bewaarloon gevraagd.

Het is erg belangrijk om de kosten van verschillende beleggingsfondsen te vergelijken. Een verschil in transactiekosten van één procent op jaarbasis kan over een periode van meerdere jaren al snel vele duizenden euro’s aan rendement schelen!

Waarom een beleggingsfonds?

Veel mensen twijfelen of deze manier van geld investeren wel iets voor hen is. Aan beleggen zijn risico’s verbonden, en veel consumenten vinden het lastig om deze risico’s op de juiste manier in te schatten. Dat beleggen risicovol kan zijn klopt helemaal, maar dat heeft dan vooral te maken met de risico’s die bewust worden genomen.

U kunt immers risicovol beleggen, maar ook wat verstandiger. Risicomijdend, of conservatief, beleggen is verstandig en kan nog steeds een leuk rendement opleveren. Wie wel wil beleggen, maar geen onnodige risico’s wil nemen belegt meestal door middel van een beleggingsfonds. Spreiding van risico is bij deze beleggingsvorm het toverwoord.

Wanneer iemand wil beleggen in aandelen, opties of obligaties krijgt zo iemand over het algemeen de tip om de inleg te spreiden over (de aandelen van) diverse beursgenoteerde ondernemingen. Op die manier loopt men namelijk niet het risico dat slechte resultaten van één onderneming direct leiden tot verdamping van de inleg.

Dat klinkt als een goede tip, dat is het ook, maar wanneer u iemand bent die een relatief klein bedrag hebt waarmee u kunt investeren in aandelen wordt het al lastig. Wie veel geld heeft kan veel spreiden, wie minder geld heeft kan minder spreiden, zo is het helaas. Toch is hier een goede oplossing voor uitgevonden, een oplossing die ook de kleine belegger de mogelijkheid biedt om gespreid te beleggen.

Daarvoor bestaan de zogenaamde beleggingsfondsen. Dankzij deze beleggingsfondsen reduceert u, ook bij een relatief kleine inleg, de risico’s die ontstaan bij beleggen. Bedenk echter dat het ook bij het selecteren van een beleggingsfonds nodig is om actief onderzoek te doen!

Indextrackers of indexfonds

Een bijzondere vorm van fondsbeleggen die erg populair is staat bekend onder de naam Exchange-Traded Fund. Misschien kent u het onder de populaire benaming Indextracker of onder de afkorting EFT. Bij deze beleggingsvorm wordt er van uitgegaan dat de beursindex (bijvoorbeeld de AEX) het op zichzelf beter doet dan de bekende grote beleggingsvormen.

Het enige dat ETF’s proberen is om de beursindex zo nauwkeurig mogelijk te volgen en op deze manier een hoog rendement te halen. Deze manier van werken verklaart de naam Indextracker. Omdat analisten er bijna niet aan te pas komen (een computerprogramma volgt de bewegingen op de beurs) wordt er stevig bespaart op loon- en overige personeelskosten.

Het resultaat is dat de beheerskosten een heel stuk lager zijn dan bij beleggingsfondsen die op de meer gebruikelijke manier beleggen. Op de lange termijn presteren veel indexfondsen zelfs beter dan beheerde fondsen. Dit feit in combinatie met de lagere transactiekosten maken indexfondsen een interessante belegging!