Beleggen voor beginners

Beleggen is voor veel mensen een interessante manier van investeren. Het rendement dat uit beleggingen wordt behaald is vaak (veel) hoger dan wanneer het geld op een spaarrekening wordt gezet. Bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden om te beleggen, of bent u een beginnende belegger? Dan zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden.

Wat is beleggen eigenlijk?

Als beginner is het belangrijk om eerst te begrijpen wat beleggen precies is. Beleggen is het kopen (en uiteindelijk verkopen) van financiële producten met als doel het behalen van winst of rendement. De meeste mensen kiezen ervoor om te beleggen in bijvoorbeeld aandelen of obligaties. Er bestaan echter veel andere producten waarin u kunt beleggen.

Waar kan je als belegger aan de slag?

Als belegger is het belangrijk om een partij te kiezen die u goed op weg kan helpen. Actieve beleggers hebben immers speciale vereisten. Laten we drie partijen bespreken die de beste keuze kunnen zijn voor u als beginnende belegger.

eToro

eToro is de perfecte broker voor mensen die met een klein bedrag willen beleggen. Bij eToro betaalt u namelijk geen commissies wanneer u aandelen koopt. Hierdoor kunt u ook met een klein bedrag winstgevend beleggen. Bovendien kunt u de mogelijkheden bij eToro geheel gratis met een demo uitproberen. Gebruik de onderstaande knop om direct een account te openen bij eToro:

Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing, bezoek etoro.com/trading/fees

Met beleggen kan je je inleg verliezen. Andere kosten van toepassing, bezoek etoro.com/fees.

Plus500: voor de actieve handelaar

Wilt u actief handelen in CFD’s op bijvoorbeeld Nederlandse aandelen? Dan is Plus500 de perfecte keuze. Bij deze broker kunt u de mogelijkheden geheel gratis uitproberen door middel van een demo account. Ook is het mogelijk om actief te speculeren op zowel dalende als stijgende koersen. Bij Plus500 kunt u al beleggen vanaf een klein bedrag van 100 euro.

Houd er rekening mee dat Plus500 niet geschikt is voor beginners, gebruik daarom de demo:

80% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFDs met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

80% van de retailbeleggers verliest geld met CFD’s

Beleggen in Bitcoins Plus500

De software bij Plus500. Illustratieve prijzen.

DEGIRO: bekende Nederlandse partij

DEGIRO is een goede partij voor het aankopen van fysieke aandelen en andere financiële producten. Ook staat DEGIRO bekend als één van de voordeligste partijen. De online webtrader van DEGIRO is eenvoudig te gebruiken waardoor u als beginner direct alle opties kunt vinden. De transactiekosten liggen erg laag waardoor u daadwerkelijk rendement kunt behalen.

Gratis demo openen

Waarin kunt u het beste beleggen als beginner?

Als beginnende belegger kunnen de mogelijkheden nogal overweldigend overkomen. De meeste mensen kiezen ervoor om te beleggen in aandelen of obligaties. Wanneer u zelf aandelen of obligaties gaat selecteren, dient u wel het nodige onderzoek uit te voeren. Het is immers belangrijk om vast te stellen of de koersen in de toekomst waarschijnlijk zullen dalen of stijgen.

Veel andere beginners kiezen ervoor om hun beleggingen uit te besteden. Dit is mogelijk door zogenaamde participaties op te kopen binnen een beleggingsfonds. Wanneer u weinig tijd heeft voor uw beleggingen, kan dit een aantrekkelijke optie zijn. U betaalt wel extra kosten aan de partij die het fonds beheert.

Beleggen in Aandelen of obligaties?

De meest voor de hand liggende wijze waarop u zich als startende belegger op de markt kunt begeven is het investeren in aandelen of obligaties. Wanneer u in het bezit bent van aandelen bent u in feite mede-eigenaar van een onderneming. U deelt dus ook mee in het bedrijfsresultaat van de onderneming; winst of verlies.

Obligaties zijn in feite leningen die u verstrekt aan een andere partij. Deze partij kan zowel een overheid als een onderneming zijn. Over deze lening ontvangt u uiteraard rente. Hoe instabieler de lenende partij, hoe hoger het rendement, maar ook het risico. Geld lenen aan de Griekse overheid is bijvoorbeeld momenteel vele malen risicovoller dan geld lenen aan de Duitse overheid.

Bij investeringen in aandelen kan uw investering significant minder waard worden. Ook obligaties fluctueren in waarde. Aan het einde van de looptijd krijgt u echter altijd de som van de obligatie weer terug. De enige uitzondering hierop is wanneer het bedrijf of de overheid achter de obligatie failliet gaat.

Hoe begint u met beleggen?

Beginnen met beleggen is eenvoudig. Voordat u kunt beginnen met beleggen dient u eerst een account aan te maken bij een broker naar keuze. Op onze brokers vergelijken pagina kunt u eenvoudig de verschillende aanbieders met elkaar vergelijken.

Binnen de software is het vaak kinderlijk eenvoudig om uw eerste belegging te openen. Hiervoor hoeft u alleen op de kopen knop te drukken. Vanzelfsprekend is succesvol beleggen een ander verhaal. Wanneer u een hoog rendement wilt behalen, zult u zich meer moeten verdiepen in de onderliggende effecten.

Verband risico en rendement

De reden dat er met met beleggingen een hoger rendement te behalen valt dan bij sparen is eenvoudig. Bij beleggen loopt de belegger meer risico dan dat een spaarder dat doet wanneer hij zijn geld op een spaarrekening wegzet. Voor beleggen geldt over het algemeen dat een hoger rendement vanzelfsprekend meer risico inhoudt.

Het is uiteraard de keuze van de belegger om te kiezen voor aandelen of obligaties met een verwacht hoog rendement – en dus vanzelfsprekend een hoger risico –, of voor een meer defensieve beleggingsstrategie waar de risico’s dus ook meer beperkt zijn. De belegger moet echter niet vergeten dat beleggen altijd bepaalde risico’s met zich meebrengt. De beurskoersen kunnen nu eenmaal fluctueren, en zoals bekend bieden resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst.

De soorten risico’s

Wanneer u besluit te gaan beleggen is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillende soorten risico’s die dit met zich mee kan brengen.

Zaken waar u rekening mee moet houden zijn onder andere: debiteurenrisico. Dit risico bestaat wanneer de partij die de aandelen uitgeeft (de onderneming) er financieel slecht voor staat zodat hij niet meer kan voldoen aan zijn verplichtingen. Let hier dus op voordat u bepaalde aandelen aanschaft.

Koersrisico. Dit risico bestaat wanneer een onderneming te maken krijgt met tegenvallende jaarcijfers, extra concurrentie op de markt of een tegenvallende lancering van een nieuw product. Bij slecht nieuws daalt de koers van een aandeel en wordt uw investering minder geld waard.

Marktrisico. Dit risico bestaat wanneer de financiële markten in een neerwaartse spiraal terecht komen. Dit kan te maken hebben met financiële crises zoals we die in het verleden, en ook nu, hebben gezien. Wanneer het slecht met de markt gaat, is de kans groot dat het ook slecht gaat met uw beleggingen.

Kosten van beleggen voor beginners

Als u belegt komen daar een aantal kosten bij kijken. Kosten waar u mogelijk rekening mee moet houden zijn onder andere: aankoopprovisie, transactiekosten, administratiekosten en beheerskosten. Deze kosten zijn niet bij iedere aanbieder hetzelfde. Kijk dit voordat u een aanbieder uitkiest dus goed na.

Op de lange termijn is het erg belangrijk om een voordelige partij te selecteren. Transactiekosten kunnen het rendement immers flink drukken. Door het principe van samengestelde interest kunt u in een periode van twintig jaar tienduizenden euro’s minder rendement behalen!