Beleggen voor beginners

Beleggen voor beginners

Beginnend Belegger? Kies hier de juiste online broker

beleggen voor beginnersBeleggen is voor veel mensen een interessante manier van investeren. Het rendement dat uit beleggingen wordt behaald is vaak (veel) hoger dan wanneer het geld op een spaarrekening wordt gezet. Bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden om te beleggen, of bent u een beginnende belegger? Er zijn een aantal zaken waar u rekening mee moet houden.

Risico en rendement

De reden dat er met met beleggingen een hoger rendement te behalen valt dan bij sparen is eenvoudig. Bij beleggen loopt de belegger meer risico dan dat een spaarder dat doet wanneer hij zijn geld op een spaarrekening wegzet. Voor beleggen geldt over het algemeen dat hoger rendement vanzelfsprekend meer risico inhoudt. Het is uiteraard de keuze van de belegger om te kiezen voor aandelen of obligaties met een verwacht hoog rendement – en dus vanzelfsprekend een hoger risico –, of voor een meer defensieve beleggingsstrategie waar de risico’s dus ook meer beperkt zijn. De belegger moet echter niet vergeten dat beleggen altijd bepaalde risico’s met zich meebrengt. De beurskoersen kunnen nu eenmaal fluctueren, en zoals bekend bieden resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst.

Wanneer u besluit te gaan beleggen is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillende soorten risico’s die dit met zich mee kan brengen. Niet om u af te schrikken, wel om goed voorbereid aan beleggen te beginnen.

Zaken waar u rekening mee moet houden zijn onder andere: debiteurenrisico. Dit risico bestaat wanneer de partij die de aandelen uitgeeft (de onderneming) er financieel slecht voor staat zodat hij niet meer kan voldoen aan zijn verplichtingen. Let hier dus op voordat u bepaalde aandelen aanschaft.

Koersrisico. Dit risico bestaat wanneer een onderneming te maken krijgt met tegenvallende jaarcijfers, extra concurrentie op de markt of een tegenvallende lancering van een nieuw product.

Marktrisico. Dit risico bestaat wanneer de financiële markten in een neerwaartse spiraal terecht komen. Dit kan te maken hebben met financiële crises zoals we die in het verleden, en ook nu, hebben gezien.

Beleggen in Aandelen of obligaties?

De meest voor de hand liggende wijze waarop u zich als startende belegger op de markt kunt begeven is het investeren in aandelen of obligaties. Wanneer u in het bezit bent van aandelen bent u in feite mede-eigenaar van een onderneming. U deelt dus ook mee in het bedrijfsresultaat van de onderneming; winst of verlies.
Obligaties zijn in feite leningen die u verstrekt aan een andere partij. Deze partij kan zowel een overheid als een onderneming zijn. Over deze lening ontvangt u uiteraard rente. Hoe instabieler de lenende partij, hoe hoger het rendement, maar ook het risico. Geld lenen aan de Griekse overheid is bijvoorbeeld momenteel vele malen risicovoller dan lenen aan de Duitse overheid.

Kosten van beleggen voor beginners

Als u belegt komen daar een aantal kosten bij kijken. Kosten waar u mogelijk rekening mee moet houden zijn onder andere: aankoopprovisie, transactiekosten, administratiekosten en beheerskosten. Deze kosten zijn niet bij iedere aanbieder hetzelfde. Kijk dit voordat u een aanbieder uitkiest dus goed na.

Beleggen voor beginners
2.5 (50%) 12 stemmen