Gratis beleggen: de beste brokers om zonder kosten te beleggen (2024)

Je kunt tegenwoordig bij steeds meer brokers gratis beleggen. In dit artikel zie je direct een overzicht met de beste brokers waar je zonder kosten kunt beleggen. Ook onderzoeken we of zonder kosten beleggen wel echt mogelijk is.

Kan je gratis beleggen?

Je kunt zeker gratis beleggen, maar  brokers die beleggen zonder kosten aanbieden willen natuurlijk alsnog winst maken. Je moet daarom goed op de voorwaarden van een gratis broker letten:

  • Andere producten: sommige brokers bieden andere producten aan waar ze meer geld aan verdienen, denk hierbij bijvoorbeeld aan CFD’s,
  • Orders verkopen: andere brokers verkopen je orders een speciale beurs en krijgen daar een commissie van. Er bestaat in dit geval het risico dat je de aandelen tegen een minder aantrekkelijke prijs koopt.
  • Verschillende prijzen: sommige brokers rekenen geen kosten voor een selectie aan producten, terwijl je voor andere producten wel gewoon moet betalen.

Wat zijn de beste kosteloze brokers in 2023?

Nummer 1: eToro

Je kunt bij eToro gratis beleggen in aandelen & ETF’s. eToro hoopt vervolgens dat klanten overstappen naar CFD’s, waar ze wel veel winst mee kunnen maken. Je kunt bij eToro alleen een dollar account aanmaken, waardoor je bij het doen van een storting 0,5% aan conversiekosten betaalt.

Let er verder op dat je $ 5 betaalt voor het opnemen van geld. Persoonlijk denk ik dat eToro de beste kosteloze broker is, omdat je er kunt beleggen in een uitgebreid aantal beleggingsproducten. Het is bij eToro bijvoorbeeld ook mogelijk om andere succesvolle handelaren te volgen en je kunt er ook speculeren op dalende prijzen. Klik hier om de uitgebreide review te lezen of klik hier om een gratis demo te openen bij eToro. Je kapitaal loopt risico, andere kosten van toepassing.

Nummer 2: Trade Republic

Je kunt bij Trade Republic 100% gratis beleggen wanneer je periodiek investeert. Je kunt dan wekelijks of maandelijks een vast bedrag beleggen in een selectie aan aandelen en ETF’s. Het is jammer genoeg niet op elk moment mogelijk om gratis te beleggen in aandelen bij Trade Republic: je betaalt hier op andere momenten €1 per transactie voor wat alsnog niet veel is.

Trade Republic verdient vervolgens geld met het verkopen van je orders aan een alternatieve beurs. In de meeste gevallen betaal je hierdoor geen hogere transactiekosten, maar het is wel verstandig om extra op te letten. Klik hier om de uitgebreide review te lezen of klik hier om een account te openen bij Trade Republic.

Nummer 3: DEGIRO

DEGIRO is één van de bekendste brokers van Nederland. Je kunt bij DEGIRO niet zonder kosten in aandelen beleggen, maar je kunt er wel in gratis in ETF’s uit de kernselectie investeren. Hier zitten wel voorwaarden aan verbonden: je moet minimaal €1000 investeren en je mag slechts één keer per maand in de betreffende ETF beleggen. Let er daarnaast op dat DEGIRO ook kosten berekend voor het in verbinding staan met de beurs.

Een ander klein risico van DEGIRO is dat ze effecten uitlenen. Wanneer de tegenpartij failliet gaat, zou je de effecten kunnen verliezen. Dit is in de praktijk in Nederland nog nooit gebeurd. Klik hier om de DEGIRO review te lezen of bezoek direct de website van DEGIRO.

Nummer 4: Scalable Capital

Je kunt bij Scalable Capital altijd gratis periodiek beleggen in ETF’s met de spaarplannen. Je investeert op die manier periodiek een vast bedrag in een selectie aan ETF’s. Wanneer je bovendien €2,99 per maand betaalt kan je geheel onbeperkt gratis investeren in alle aandelen en ETF’s, wat een goede deal is. Ook zonder dit abonnement zijn de transactiekosten met €0,99 per order niet hoog.

Doordat Scalable Capital onder de Duitse toezichthouder valt, kan de broker je orders doorverkopen aan de beurs. Het is daarom verstandig om op de spread te letten die de broker berekend. Klik hier om de review van Scalable Capital te lezen of bezoek direct de website van deze broker.

Nummer 5: BUX Zero

BUX Zero was lange tijd de bekendste gratis broker van Nederland, maar hier is in 2023 verandering in gekomen. BUX Zero is niet langer gratis te gebruiken: je betaalt als gebruiker nu namelijk €2,99 aan maandelijkse servicekosten. Ook is het aantal zero orders beperkt tot 3, waardoor je daarna gewoon geld over je transacties gaat betalen.

Ook onder de huidige kosten is BUX Zero één van de voordeligste brokers van Nederland. Toch is BUX Zero links en rechts ingehaald, waardoor het niet langer de beste gratis broker is. Klik hier om de review van BUX Zero te lezen of maak direct een account aan.

Wat zijn de voordelen van gratis beleggen?

Voor kleine beleggers kan gratis beleggen erg voordelig zijn. Wanneer je met €100 belegt, is €1 aan transactiekosten direct 1% van je rendement. Zonder kosten beleggen kan daarom zeker voor de beginnende belegger met een kleine beurs aantrekkelijk zijn.

Het is dan wel belangrijk om verstandig gratis te beleggen. Er bestaan namelijk ook veel onbetrouwbare brokers die gratis beleggen als lokkertje aanbieden. De broker rekent vervolgens echter hoge kosten voor bijvoorbeeld het opnemen van geld of het laten uitbetalen van dividend. Onderzoek daarom goed wat de voorwaarden van de gratis broker zijn, voordat je een account opent.

Op mijnbroker.nl vind je gelukkig een duidelijke vergelijker waardoor je deze informatie niet zelf hoeft te vinden.