ING Zelf Beleggen review

ING Zelf Beleggen

Ook bij de ING bank is het mogelijk om zelf te beleggen. U kunt actief beleggen in onder andere aandelen, obligaties, opties en beleggingsfondsen. De ING bank is één van de goedkopere grootbanken om actief te handelen in bijvoorbeeld aandelen. Maar hoe presteert de ING wanneer het op beleggen aankomt? In deze review lees je er alles over!

ING review resultaten in het kort

  • Het platform van ING is erg beperkt in zijn mogelijkheden.
  • ING is duur, maar wel goedkoper dan de gemiddelde bank.
  • Beleggen bij ING is vooral nuttig wanneer u al uw diensten bij één partij wilt onderbrengen.

Wat zijn 3 betere alternatieven voor beleggen bij ING?

Het platform van ING is erg beperkt en bovendien liggen de kosten hoog. Het is daarom verstandig om bij een andere partij te beleggen:

  • Plus500: bij Plus500 kunt u actief handelen door gebruik te maken van CFD’s.
  • DEGIRO: DEGIRO is één van de voordeligste Nederlandse brokers van Nederland.
  • eToro: bij eToro betaalt u geen commissies bij het kopen van aandelen. Met beleggen kan je je inleg verliezen. Andere kosten van toepassing, bezoek etoro.com/fees.

Hoe betrouwbaar is beleggen bij ING?

Vanzelfsprekend is beleggen bij een grote partij als ING bank erg betrouwbaar. Uw tegoeden vallen onder het Nederlandse depositogarantiestelsel (tot €100.000 veilig gesteld) en de bank staat onder toezicht van de Nederlandse bank en de AFM. ING is geregistreerd bij KIFID waardoor eventuele problemen soep kunnen worden opgelost.

Het platform

Wanneer u zelf gaat beleggen bij ING, kunt u gebruik maken van een simpele webtrader. De webtrader is direct gekoppeld aan de betaalrekening en het is dan ook niet mogelijk om zonder betaalrekening te beleggen bij de ING. Jammer genoeg is het binnen het platform helemaal niet mogelijk om zelf fundamentele of technische analyse uit te voeren. Voor het doen van analyses heeft u dan dus een extern softwareprogramma nodig.

Wel kunt u de rapporten van het ING investment office inzien. Dit zijn uitgebreide rapporten gemaakt door analisten over bepaalde aandelen. Deze rapporten kunnen goed ter inspiratie gebruikt worden. Jammer genoeg zijn de rapporten lang niet altijd up to date. Ook wordt er elke dag een technisch rapport gepubliceerd rondom de AEX. Deze dagvoorspelling kan een beeld geven van wat er te gebeuren staat.

Al met al is de software van ING gebruiksvriendelijk maar erg beperkt. Wanneer u van plan bent om actief te beleggen dan kunt u beter een geavanceerder softwarepakket kiezen. Bij ING zijn er ook geen hulpmiddelen voor het selecteren van aandelen of fondsen aanwezig.

Aanbod beleggingsproducten

Bij ING kunt u handelen op 20 verschillende beurzen. De bekende producten zijn hierbij beschikbaar: beleggingsfondsen, obligaties, opties, valuta’s en trackers. U kunt gebruik maken van vier verschillende ordertypes, namelijk de limiet en marketorder, de stoploss en de stoplimit.

Het is niet mogelijk om short te gaan en handelen op marge is alleen mogelijk voor opties. U betaalt 0,25% voor valutatransacties. Er zijn geen educatie programma’s opgezet door ING. U ontvangt slechts op dagelijkse basis nieuws van het ANP en een dagbericht over de meest recente ontwikkelingen.

Kosten ING beleggen

Bij ING bank betaalt u standaard €4 per kwartaal voor het gebruik van een beleggingsrekening. Ook wordt er een service fee gerekend van 0,24% voor bedragen tot €75.000. Daarboven neemt het percentage stapsgewijs af naar 0,12% voor bedragen tot €500.000 en 0,06% voor bedragen tot €2,5 miljoen.

Voor aandelen betaalt u €4 plus 0,04% van de transactiesom. Bij opties betaalt u €2,25 per contract. Voor het doorgeven van orders via de telefoon betaalt u €12,50 extra. Zowel het uitbetalen van dividend als het uitoefenen van een optie kosten extra. Netjes is het feit dat u bij de ING bank geen transactiekosten betaald voor het kopen en verkopen van fondsen en trackers.

Wanneer u veel handelt zijn de transactiekosten bij de ING bank in verhouding met die van andere banken vrij laag. In verhouding met veel andere online brokers is de ING bank echter nog steeds erg duur.

Beleggen in beheer

Het is ook mogelijk om te beleggen in beheer. Dit kan al vanaf €50 per maand. Hierbij wisselen de servicekosten tussen de 0,82% en de 1,13% en dit percentage gaat omlaag bij bedragen boven de €500.000. Bij beleggingen vanaf €75.000 ontvangt u meer persoonlijke aandacht. Bij het beleggen in beheer kunt u kiezen uit verschillende risicoprofielen. Het is ook mogelijk om uw geld te verdelen over de verschillende niveaus.

Conclusie beleggen bij ING

Het is netjes dat dat ING relatief lagere transactiekosten rekent dat andere grote banken. Vooral het feit dat het kopen en verkopen van beleggingsfondsen gratis kan, is voordelig. Het programma zelf is echter erg beperkt en in verhouding met andere brokers is de ING nog steeds duur. Beleggen bij ING is daarom eigenlijk alleen nuttig wanneer u het fijn vindt dat al uw financiële diensten bij één partij zijn ondergebracht.

Een betere broker vinden?

Vergelijk ING met andere brokers

[kkratings]