Beleggen in goud

Beleggen in goud

Beleggen in goudBeleggen in aandelen is ongetwijfeld de bekendste vorm van beleggen, maar er zijn nog veel meer andere manieren om uw vermogen te investeren. Een interessante mogelijkheid is investeren in goud. Een investering in dit edelmetaal spreekt natuurlijk tot de verbeelding, want goud wordt geassocieerd met koningen en andere hoogwaardigheidsbekleders, maar naast dit gevoelsargument kan beleggen in goud u ook daadwerkelijk een interessant rendement opleveren. Daar staat tegenover dat er ook zeker enkele risico’s aan deze manier van beleggen vastzitten die u niet uit het oog moet verliezen.

 

Waarom beleggen in goud?

De vraag waarom iemand zou willen beleggen in goud is vrij simpel te beantwoorden: vanwege een verwachte stijging van de goudprijs natuurlijk. Toch geldt ook voor het beleggen in goud de algemene stelregel van de beurs: ‘in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.’ Zijn er dan wel redenen om toch in goud te gaan beleggen? Zeker wel: zo heeft goud op veel overheden, bedrijven en consumenten een geruststellend effect. In economisch onzekere tijden zien we dat veel van deze partijen goud als veilige verzekering zien. Wanneer het dus economisch niet al te best gaat wordt goud meestal meer waard. Andersom is het helaas wel zo dat bij een florerende economie goud plotseling wat minder interessant lijkt te zijn.

Opkomende economieën

In opkomende economieën als China en India bestaat veel interesse voor goud. Zolang deze landen zich economisch blijven ontwikkelen zal de vraag naar goud vanuit deze landen stijgen en dat betekent uiteraard dat de prijs van goud eveneens omhoog gaat. Dat de vraag naar goud in China daadwerkelijk stijgt bevestigde de directeur van de Gold & Silver Exchange Society onlangs nog. Dit had vooral als reden dat de Chinese aandelenmarkt een behoorlijke tik had gekregen en de beleggers dus en masse overstapten op goud.

Goud als paniekaankoop?

Zoals hierboven vermeld werd goud voor de Chinese belegger plots interessant nadat de economische vooruitzichten spectaculair waren verslechterd. Natuurlijk is dat een momentopname, maar het geeft wel een goed beeld dat veel mensen (beleggers) hebben bij goud. Het idee is vaak dat je met goud weliswaar geen enorm hoge rendementen kunt behalen, maar tegelijkertijd wordt goud wel gezien als een stabiele investering. Kenners noemen goud daarom ook wel ‘gestolde emotie’. Een nadeel van investeren in goud is dat dit metaal op zichzelf niets oplevert, in de zin van productiviteit. Goud heeft zogezegd geen verdienvermogen, iets dat bijvoorbeeld vastgoed wel heeft (huurinkomen).

Toch beleggen in goud?

Goud als paniekaankoop, een grondstof zonder verdienvermogen… Als je het zo hoort is er geen enkele reden om te beleggen in goud. Niet doen dus? Dat ligt er helemaal aan of u bereid bent om wat risico te nemen. Beleggen in goud kan namelijk erg interessant zijn wanneer u durft te speculeren. De goudprijs schommelt namelijk nogal, en wanneer u op het juiste moment instapt en vervolgens weer op het juiste moment verkoopt kan dit een leuk bedrag opleveren voor de speculatieve belegger (die ook nog een beetje geluk heeft).

Fluctuatie van de goudprijs

Kijken we naar de goudprijs over de afgelopen, pak ‘em beet, 40 jaar dan zien we dat deze behoorlijk fluctueert. Op het juiste moment kopen en verkopen kan dus geld opleveren. Neem als voorbeeld het jaar 1979. In dit jaar werd de wereldeconomie geraakt door de tweede oliecrisis (de eerste vond plaats in 1973). De goudprijs knalde in 1979 als gevolg van de crisis omhoog. Enkele jaren later zakte de goudprijs weer naar een normaal niveau om zich vervolgens, in de jaren ‘80 en ’90 relatief te stabiliseren. Vanaf 2006 begon de goudprijs wederom aan een spectaculaire opmars, wat resulteerde in een ‘alltime high’ van meer dan 60.000 dollar per kilo. Vanzelfsprekend had de stijgende goudprijs alles te maken met de economische en kredietcrisis waar we met z’n allen in waren beland. In 2013 zakte de goudprijs weer wat in om zich vervolgens te stabiliseren. Kortom, verwacht u onrust op de financiële markten, beleg dan in goud!

Beleggen zonder toezicht

Overweegt u te beleggen in goud of in een ander edelmetaal dan is het belangrijk dat u zich realiseert dat deze manier van beleggen een bijzondere eigenschap heeft. De handel in edelmetalen valt namelijk niet onder het toezicht van een wettelijk aangestelde toezichthouder (bijvoorbeeld de Autoriteit Financiële Markten). Wel waarschuwt de AFM regelmatig voor de risico’s die beleggen in edelmetaal met zich meebrengt, maar deze waarschuwingen hebben geen wettelijke basis (Wet op Financieel Toezicht is niet van toepassing) en dus kan de AFM ook niets afdwingen als er wat verkeerd gaat. Dit is een risico waarvan u zelf moet bedenken of u bereid bent dit te lopen.

Beleggen in fysiek goud

In de meeste gevallen zal iemand die belegt in goud de waarde van het metaal op zijn rekening terug zien. Dat betekent dus dat diegene niet daadwerkelijk in bezit is van goud. Het voordeel hiervan is dat er geen uitleveringskosten en btw hoeft te worden afgedragen. Beleggen in fysiek goud is echter wel een optie. Wilt u het goed daadwerkelijk in de kluis hebben dan kunt u dat aangeven bij uw broker of bank waarbij u de belegging doet. Zij leveren op verzoek dan de hoeveelheid goud waar u in wilt beleggen.

Beleggen in goud
3.1 (62%) 10 stemmen