Beleggen in Bitcoins: waar & hoe kan je dit het beste doen?

De meest recente rage in de financiële wereld is ongetwijfeld de Bitcoin. Deze virtuele valuta wordt door mensen die geloven in het concept de hemel in geprezen. Andere critici zien de Bitcoin vooral als een bubbel zonder enige reële waarde. Maar wat zijn Bitcoins nu eigenlijk? En waar kan je het beste beleggen in de Bitcoin?

Waar kan je het beste beleggen in Bitcoins?

Er bestaan tientallen crypto exchanges waar je kunt investeren in Bitcoins en andere cryptomunten. In het onderstaande overzicht zie je wat mijn favoriete crypto exchanges zijn voor beleggingen in crypto’s:

Crypto exchangeKostenAanmelden
eToro brokerCryptoasset beleggen is ongereguleerd in sommige EU landen. Geen consumenten bescherming. Je kapitaal loopt risico.Aanmelden
Bitvavo logo0,25% + € 1000 gratis verhandelen. 100% Nederlandse partij.Aanmelden

Hoe kan je in Bitcoins beleggen?

Wil je Bitcoins kopen? Volg dan deze simpele stappen & beleg direct in Bitcoins!

Stap 1: open een account bij een crypto exchange

Een crypto exchange is een bedrijf dat vraag & aanbod naar cryptomunten zoals de Bitcoin samenbrengt. Voordat je in Bitcoins kunt handelen, heb je een account nodig bij een crypto exchange.

Het openen van een account bij een betrouwbare crypto exchange zoals Bitvavo is zo gedaan. Je vult in de eerste instantie alleen een gebruikersnaam en wachtwoord in. Vervolgens moet je nog je identiteit bevestigen. Dit is wettelijk verplicht; op die manier kan de exchange nagaan of je echt bestaat.

Stap 2: geld storten

Vervolgens moet je geld toevoegen aan je account. Dit kan je bij de meeste exchanges snel doen met behulp van iDEAL of bankoverschrijving.

Stap 3: een order plaatsen

Je bent nu klaar om je eerste belegging op de Bitcoin te kopen! Navigeer hiervoor eerst naar de Bitcoin binnen het cryptoplatform dat je gebruikt. In het orderscherm kan je vervolgens invullen welk bedrag aan Bitcoin je wilt kopen.

Je kunt gebruikmaken van twee soorten orders:

 • Marketorder: je opent de positie dan direct tegen de op dat moment geldende koers
 • Limietorder: je opent de positie dan tegen een opgegeven prijs

Nadat je de order hebt geplaatst, koopt de crypto exchange Bitcoins namens jou. Gefeliciteerd, je hebt nu je eerste belegging in de Bitcoin uitgevoerd!

Beleggen in Bitcoins

Tips voor beleggen in Bitcoins

Wanneer je gaat beleggen of speculeren op de koers van Bitcoins, wil je natuurlijk het beste resultaat bereiken. Hiervoor is het belangrijk om een goede strategie toe te passen.

Omgaan met nieuws

Ten eerste is het belangrijk om te begrijpen dat de Bitcoin erg nieuwsgevoelig is. Negatief nieuws kan de koers direct erg negatief beïnvloeden en vice versa. Wanneer een grote partij gehackt wordt, kan de koers direct instorten. Als een bank aangeeft cryptocurrencies te gaan ondersteunen dan kan dit de prijs juist omhoog stuwen.

Speculeren op een dalende koers

De Bitcoin is een volatiele munt: één negatief nieuwsbericht kan de koers fors laten dalen. Je kunt op dalende koersen speculeren door een short positie te openen bij een broker als eToro. Met een short positie behaal je een positief resultaat bij een dalende koers.

Sommige mensen gebruiken koersdalingen ook om Bitcoins bij te kopen. Je kan dan voor hetzelfde bedrag een grotere hoeveelheid Bitcoins kopen.

Negatief nieuws invloed Bitcoin

Timing

Wanneer je de Bitcoin voor de lange termijn wilt kopen, is het belangrijk om dit goed te timen. De koers van de Bitcoin beweegt vaak in golven. De hype komt weer tot leven wanneer er overwegend positief nieuws naar buitenkomt. Het is de kunst om juist Bitcoins te kopen wanneer de koers flink is ingestort. Op die manier heb je namelijk de meeste ruimte om een leuke resultaat te behalen.

Het is echter erg lastig of bijna onmogelijk om de dip met zekerheid te voorspellen. Het kan daarom interessant zijn om dollar cost averaging toe te passen. Je koopt dan op verschillende momenten Bitcoins, waardoor je een gemiddeld rendement met Bitcoins kunt behalen.

Beleggen in Bitcoins is alleen geschikt voor de belegger met stalen zenuwen. Verwacht niet dat de koers alleen maar zal stijgen. Stel realistische doelen en stel een plan op. Op die manier verhoog je de kans op succes!

Wat zijn Bitcoins precies?

De Bitcoin werd in 2008 voor het eerst geïntroduceerd als een vorm van virtuele valuta die werd uitgegeven zonder invloed van de Centrale Banken. Door de financiële crises van de afgelopen periode is het vertrouwen in de bankensector sterk afgenomen.

Bitcoins kunnen worden gedolven door met behulp van een algoritme bepaalde getallen van 64 cijfers te ontdekken (een Bitcoingetal is enigszins te vergelijken met een priemgetal).

Wanneer iemand een Bitcoingetal heeft ontdekt kan daarmee gehandeld worden. Wanneer iemand zelf niet in staat is een Bitcoin te ontdekken heeft diegene inmiddels de mogelijkheid om Bitcoins of delen van Bitcoins aan te schaffen die online te koop worden aangeboden.

De Bitcoin heeft de afgelopen jaren flink aan populariteit gewonnen. Mensen die in de beginperiode Bitcoins hebben gekocht, hebben enorme winsten behaald. Het is dan ook niet gek dat veel mensen nog steeds interesse hebben om in Bitcoins te handelen.

Risico’s van beleggen in Bitcoins

Beleggen in Bitcoins is zeker niet zonder risico. Voordat je begint met het verhandelen van Bitcoins, is het belangrijk dat je deze risico’s goed begrijpt.

Hoge volatiliteit

De koers van de Bitcoin is erg instabiel. De volatiliteit kan ervoor zorgen dat je een hoog rendement behaalt. Wanneer je niet oppast, kan de hoge volatiliteit er echter ook voor zorgen dat je een fors bedrag verliest.

Geen depositogarantiestelsel

Een ander risico van Bitcoins is het feit dat het depositogarantiestelsel voor de Bitcoin niet van toepassing is. Dit komt doordat er geen centrale uitgever van de Bitcoin is die aansprakelijk kan worden gesteld. Wanneer je met een onbetrouwbare partij belegt, kan je dus je volledige storting verliezen.

Criminele activiteiten

Op juridisch vlak zijn er daarnaast ook nog de nodige vragen. De anonimiteit van de Bitcoin maakt het interessant om de munt te gebruiken bij malafide transacties en voor het financieren van illegale praktijken.

Hacks

Doordat de Bitcoin volledig decentraal is, ben je ook volledig verantwoordelijk voor de beveiliging van je Bitcoins. Hackers proberen constant toegang te krijgen tot de tegoeden van gebruikers. Gebruik daarom alleen een moeilijk te raden wachtwoord en stuur grote hoeveelheden Bitcoins naar externe, koude wallets.

Het is belangrijk om je bewust te zijn van de risico’s wanneer je investeert in de Bitcoin. Je kan je volledige inleg verliezen. Ook bestaat er het risico op diefstal.

Timing bij beleggingen in bitcoins

Timing is erg belangrijk wanneer je gaat beleggen in bitcoins: dit komt doordat de koers van de cryptomunt fors kan schommelen. Wanneer je in 2020 € 100 in de bitcoin had gestoken, dan had je begin 2021 een vermogen gehad van bijna € 500 miljoen! Wanneer je echter instapt op de top, dan kan je ook een groot deel van je belegging verliezen. Mensen die € 100 investeerde op de piek van 2017 hadden eind 2018 nog maar € 34.

Het probleem met timing is dat dit erg lastig is: het lukt maar weinig mensen om de markt goed te voorspellen. Het kan daarom slim zijn om dollar cost averaging toe te passen. Je koopt dan periodiek bitcoins op waardoor je zowel op de diepte- als hoogtepunten inkoopt. Natuurlijk kan je de strategie een beetje aanpassen aan de situatie: wanneer de koers flink gezakt is, kan je extra bijkopen en wanneer de koers flink is gestegen kan je zelfs wat bitcoins verkopen.

Wat zijn de voordelen van beleggen in bitcoins?

Beleggingen in bitcoins kunnen erg voordelig uitpakken. Maar waarom zou je een belegging in de Bitcoin kunnen overwegen?

Profiteren van koersschommelingen

Zeker wanneer je actief handelt, kan je optimaal profiteren van de laatste koersschommelingen. De koers van de Bitcoin kan dagelijks makkelijk tien procent stijgen of dalen. Wanneer je hier slim op inspeelt, kan je mooie rendementen behalen.

Ook de koersstijging over de lange termijn was enorm. Wanneer deze stijging doorzet, kan je ook met lange termijn investeringen goede resultaten behalen. Wel is het belangrijk om te onthouden dat resultaten uit het verleden geen garanties geven voor de toekomst.

Controle

Je hebt zelf volledige controle over je beleggingen en wanneer je bitcoins koopt, kan je bovendien je privacy beschermen. Hierdoor kan je buiten het ‘systeem’ om investeren.

Schaarste

Het probleem van normale valuta’s, is dat de Centrale Banken er steeds meer kunnen bijdrukken. Dit is niet het geval bij de Bitcoin. Er zijn nooit meer dan 21 miljoen Bitcoins, waardoor bij een stijgende vraag de koers zal stijgen.

Sommige grote banken geloven dat een bitcoin in de toekomst $ 100.000 of zelfs $ 1.000.000 waard kunnen worden. Ook een lange termijn investering in de bitcoin kan dan ook goed uitpakken.

Extra rendement

Je kunt met Bitcoins een extra rendement behalen door ze te staken. Je ontvangt dan periodiek een klein bedrag aan Bitcoins terug. Hoeveel je kunt verdienen met staking hangt af van de crypto exchange die je gebruikt. Onderzoek wel wat de extra risico’s van staking zijn.

Hoe kan je veilig handelen in de bitcoin?

Je leest op het internet veel negatieve ervaringen over de bitcoin. Juist doordat de bitcoin zo populair is, zie je dat veel mensen worden opgelicht. In de hoop rijk te worden kopen mensen bitcoins of andere cryptomunten op bij een onbetrouwbare partij. Zorg er daarom voor dat je de bitcoins bij een betrouwbare partij zoals Bitvavo koopt.

Pas op voor scams

Voorkom bovendien scams en ga niet in op aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn. Er is geen unieke formule wanneer het op bitcoin beleggingen aankomt. Je kunt zeker een hoog rendement behalen met bitcoin beleggingen, maar de kans bestaat ook dat je een groot deel van je geld verliest. Investeer daarom alleen in cryptomunten met geld dat je echt kunt missen.

Er zijn bovendien veel kleinere cryptomunten op de markt: deze heten ook wel altcoins. Met altcoins kan je een mooi, extra rendement behalen maar het kan ook anders uitpakken. Soms brengen ontwikkelaars ‘neppe’ cryptomunten op de markt die fors in waarde dalen.

Pas op voor hacks

Het is ook erg belangrijk om je account goed te beschermen tegen hacks. Hackers proberen constant je beleggingen te stelen. Pas daarom de volgende beveiligingstips toe:

 • Kies een sterk en moeilijk te raden wachtwoord
 • Beveilig je account extra met 2FA
 • Stuur Bitcoins die je niet gebruikt naar een ‘cold wallet’

Beleggen in Bitcoin aandelen

Je kunt ook indirect in de Bitcoin beleggen, door aandelen te kopen van bedrijven die bezig zijn met de cryptomunt.

Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Nvidia. De grafische kaarten van het bedrijf worden gekocht om Bitcoins te minen. Dit heeft de winsten van het bedrijf enorm laten toenemen.

Houd er echter wel rekening mee dat je bij investeringen in Bitcoin aandelen niet direct in het koersverloop van de Bitcoin belegt. Onderzoek daarom goed hoe het bedrijf er financieel voorstaat en wat de toekomstplannen zijn.

Wil je meer leren over het kopen van aandelen? Dat kan! Ontdek direct hoe & waar je het beste (Bitcoin) aandelen kunt kopen:

Hoe kan je investeren in Bitcoins zonder ze te bezitten?

Wil je investeren in de Bitcoin zonder zelf direct Bitcoins te kopen? Dat kan! We zetten de mogelijkheden voor je op een rij.

Bitcoin ETF

Een ETF of exchange traded fund wordt op de beurs verhandeld en volgt een bepaalde index. Er bestaan tegenwoordig speciale Bitcoin ETF’s die de koers van de cryptomunt volgen. Het fonds koopt dan grote hoeveelheden Bitcoins aan namens haar klanten. Voor het vasthouden van een Bitcoin ETF betaal je wel jaarlijkse beheerkosten, waardoor deze optie vaak duurder is dan het zelf kopen van Bitcoins. Bij DEGIRO kan je tegen lage tarieven in Bitcoin ETF’s handelen.

Bitcoin CFD

Bitcoin CFD’s zijn niet weggelegd voor beginnende beleggers. Met een CFD kan je namelijk actief speculeren op het koersverloop van de Bitcoin. Je kunt dan bijvoorbeeld speculeren op stijgende en dalende koersen. Ook kan je een hefboom inzetten, waardoor zowel je winsten als verliezen sneller toenemen. Bij eToro kan je bijvoorbeeld in Bitcoin CFD’s handelen.

Bitcoin aandelen

Ten slotte kan je zoals we eerder al besproken ook investeren in Bitcoin aandelen. Sommige Bitcoin aandelen zijn van bedrijven die zich echt alleen bezighouden met crypto, terwijl sommige andere bedrijven alleen indirect met crypto’s bezig zijn.

Hoe werkt de blockchain?

Voordat je gaat beleggen in Bitcoins, is het belangrijk dat je begrijpt hoe de blockchain werkt. De blockchain is de revolutionaire technologie achter de Bitcoin.

De blockchain maakt het onnodig voor een centrale partij zoals een bank om alle transacties bij te houden. De blockchain zorgt er namelijk voor dat alle gebruikers in het netwerk een kopie bezitten van alle transacties. Hierdoor is het voor een externe partij bijna onmogelijk om de data te manipuleren: dit kan alleen wanneer een partij controle krijgt over meer dan 51% van het netwerk.

Waar bewaar ik mijn Bitcoins?

Je kunt Bitcoins tot vooralsnog niet opslaan op je ING of ABN AMRO rekening. Doordat crypto’s volledig decentraal zijn, ben je zelf verantwoordelijk voor het veilig opslaan van crypto.

Op een crytpo exchange (online wallet)

Wanneer je crypto’s koopt op een exchange zoals Bitvavo, dan worden deze opgeslagen op een online wallet. Dit heeft als voordeel dat je direct kunt handelen met de tegoeden.

Hackers kunnen echter makkelijker toegang krijgen tot de wallet, aangezien deze constant verbonden is met het internet. Ook kan je tijdelijk toegang verliezen tot je wallet wanneer de website offline gaat.

Offline (cold wallet)

Je kunt Bitcoins ook offline opslaan binnen een cold wallet. Dit wordt ‘koud opslaan’ genoemd omdat dit type wallet niet in verbinding staat met het internet. Hierdoor is het erg moeilijk voor buitenstaanders om toegang te krijgen tot je Bitcoin tegoeden.

Je kunt gebruikmaken van verschillende type cold wallets:

 • Een telefoon wallet
 • Een desktop wallet
 • Een wallet op een USB-stick

2 strategieën voor investeren in Bitcoins

Je kan op twee manieren beleggen in Bitcoins: door er actief in te handelen en door ze fysiek op te kopen. Op deze pagina zie je direct waar je het beste kunt beleggen in Bitcoins.

Bitcoins fysiek kopen

Het is mogelijk om Bitcoins fysiek op te kopen. Dit is vooral gunstig wanneer je een lange termijn belegging wilt doen in de Bitcoin.  De beste partij om Bitcoins fysiek op te kopen is Bitvavo.

Bij Bitvavo kan je in drie eenvoudige stappen Bitcoins en andere cryptovaluta’s kopen. Het aanmaken van een account is simpel en vervolgens kan je eenvoudig via iDEAL geld storten. Het kopen van Bitcoins is vervolgens net zo eenvoudig als het kopen van een tros druiven bij de supermarkt. Bij Bitvavo betaal je maximaal 0,25% aan transactiekosten en de eerste week is het kopen van Bitcoins helemaal gratis. Gebruik de knop om direct een account te openen bij Bitvavo:

Ben je benieuwd naar de laatste koers van de Bitcoin of wil je direct Bitcoins kopen? Met de onderstaande grafiek kan je direct een belegging openen.

Actief handelen in Bitcoins

Eén van de beste partijen om actief te handelen in Bitcoins is Plus500. Bij Plus500 handel je in CFD’s op de Bitcoin waardoor je actief kunt inspelen op de laatste koerswijzigingen. Dit brengt de nodige voordelen met zich mee:

 • Je kunt een order plaatsen op een koersdaling door short te gaan of je kunt op stijgende koersen speculeren.
 • Dankzij een hefboom kan je ook met lagere bedragen beleggen in de Bitcoin. Houd er rekening mee dat de kans op verlies dan ook toeneemt.
 • Je hebt geen wallet nodig waardoor je niet zomaar bestolen kunt worden.
 • Je kunt beter en sneller inspelen op de laatste koersschommelingen.

Je kan beleggen in Bitcoins 100% gratis uitproberen door middel van een demo. Wil je beleggen in Bitcoins ook proberen? Maak dan een account aan bij Plus500!

80% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFDs met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Veelgestelde vragen over beleggen in Bitcoins

De Bitcoin is een risicovolle belegging: de koers is erg volatiel en wanneer je op het verkeerde moment instapt kan je binnen enkele maanden tientallen procenten verliezen. Beleggers die er al vanaf het begin bij zijn, zullen de Bitcoin echter zeker als een verstandige belegging zien: de koers is tienduizenden keren over de kop gegaan. Ga voor jezelf na of je het erg vindt om een groot deel van je inleg te verliezen in ruil voor de kans op een hoog rendement. Wanneer dit niet het geval is, kan de Bitcoin een interessante belegging zijn.

Hoeveel geld je investeert in Bitcoins, is natuurlijk een persoonlijke keuze. Het is in het algemeen verstandig om je beleggingen te spreiden over verschillende effecten. Zelf beleg ik bijvoorbeeld niet meer dan een paar procent in Bitcoins. Van al het geld dat je investeert zou ik persoonlijk niet meer dan 10 procent investeren in crypto. De hoge volatiliteit kan er anders voor zorgen dat je beleggingen als geheel fors in waarde dalen.

Het is mogelijk om voor kleine bedragen zoals € 50 of € 100 Bitcoins te kopen. Dit komt doordat de Bitcoin in delen kan worden opgedeeld. Je kunt dus prima 0,000001 Bitcoin kopen wanneer je dit wilt. De crypto exchange berekent automatisch welk deel van een Bitcoin je koopt met het bedrag dat je investeert.

Hoeveel een Bitcoin waard kan worden is moeilijk te zeggen. Sommige beleggers geloven dat één Bitcoin uiteindelijk een miljoen euro waard kan worden. Door schaarste is dit niet onmogelijk: er komen namelijk nooit meer dan 21 miljoen Bitcoins op de markt. Tegelijk kan de prijs van een Bitcoin ook nog naar de 0 euro gaan, wanneer het netwerk bijvoorbeeld toch gehackd wordt.

Het is op het moment van schrijven niet mogelijk om te beleggen in Bitcoins bij de ING Bank. Je kunt wel indirect met de tegoeden op de ING rekening Bitcoins kopen. Dit doe je door het geld op je ING rekening over te maken naar een crypto exchange. Je kunt vervolgens op elk moment het geld op je crytpo rekening weer terug laten overmaken naar je ING rekening.

Het is jammer genoeg niet mogelijk om direct Bitcoins te kopen bij de ABN AMRO. Wel kan je je ABN AMRO rekening koppelen aan een crypto exchange. Je maakt dan geld over van je ABN rekening naar de crypto exchange en gebruikt de tegoeden om Bitcoins en andere cryptomunten te kopen.

Beleggen in Bitcoins is niet erg veilig. Sowieso zijn Bitcoin beleggingen erg risicovol: de koers van de Bitcoin kan gerust tientallen procenten dalen. Wat beleggen in Bitcoins onveilig maakt, is dat accounts regelmatig gehackt worden. Je moet dan ook goed oppassen wanneer je wilt beleggen in de Bitcoin.

De toekomst van de Bitcoin is onzeker. De Bitcoin is nog steeds relatief nieuw en de toekomst zal afhangen van de mate waarin de cryptomunt internationaal wordt omarmd. Wanneer de cryptomunt bij steeds meer bedrijven wordt geaccepteerd, dan kan de koers fors stijgen. Als alternatief kan de Bitcoin een soort schaduwmunt worden die langzaam vergeten wordt. Houd het nieuws daarom goed in de gaten wanneer je een belegging in de Bitcoin overweegt.

Miners zijn partijen die Bitcoin transacties goedkeuren. In ruil voor hun werk ontvangen ze steeds nieuwe Bitcoins als betaling. Het aantal Bitcoins dat een miner ontvangt, neemt steeds verder af. Het maximale aantal Bitcoins is namelijk vastgesteld op 21 miljoen, waardoor de Bitcoin op kan raken. Het zal nog tot 2140 duren voordat de laatste Bitcoin gemined is.