Goudprijs daalt stevig

Goudprijs daalt stevigGoud wordt, of beter gezegd werd, door diverse beursanalisten gezien als een goede investering. Edelmetaal blijft van waarde en een beursbubbel, waar aandelen last van kunnen hebben, gaat aan deze grondstoffen voorbij. Toch is juli 2015 een extreem slechte maand voor diegene die zijn vermogen in goud of andere edelmetalen heeft belegd. De goudprijs kelderde met 8 procent en dat was in de afgelopen 2 jaar nog niet voorgekomen.

Redenen voor daling

Uiteraard zijn er redenen op te noemen voor de dalende goudprijs. Hoe paradoxaal het ook klinkt, de verbeterende economische omstandigheden zijn hierin een belangrijke factor. Zo trekt de Amerikaanse economie aan, en ook de Dollar staat een stuk sterker dan een tijd geleden. Daar komt nog bij dat er een verhoging van de rente aan lijkt te komen. Dat laatste maakt aandelen weer interessant als alternatief voor het beleggen in goud.

Ook in Europa en China zijn de laatste tijd zaken voorgevallen die ervoor hebben gezorgd dat de goudprijzen zijn gaan zakken. Zo werd in Europa een ‘Grexit’ ternauwernood afgewend. Dit gaf beleggers weer wat hoop, en ook weer wat meer ambitie, om (bescheiden) risico’s te nemen. Wat ook meespeelt is het feit dat China voor het eerst in 6 jaar openheid van zaken heeft gegeven over de goudreserves van het land. Dankzij de cijfers uit Azië weten we nu dat het land 1658 ton goud op de balans heeft staan.

Waardedaling overige metalen

Goud is overigens niet het enige metaal dat in waarde is gedaald in de afgelopen periode. Datzelfde geld voor zilver, palladium, koper en platina. Dit laatste metaal is gedaald tot de laagste waarde sinds het eerste kwartaal van 2009. Koper daalde 10 procent in waarde.

Verwachtingen

Voor wat de nabije toekomst betreft ziet het er voor goud niet echt florissant uit. Een teken aan de wand is wat dat betreft het gedrag van de hedgefunds. Deze speculanten hebben een shortpositie ingenomen met betrekking tot goud, en dat betekent dat men uitgaat van een verdere waardedaling.