Rabobank Beleggen review

Veel mensen kiezen er nog steeds vaker voor om te beleggen bij hun bank. Van alle banken is Rabobank de op drie na grootste van Nederland met in totaal 139 vestigingen. Het is bij deze bank mogelijk om beheert te beleggen of om zelf te beleggen. In dit artikel leest u of beleggen bij de Rabobank een verstandig idee is.

Rabobank BeleggenRabobank beleggen in het kort

  • Gebruiksvriendelijk, maar vrij beperkt platform
  • Niet de goedkoopste partij om te beleggen
  • Vooral handig voor mensen die alles onder één partij willen hebben

Wat zijn 3 betere alternatieven voor beleggen bij de Rabobank?

Beleggen bij de eigen bank is vaak te duur en bovendien is het aanbod beperkt. Gelukkig zijn er betere opties:

  • Plus500: bij Plus500 kunt u zonder commissies te betalen handelen in CFD aandelen.
  • DEGIRO: bij deze partij belegt u tegen lage tarieven in Nederlandse aandelen.
  • eToro: bij eToro kunt u geheel gratis zonder commissies aandelen kopen. Met beleggen kan je je inleg verliezen. Andere kosten van toepassing, bezoek etoro.com/fees.

Het platform

Het platform waarmee u belegt is bij Rabobank erg simpel gehouden. Hierdoor kunnen beginnende beleggers eenvoudig posities openen en sluiten. Wel gaat deze eenvoudig ten koste van de mogelijkheden.

Bij de Rabobank zijn er slechts beperkte analysemogelijkheden. U kunt gebruik maken van fundamentele analyse, maar dit gaat niet direct via het platform. Hiervoor gebruikt de Rabobank de informatie van rabobeursinfo.nl. Het is hier niet eenvoudig om per aandeel specifieke gegevens te vinden. Technische analyse is helemaal niet mogelijk. De koersgrafieken zijn alleen te zien van 5 jaar terug. Wel zijn er analistenadviezen raad te plegen: hier kunt u zien wat verschillende banken als advies geven. Er worden geen verdere details gegeven rondom de adviezen.

Ook bij de selectie van aandelen kunt u geen specifieke zoekcriteria invoeren. Voor fondsen zijn er wat meer mogelijkheden. Zo kunt u alleen naar duurzame fondsen zoeken of bijvoorbeeld fondsen met een bepaalde Morningstar rating selecteren. Al met al zijn de analysemogelijkheden binnen het platform erg beperkt. Het is dan ook aan te raden om koopbeslissingen te doen op basis van gegevens van andere bronnen.

Wel is het handig dat Rabobank hulp biedt bij het aanbrengen van spreiding aan de portefeuille. Het is verstandig om uw beleggingen te verdelen over verschillende belegging categorieën. Aandelen hebben bijvoorbeeld een hoger rendement dan obligaties, maar het risico ligt ook een stuk hoger. Binnen het Rabobank platform is het daarnaast ook overzichtelijk mogelijk om uw beleggingen te spreiden over verschillende sectoren en regio’s.

Beleggen portefeuille Rabobank

Aanbod: waarin kunt u handelen?

Bij Rabobank kunt u handelen op de 20 belangrijkste beurzen. Hierbij kunt u kiezen uit aandelen, (duurzame) beleggingsfondsen, indextrackers, obligaties, opties en turbo’s. Het invoeren van een order binnen het systeem gaat erg eenvoudig. Er zijn slechts vijf verschillende orders beschikbaar, maar voor de meeste beleggers zal dit voldoende zijn.

Bij de Rabobank is het niet mogelijk om short te gaan. Beleggen met een marge kan alleen bij beleggingen in opties. Verder rekent de Rabobank een tarief van 0,25% op vreemde valuta transacties. Er worden geen educatie opties aangeboden.

Het is ook mogelijk om een abonnement te nemen op de TraderMonitor. Hiermee ontvangt u meer beursnieuws en details over bedrijven die genoteerd staan aan de AEX. De kosten voor deze dienst bedragen 40 euro per jaar.

Beleggingsmix portefeuille Rabobank

Kosten Rabobank

Rabobank is zeker niet de goedkoopste broker. Dit komt onder andere doordat er vaste service kosten worden gerekend. De minimale kosten per kwartaal zijn €5 plus 0,06% over het belegde vermogen tot €100.000. Boven €100.000 betaalt u 0,03%.

Op obligaties bedragen de kosten €5 plus 0,05%. Bij Nederlandse aandelen betaalt u ook €5 + 0,05% en bij aandelen uit bijvoorbeeld de Verenigde Staten betaalt u 0,1%. Wel biedt Rabobank een transactiekorting aan tot 20% wanneer u meer dan €4000 aan transactiekosten maakt per jaar. Bij opties betaalt u €2,25 per contract.

Beheerd beleggen

Het is ook mogelijk om uw geld te laten beheren bij Rabobank. U kunt hierbij kiezen uit verschillende profielen die variëren van defensief tot offensief. Beheerd beleggen wordt aangeraden vanaf €5.000. De aangeraden looptijd hangt van het profiel af. De kosten voor beheerd beleggen bedragen 0,05 met een minimum van €5 en een maximum van €30 per kwartaal. Daarbovenop betaalt u elk kwartaal nog eens 0,1125% over het belegde vermogen en 0,1-0,2% aan transactiekosten voor het fonds.

Conclusie review Rabobank

De conclusie van deze review over beleggen bij Rabobank is dat het zeker niet de beste partij is. De enige reden waarom u voor Rabobank zou kunnen kiezen, is omdat u graag alle diensten bij één aanbieder onderbrengt. Voor de rest heeft de Rabobank zeker niet de beste producten, het uitgebreidste aanbod of de laagste kosten. Wanneer u op zoek bent naar een betere broker, dan kunt u het overzicht van brokers raadplegen.

Een betere broker vinden?

Vergelijk Rabobank met andere brokers

[kkratings]