BUX Zero review (2024): ervaringen & kosten

BUX Zero wil beleggen zo toegankelijk mogelijk maken. Dit doen ze door een gebruiksvriendelijke app aan te bieden waarmee het mogelijk is om geheel zonder kosten te beleggen. In deze uitgebreide review deel ik mijn ervaringen met BUX Zero review zodat je kunt bepalen of deze broker een goede optie voor je is.

Vergelijk hier BUX Zero met andere brokers of open direct een gratis account en ontvang een gratis aandeel.

Commissies aandelen & ETF’sGratis
PromotieGratis aandeel
Minimale storting € 1
Kosten opnemen geld € 0
Valuta accounts
Gratis demo account Nee
Geld storten met iDEAL Ja
Automatisch beleggen Nee
Fractionele aandelenJa
Aanbod Aandelen, ETF's, crypto
ToezichthouderGereguleerd door AFM en DNB
Wisselkoersopslag0,25%
Geschikt voorBeginners & gevorderden
ApplicatieAlleen mobiele applicatie
ContactChat & telefoon
Meer lezenBezoek buxreview.eu

Wat is BUX Zero?

BUX werd oorspronkelijk opgericht in 2013 en bood in het begin alleen CFD’s aan. Sinds 2019 is BUX ook actief met BUX Zero waarbij het bedrijf 100% gratis beleggen in aandelen en ETF’s belooft. Uniek aan BUX is dat je de broker alleen kunt gebruiken met een mobiele applicatie.

BUX Zero staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en ze hebben ook een registratie bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening. BUX is naar mijn mening dan ook één van de betrouwbaarste brokers waar je ‘gratis’ kunt beleggen. In de rest van deze review onderzoeken we in meer details of BUX een kwalitatief goede broker is en of gratis ook echt gratis is.

Wat zijn de grootste voordelen van BUX Zero?

 • Je kunt zonder commissies handelen in aandelen, ETF’s en crypto’s
 • Nieuwe gebruikers ontvangen bij BUX een gratis aandeel
 • Het platform van BUX is erg gebruiksvriendelijk
 • BUX is een betrouwbare partij die onder toezicht staat
 • Je kunt met BUX automatisch investeren in ETF’s
 • De klantenservice is telefonisch & in het Nederlands bereikbaar

Wat zijn de grootste nadelen van BUX Zero?

 • Je kunt BUX Zero alleen gebruiken op je mobiele telefoon
 • Je betaalt 0,25% om valuta’s om te wisselen
 • Je kunt bij BUX geen uitgebreide analyses uitvoeren
 • BUX kan je aandelen uitlenen aan andere partijen
 • Het aanbod bij BUX is beperkt tot de meest bekende aandelen

Hoe open je een BUX Zero account?

Het openen van een account is bij BUX Zero is zo gedaan. Voordat je een account kunt openen moet je wel eerst de online-applicatie downloaden. Dit kan je eenvoudig doen via de website van BUX Zero.

Om je account te openen hoef je in eerste instantie alleen een e-mailadres en wachtwoord in te voeren. Aangezien BUX onder toezicht staat bij de AFM, moet je wel je identiteit bevestigen voordat je kunt beginnen met beleggen.

Voor het verifiëren van je account moet je een kopie van je identiteitsbewijs en adres uploaden. Ook zul je enkele vragen over de herkomst van je vermogen moeten beantwoorden. Nadat je deze stappen hebt doorlopen kan je direct aan de slag met beleggen!

Tip: gratis aandeel

Nieuwe gebruikers ontvangen bij BUX Zero een gratis aandeel met een waarde tot € 200! Om dit aandeel te ontvangen moet je minimaal 50 euro storten op je account. Je kunt bij BUX Zero zelfs nog meer gratis aandelen ontvangen door ook je vrienden uit te nodigen.

Gratis aandeel BUX

Wat zijn de kosten bij BUX Zero?

In de onderstaande tabel kan je overzichtelijk zien hoeveel beleggen bij BUX kost.

 • Nederlandse aandelen: €1,99
 • Amerikaanse aandelen: €0,99
 • Crypto kosten: 0,5%
 • Servicekosten: €36
 • Valutakosten: 0,25%
 • Inactiviteitskosten: €0
 • Geld opnemen: €0
TransactiekostenETF'sEuropese aandelenAmerikaanse aandelen
Zero order €0€0-
Limiet order €1€1€0
Market order €1€1€0

Servicekosten

BUX Zero rekent €2,99 aan servicekosten per maand, wat de broker onaantrekkelijk maakt voor beginnende beleggers. Oorspronkelijk richtte de broker zich juist op de beginnende broker die met een klein bedrag wilt handelen. Door de introductie van vaste, maandelijkse kosten is BUX echter een stuk minder aantrekkelijk geworden.

De zero order

Over zero order betaal je helemaal geen commissies. Hier kleeft wel een duidelijk nadeel aan: met een zero order worden je aandelen pas aan het einde van de handelsdag gekocht. BUX kan op die manier alle aandelen van alle klanten in één keer aanschaffen, wat veel geld scheelt. Je kunt per maand maximaal drie zero orders openen, wat betekent dat je daarna de vaste transactiekosten moet betalen.

De aandelen worden normaal gesproken rond 16:00 uitgevoerd. Het uitvoeren van de order duurt vervolgens ongeveer 60 minuten. Orders moeten binnen zijn voor de Cut Off tijd op die dag, wanneer dit niet het geval is wordt je order die dag niet geopend.

Marktorder

Met een marketorder open je een belegging tegen de op dat moment geldende prijs. Doordat de beurs altijd in beweging is, kunnen de kosten die je betaalt lager of hoger uitvallen dan verwacht. Je betaalt over Europese aandelen € 1,99 aan commissie en over Amerikaanse aandelen € 0,99  aan commissie wanneer je gebruikmaakt van een marketorder.

Limietorder

Met een limiet order stel je een prijs in waartegen je een aandeel koopt of verkoopt. Hierdoor heb je volledig de controle over je beleggingen. Met een limiet order bestaat er wel het risico dat de positie nooit wordt geopend. Voor een limiet order betaal je bij BUX Zero € 1,99  aan commissie voor Europese aandelen en € 0,99 aan commissie voor Amerikaanse kosten.

De spread

Vergeet de spread niet wanneer je gaat beleggen in aandelen. De spread is het verschil tussen de aankoop- en verkoopprijs van een aandeel. Aanbod en vraag zijn eigenlijk nooit perfect in balans en zeker bij sterke marktbewegingen kan dit verschil snel toenemen. Met een limietorder voorkom je dat je meer betaalt dan je wilt voor een aandeel.

Conversiekosten

Beleggen in Amerikaanse aandelen is zelfs met een zero order niet helemaal gratis bij BUX: je betaalt namelijk nog steeds conversiekosten voor het omzetten van euro’s naar dollars. Deze kosten bedragen 0,25% over het bedrag dat je investeert. Je betaalt dit percentage opnieuw wanneer je de Amerikaanse aandelen weer verkoopt en euro’s terugontvangt.

Deze conversiekosten zijn redelijk marktconform: ook bij DEGIRO betaal je 0,25%. Toch is het belangrijk om hier rekening mee te houden, aangezien dit investeren in Amerikaanse aandelen alles behalve gratis maakt.

Transactiekosten crypto’s

Je kunt bij BUX Zero sinds kort ook in crypto’s beleggen. Je betaalt bij BUX Zero standaard 0,5% aan transactiekosten over je crypto. Wanneer je echter 1000 BUX tokens koopt, kan je geheel zonder commissies te betalen in crypto beleggen.

Is BUX goedkoop?

Zoals je hebt kunnen lezen is BUX Zero ondanks de naam niet 100% gratis. Je betaalt al €2,99 per maand aan servicekosten voor het aanhouden van een account. Sinds 2023 kan je bovendien slechts 3 zero orders per maand gebruiken, waardoor je daarna alsnog gewoon commissies betaalt over je beleggingen.

BUX Zero is tegenwoordig dan ook een stuk minder interessant. Wil je alsnog zonder voorwaarden commissievrij beleggen? Dan kan je eToro uitproberen!

Waarin kan je beleggen bij BUX Zero?

Je kunt bij BUX Zero beleggen in de volgende beleggingsproducten:

 • ETF’s
 • Aandelen
 • Crypto’s

Uniek in Nederland, is dat je bij BUX ook kunt investeren in fractionele aandelen. Sommige aandelen zijn erg duur: je betaalt dan al snel duizenden dollars voor een enkel aandeel. Bij BUX Zero kan je met fractionele aandelen vanaf € 10 investeren in bekende Amerikaanse aandelen. Dit maakt beleggen bij BUX Zero nog toegankelijker voor mensen met een klein budget.

Het aanbod aan zowel aandelen als ETF’s is wel wat beperkt. Je vindt binnen BUX Zero vooral de meest bekende bedrijven terug. Je kunt bij BUX bijvoorbeeld niet handelen in kleinere, minder bekende aandelen zoals Basic-Fit of Flow Trader. Wanneer je ook wilt beleggen in minder bekende aandelen, kan je beter een account openen bij DEGIRO.

Beleggen in ETF’s bij BUX Zero

Wanneer je tegen lage kosten gespreid wilt beleggen in meerdere ETF’s, kan BUX Zero een interessante optie zijn. Je kunt bij BUX Zero namelijk automatisch iedere maand beleggen in een selectie aan ETF’s.  Je betaalt geen transactiekosten aan BUX voor het gebruik van spaarplannen, waardoor je zelfs met kleine bedragen voordelig kunt investeren in passieve fondsen.

Maandelijks een vast bedrag investeren, zorgt er bovendien automatisch voor dat je aan dollar cost averaging doet. Je koopt dan zowel tegen lage als hoge koersen de fondsen, waardoor je een gemiddeld rendement behaalt.

Beleggen in crypto’s

Het is sinds 2022 ook mogelijk om in crypto te investeren met BUX Zero. Je betaalt op het moment van schrijven geen commissies wanneer je BUX tokens koopt. Het aanbod aan crypto’s is wel beperkter dan bij bijvoorbeeld het Nederlandse Bitvavo.

Mijn ervaringen met het BUX platform

Mijn ervaringen met het BUX platform zijn positief. De applicatie valt vooral op door de hoge mate van gebruiksvriendelijkheid: het kopen en verkopen van aandelen is net zo eenvoudig als het kopen van een nieuwe jas op Zalando. Dit brengt wel een risico met zich mee: nieuwe beleggers krijgen hierdoor misschien onterecht het gevoel dat beleggen een spelletje is. Onthoud daarom altijd dat beleggen een risicovolle activiteit is die niet voor iedereen geschikt is.

 • Gratis demo: nee
 • Online educatie: nee
 • Technische analyse: nee
 • Stop loss: ja
 • Auto trading: nee
 • Mobiel beleggen: ja

Wel moet je er rekening mee houden dat de analysemogelijkheden binnen het BUX platform beperkt zijn. Per aandeel kan je alleen enkele basisgegevens opvragen zoals de laatste koersgegevens, dividendgegevens en een korte beschrijving van het bedrijf. Het is niet mogelijk om technische analyses uit te voeren en ook de grafieken zijn niet erg overzichtelijk. Het is daarom aan te raden om BUX te gebruiken in combinatie met een andere analysetool.

BUX Zero educatie

BUX biedt geen uitgebreide cursussen of informatie aan. Je ontvangt binnen de BUX applicatie echter wel iedere week een overzicht van de belangrijkste nieuwsitems. Deze items worden gedeeld onder de noemer BUX broadcast en door het gebruik van Jip-en-Janneke-taal is de geboden informatie ook toegankelijk voor beleggers met weinig kennis. Toch is de aangeboden educatie niet voldoende om mensen echt te leren hoe ze kunnen beleggen: het is hiervoor aan te raden om meer externe bronnen te raadplegen.

BUX broadcast

Hoe koop je aandelen bij BUX Zero?

Het kopen en verkopen van aandelen is bij BUX Zero zoals verwacht erg eenvoudig. In deze korte handleiding laten we zien hoe je aandelen kunt kopen bij BUX.

Navigeer binnen de applicatie eerst naar het juiste aandeel dat je wilt kopen. Je kunt hiervoor de zoekfunctie gebruiken of je kunt deze zoeken in de lijst met populaire aandelen. Druk vervolgens op de kopen knop om een order te plaatsen.

BUX review order plaatsen

In het orderscherm zie je vervolgens weinig toeters of bellen. Je vult simpelweg het bedrag in waarvoor je aandelen wilt kopen en je met de kopen knop voer je de order vervolgens uit. Je kunt bij BUX Zero kiezen uit verschillende ordertypes.

BUX Zero aandeel kopen

Is BUX Zero betrouwbaar?

Voordat je een account opent bij BUX Zero en geld stort wil je waarschijnlijk weten hoe betrouwbaar de broker is. In dit deel van het artikel onderzoeken we of BUX een betrouwbare partij is.

 • Bankvergunning NL
 • AFM vergunning
 • KIFID registratie

Naar mijn ervaring is BUX een betrouwbare partij omdat:

 • BUX gereguleerd is bij Nederlandse instellingen
 • Je verzekerd bent via het depositogarantiestelsel van DNB
 • BUX al langer bestaat en miljoenen klanten heeft
 • Een kantoor in Nederland heeft en transparant is

Geschiedenis

BUX Zero is pas opgericht in 2019, maar het bedrijf achter BUX bestaat echter al sinds 2013. Wanneer een broker een lange geschiedenis heeft, is dit vaak een goed teken voor de betrouwbaarheid.

BUX heeft ondertussen meer dan twee miljoen gebruikers verspreid over meerdere Europese landen. BUX ambieert om de grootste 0 commissie broker te worden binnen Europa.

BUX heeft veel durfkapitaal opgehaald bij internationale organisaties: zo ontving BUX in 2019 $ 12.500.000 diverse bedrijven. Dit laat zien dat ook internationaal veel bedrijven vertrouwen hebben in het merk BUX.

Vergunning & regulering

BUX staat onder toezicht van de AFM waardoor ze zich aan alle Europese regels en wetten moeten houden. Het is een positief teken wanneer een broker onder toezicht staat bij de AFM, aangezien deze strengere regels hanteert dan sommige meer exotische toezichthouders. BUX is bovendien ook aangesloten bij KIFID waardoor klachten professioneel kunnen worden afgehandeld.

Staat je geld veilig bij BUX Zero?

Het geld en de beleggingen die je aanhoudt bij BUX Zero worden ondergebracht binnen de stichting BUX Custody. Wanneer BUX Zero failliet zou gaan, dan kunnen de schuldeisers dus niet zomaar bij je beleggingen.

Naast deze beveiliging valt BUX ook nog onder het depositogarantiestelsel en de beleggerscompensatie van De Nederlandsche Bank. Je beleggingen zijn bij een faillissement dan ook nog eens extra beveiligd tot € 20.000 en je geldtegoeden tot € 100.000. Met deze maatregelen staat je geld bij BUX dus extra veilig.

Leent BUX Zero aandelen uit?

In de voorwaarden staat dat BUX ook aan security lending kan doen of het uitlenen van aandelen. Dit is vrij gebruikelijk: ook brokers als DEGIRO en eToro kunnen je aandelen uitlenen. Brokers kunnen extra geld verdienen door je aandelen uit te lenen en hierdoor kunnen ze hun diensten goedkoper aanbieden.

Over het algemeen is het geen probleem wanneer een broker je aandelen uitleent. Wel kunnen de belangen van de andere partij soms tegen je eigen belangen ingaan. Ook kan de tegenpartij in theorie failliet gaan. In Nederland is dit gelukkig nog nooit gebeurt, maar het risico is er wel. Wanneer je niet wilt dat je broker je aandelen kan uitlenen, dan moet je voor een andere broker kiezen.

Geld storten bij BUX Zero

Je kunt bij BUX geld storten op verschillende manieren:

 • Tikkie
 • Bankoverschrijving
 • Terugkerend stortingsplan

BUX Zero is volgens mij één van de enige brokers waar je geld kunt storten met Tikkie, maar deze optie past wel mooi binnen de innovatieve visie achter het bedrijf. Je vult met een Tikkie eenvoudig het bedrag in dat je wilt beleggen en je ontvangt vervolgens een WhatsApp berichtje met een betaallink.

Het is ook mogelijk om ouderwets geld te storten op je BUX Zero account: houd er in dat geval wel rekening mee dat het één tot twee dagen kan duren voordat het geld daadwerkelijk op je account aankomt.

Je kunt bij BUX verder ook gebruikmaken van terugkerende stortingen. Met terugkerende stortingen kan je automatisch iedere maand een vast bedrag investeren in ETF’s. Dit is een aantrekkelijke optie voor mensen die dollar cost averaging willen toepassen met maximale spreiding.

Geld uitbetalen bij BUX Zero

Ook het laten uitbetalen van geld is bij BUX zo gedaan naar mijn ervaring. Navigeer hiervoor binnen je portfolio naar terugboeken. Je kunt het geld vervolgens opnemen naar de bankrekening die je eerder hebt gebruikt voor je storting.

Vul simpelweg het bedrag in dat je wilt opnemen en druk op de opnemen knop. Het minimale bedrag dat je kunt opnemen bedraagt € 10, maar wanneer je minder dan € 10 op je account hebt staan kan je ook alle bedragen tot € 1 opnemen. Het kan tot 5 dagen duren voordat het geld weer op je bankrekening verschijnt, maar dit gebeurt in mijn ervaring vaak sneller.

geld opnemen BUX Zero

De klantenservice van BUX Zero

Een positief punt binnen onze BUX Zero review is de klantenservice. Veel online brokers zijn tegenwoordig alleen bereikbaar via e-mail. Bij BUX Zero kan je echter gewoon telefonisch contact opnemen tussen 09:00 en 22:00. Wanneer je liever met een medewerker wilt chatten, is dit ook mogelijk. Binnen de applicatie kan je dan gebruikmaken van de live chat.

Een ander goed punt is dat BUX Zero is aangesloten bij KIFID. Bij serieuze klachten is er dan altijd een derde partij die kan helpen bij het vinden van een geschikte oplossing.

Voor wie is BUX Zero geschikt?

BUX Zero is naar mijn mening vooral geschikt voor nieuwe beleggers die op zoek zijn naar een plek om tegen lage tarieven te beleggen.

Door de beperkte analysemogelijkheden is BUX Zero niet erg geschikt voor actieve beleggers. Wanneer je actief wilt beleggen en uitgebreide analyses wilt uitvoeren kan eToro een betere keuze zijn. Ook is het aandelenaanbod van BUX wat beperkt: wanneer je in meer exotische aandelen wilt beleggen kan je beter voor DEGIRO kiezen.

BUX Zero online ervaringen

De ervaringen van gebruikers op BUX Zero zijn goed. Binnen de Apple App Store wordt BUX op het moment van schrijven (26-3-2023) gemiddeld beoordeeld met 3,1. De populariteit van BUX Zero is sterk afgenomen doordat ze de tarieven flink hebben verhoogd.

Conclusie BUX Zero review: wel of niet beleggen?

BUX Zero is unieke broker doordat beleggen alleen mogelijk is op de mobiele telefoon. De broker werd populair onder veel jonge beleggers vanwege het commissievrije beleggen. In 2023 heeft BUX Zero haar kosten echter sterk verhoogt en moeten gebruikers bovendien maandelijks een vast bedrag betalen.

BUX Zero is naar mijn mening dan ook geen aantrekkelijke broker meer. De software is beperkt in functionaliteiten, je kunt maar in weinig aandelen en ETF’s beleggen en BUX Zero is niet langer een goedkope partij. Er zijn dan ook betere brokers op de markt, zowel voor beginnende als ervaren beleggers.

BUX Zero veelgestelde vragen

BUX Zero adverteert met gratis beleggen. BUX moet echter net zoals elk bedrijf winst maken. Het gratis beleggen is dan ook alleen van toepassing onder speciale voorwaarden: namelijk wanneer je gebruikmaakt van zero orders. Vooral over Amerikaanse aandelen betaal je verborgen kosten: je betaalt namelijk 0,25% conversiekosten voor het omwisselen van euro’s naar dollars. Bovendien kan je vanaf 2023 nog maar maximaal 3 zero orders uitvoeren en betaal je €2,99 per maand.

BUX Zero is 100% legaal in Nederland. BUX heeft een officiële vergunning bij de AFM en bij de Nederlandsche Bank. Hierdoor moet het bedrijf zich aan strenge Nederlandse en Europese regels houden.

BUX Zero staat onder toezicht van de AFM en DNB wat goede tekens zijn voor de veiligheid van de broker. BUX houdt zich aan alle in Europa geldende regels: klanttegoeden worden bijvoorbeeld in een losse stichting vastgehouden waardoor schuldeisers hier niet zomaar bij kunnen bij een faillissement.

BUX Zero was een goedkope broker, maar is dit niet meer. Vanaf 2023 rekent de broker namelijk €2,99 aan maandelijkse servicekosten. Bovendien zijn zero orders nog maar beperkt beschikbaar, waardoor je net zoals bij andere brokers transactiekosten moet betalen

BUX Zero kan gratis beleggen aanbieden doordat ze met de zero order alle orders bundelen aan het einde van de dag. Ook verdienen ze geld met marktorders en limietorders. De zero orders trekken veel klanten aan en wanneer deze gebruikers soms ook een meer traditionele order openen dan kunnen ze hier goed aan verdienen.

De gratis aandelen die BUX weggeeft zijn een slimme marketing truc. Doordat je een gratis aandeel ontvangt, is het extra aantrekkelijk om een account te openen. Wanneer je vervolgens besluit om te beleggen, is de kans groter dat je dit bij hun doet. In plaats van veel geld uit te geven aan advertenties, geeft BUX veel geld weg aan het weggeven van gratis aandelen.

Je ontvangt bij BUX Zero een gratis aandeel nadat je een eerste storting hebt gedaan. Het is vervolgens niet nodig om ook daadwerkelijk te beleggen. Het gratis aandeel wordt vaak uiterlijk de volgende dag bijgeschreven op je account. Je kunt vervolgens extra aandelen verdienen door nieuwe gebruikers door te verwijzen.

BUX Zero betaalt gewoon netjes dividend uit aan aandeelhouders. Wanneer je bijvoorbeeld aandelen RDS vasthoudt dan ontvang je het dividend gewoon in cash op je account.

BUX Zero verdient geld met de commissies die ze rekenen op markt- & limietorders. Ook rekent het bedrijf conversiekosten over investeringen in Amerikaanse bedrijven. De spread die wordt gerekend (volgens BUX gemiddeld 0,08% over Europese aandelen en 0,06% over Amerikaanse aandelen) is geen winst voor BUX en wordt betaald aan een derde partij.

BUX Zero kan volgens de algemene voorwaarden je aandelen uitlenen. Dit hebben ze tot nu toe nog niet gedaan, maar kan in de toekomst een extra inkomstenbron voor het bedrijf zijn.