Goedkoop beleggen

Goedkoop beleggen is belangrijk! Door goedkoop te beleggen verhoogt u het potentiële rendement immers enorm. Een kostenbesparing van een halve procent op jaarbasis kan al snel een extra rendement van duizenden of zelfs tienduizenden euro’s betekenen op de lange termijn. Maar waar kunt u nu eigenlijk het voordeligst beleggen? En welke kosten moet u in de gaten houden?

Tip: wil je zonder transactiekosten aandelen kopen? Probeer dan BUX Zero! Je betaalt bij deze broker geen commissies wanneer je aandelen koopt & verkoopt. Bovendien ontvang je direct een gratis aandeel wanneer je een account opent. Klik hier om een account te openen.

Broker Kosten broker Commissie
Beleggen bij eToro zonder commissies. Andere kosten van toepassing. Aanmelden
€2 + 0,038% op Nederlandse aandelen Aanmelden
0,06% met een minimum van €6 + €36 per jaar Aanmelden
€1 + 0,15% met een minimum van €8 Aanmelden
€4 + 0,04% en 0,24% servicefee + €16 per jaar. Aanmelden
€5,00 + 0,05% en 0,2 servicefee Aanmelden
€5 + 0,05% en 0,06% service fee + €20 per jaar Aanmelden

Bekijk waar u het goedkoopst belegt

Het is belangrijk om een goedkope broker te kiezen. Brokers rekenen doorgaans transactiekosten waarmee ze hun diensten beschikbaar kunnen houden. Er bestaan echter grote verschillen tussen de transactiekosten per partij. Door middel van de onderstaande tool kunt u eenvoudig bepalen welke broker het voordeligst voor u is.

Vul het aantal transacties, de verwachte gemiddelde transactiewaarde en het saldo op uw beleggingsrekening in. Vervolgens ziet u direct hoeveel u kwijt bent aan transactiekosten bij iedere broker.

Klik hier om de kosten direct te vergelijken >>

Niet elk beleggingsproduct is even goedkoop

Het is belangrijk om te bedenken dat er ook grote verschillen zitten in de transactiekosten per beleggingsproduct. Een goed voorbeeld hiervan is de keuze tussen een actief en een meer passief beleggingsfonds. Een actief beleggingsfonds moet veel maandelijkse kosten maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kosten die gemaakt moeten worden om alle analisten te betalen.

Een actief beleggingsfonds doet het op de lange termijn echter niet noodzakelijk beter dan een passief beleggingsfonds. Voor veel mensen is beleggen in een indexfonds dan ook aantrekkelijker. Een indexfonds volgt de markt en doordat er geen dure analisten nodig zijn, liggen de kosten van het product vaak veel lager.

U kunt dus het goedkoopst beleggen door goed zowel de kosten van de broker als de kosten van het beleggingsproduct waarin u wilt beleggen door te nemen.

Wat zijn de kosten bij iedere specifieke broker?

We hebben voor het gemak de belangrijkste kosten voor iedere broker op een rijtje gezet. Wanneer u in meer details wilt weten wat de kosten bij de broker zijn, dan kunt u het beste de website van de broker bezoeken.

Plus500: zonder commissies actief handelen

Plus500 is een goede broker voor de handel in derivaten. Bij Plus500 kunt u handelen in CFD’s op alle bekende aandelen en fondsen. Daarnaast is het ook mogelijk om te beleggen in bijvoorbeeld grondstoffen, valuta’s en cryptocurrencies. U kunt de mogelijkheden bij Plus500 geheel gratis uitproberen door middel van een demo.

 • Geen commissie op transacties
 • U betaalt een spread
 • U betaalt rente bij lange beleggingen
 • U kunt gebruikmaken van een gratis demo
 • 72% van de retailbeleggers verliest geld.

Lees meer over Plus500 of bezoek direct de website.

DEGIRO: goedkoopst voor fysieke handel

DEGIRO is een erg populaire partij in Nederland. Ze hebben vooral naam gemaakt doordat ze in de meeste gevallen de voordeligste partij zijn. Bij DEGIRO kunt u gratis handelen in specifieke beleggingsfondsen. Ook betaalt u geen verborgen kosten voor het gebruik van uw rekening. Hierdoor ligt de drempel om een account te openen bij DEGIRO vrij laag.

 • Gratis beleggen in fondsen uit de kernselectie.
 • Transactiekosten van €2 + 0,038% op Nederlandse aandelen.
 • €2,50 kosten voor real time beurs buiten Euronext en Brussel.
 • Voor de rest 100% gratis: geen verborgen kosten.

Lees meer over DEGIRO of bezoek direct de website.

Lynx

Ook Lynx is een erg populaire partij binnen Nederland. Lynx is niet de goedkoopste partij van Nederland. Toch bieden ze erg scherpe tarieven aan. Bovendien profiteert u bij Lynx van handige educatie middelen waardoor u inspiratie kunt opdoen voor uw beleggingen. Maar hoeveel kost beleggen bij Lynx nu precies?

 • €5 inactiviteits fee voor niet actieve beleggers.
 • 0,06% transactiekosten op aandelen met €6 als minimum.
 • 0,10% over beleggingsfondsen met €6 als minimum.

Lees meer over Lynx of bezoek direct de website.

Binckbank

Binckbank begon ooit als de partij om goedkoop te beleggen. Voorheen domineerden de grote banken namelijk het beleggingslandschap. Tegenwoordig is Binckbank echter niet meer de voordeligste partij. Bij Binck kunt u kiezen uit verschillende pakketten met andere tariefstructuren.

 • Green €36 + 0,01% per maand & €1 + 0,15% min €8 max €150.
 • Blue €90 + 0,015% per maand & €1 + 0,1% min €7 max €150.
 • Black €300 + 0,015% per maand & €1 + 0,1% min €6 max €75

Lees meer over Binckbank of bezoek direct de website.

Saxo Bank

Saxo Bank is een broker voor de meer gevorderde belegging. Storten kan dan ook pas vanaf een bedrag van €10.000. Daar krijg je wel geavanceerde tools voor terug die je kunnen helpen bij je beleggingen.

 • 0,1% transactiekosten op AEX aandelen met €12 minimum.
 • Actieve beleggers betalen minimaal €9.
 • Opties kosten $1,5 per contract.
 • Geen servicekosten.

Klik hier om meer te lezen over Saxo Bank.

Rabobank

De Rabobank is net zoals de andere banken waar u kunt beleggen zelden de goedkoopste optie. Wel biedt de Rabobank gemak voor de belegger die al zijn financiële diensten het liefst bij een partij parkeert.

 • €20 per jaar plus 0,06% tot €100.000.
 • €5 plus 0,05% op AEX aandelen.
 • 0,1% op beleggingsfondsen.

Klik hier om meer te lezen over beleggen bij de Rabobank.

ING bank

De meeste mensen zijn wel bekend met de ING bank. Om zelf te kunnen beleggen bij de ING bank heeft u wel een eigen betaalaccount nodig. Het beleggen in beleggingsfondsen en indexfondsen is gratis bij deze partij. Over de algehele linie is de ING bank echter niet de voordeligste partij.

 • €16 per jaar plus 0,24% tot €75.000.
 • Op aandelen €4 plus 0,04% van de som.
 • Op obligaties betaalt u €4 + 0,04%.

Klik hier om meer te lezen over de ING bank.

ABN Amro

Ook ABN Amro is een bekende partij. Bij ABN kunt u voor het goedkopere basispakket kiezen of voor het gevorderde plus pakket.  Het plus pakket is vooral interessant voor de belegger die op zoek is naar extra opties. Voor de kritische belegger is ABN net zoals de andere grote banken niet de beste keuze.

 • Voor het basispakket betaalt u 0,18%.
 • Voor het plus pakket betaalt u €108 + 0,08%.
 • €6,50 + 0,1% voor AEX aandelen.
 • €2,90 per optie contract.

Klik hier om meer te lezen over beleggen bij de ABN.

Waarom zijn kosten zo belangrijk?

Het kan lastig zijn om te begrijpen waarom kosten zo belangrijk zijn bij beleggingen. Wat betekent een paar euro meer per transactie nu in het grotere plaatje? Toch zijn kosten op de lange termijn enorm belangrijk. Bedenk immers dat iedere euro aan transactiekosten een euro minder aan rendement is. Die euro had u anders immers kunnen investeren in een ander aandeel.

Wanneer u veel transacties doet lopen de transactiekosten op jaarbasis flink op. Door het effect van rente op rente kan uw rendement over een langere periode daardoor significant lager uitvallen. Het is daarom enorm belangrijk om de kostenkant van uw beleggingen in de gaten te houden. Iedere euro minder uitgegeven is immers een extra euro winst!

Lees de tarievenpagina door

Voordat u de knoop doorhakt en voor een bepaalde broker kiest, is het belangrijk om de tarievenpagina goed door te nemen. Brokers kunnen namelijk kosten berekenen op allerlei zaken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het rekenen van kosten voor het uitbetalen van dividend of het rekenen van een opslag voor transacties in een buitenlandse valuta.

Het is daarom verstandig om de tarievenpagina eens goed door te nemen. Het is dan natuurlijk belangrijk om eerst een goed overzicht te maken van de financiële producten waar u in wilt gaan handelen. Op die manier heeft u een goed beeld van wat de beste partij voor u kan zijn.