Goedkoop beleggen: waar beleg je tegen lage kosten?

Goedkoop beleggen is belangrijk! Door goedkoop te beleggen verhoogt je het potentiële rendement namelijk enorm. Een kostenbesparing van een halve procent op jaarbasis kan al snel een extra rendement van duizenden of zelfs tienduizenden euro’s betekenen op de lange termijn. Maar waar kan je nu eigenlijk het voordeligst beleggen? En welke kosten moet je in de gaten houden?

Waar kan je het goedkoopst beleggen?

Het is belangrijk om een goedkope broker te kiezen. Er bestaan grote verschillen tussen de transactiekosten per partij. Door middel van de onderstaande tool kan je eenvoudig bepalen welke broker het voordeligst voor je is.

Broker Kosten broker Commissie
Beleggen bij eToro zonder commissies. Andere kosten van toepassing. Aanmelden
€2,50 op Nederlandse aandelen Aanmelden
0,06% met een minimum van €6 + €40 per jaar Aanmelden
0,15% met een minimum van €8 + €42 per jaar Aanmelden
€1 + 0,1% en 0,24% servicefee + €16 per jaar. Aanmelden
€5,00 + 0,05% en 0,2% servicefee Aanmelden
€5 + 0,05% en 0,06% service fee + €20 per jaar Aanmelden

Vul het aantal transacties, de verwachte gemiddelde transactiewaarde en het saldo op uw beleggingsrekening in. Vervolgens ziet je direct hoeveel je kwijt bent aan transactiekosten bij iedere broker.

Met welke kosten krijg je te maken?

Wanneer je tegen lage kosten wilt beleggen, is het belangrijk om rekening te houden met deze factoren:

 • Transactiekosten
 • Servicekosten
 • Kosten van het beleggingsproduct
 • Conversiekosten
 • Overige kosten / verborgen kosten

Transactiekosten

Je betaalt bij de meeste brokers transactiekosten over alle aandelen en andere effecten die je koopt. Deze transactiekosten schommelen sterk en zeker wanneer je met een klein bedrag belegt, is het belangrijk om hier goed op te letten.

Bij sommige brokers gelden er namelijk minimale transactiekosten. Wanneer je minimaal € 5 betaalt over iedere transactie en voor € 100 aandelen wilt kopen, dan verlies je al direct 5%. Let daarom op de kosten per transactie en de minimale transactiekosten.

Servicekosten

Bij sommige brokers betaal je ook servicekosten voor het aanhouden van je beleggingsaccount. Zelf vind ik dit erg onaantrekkelijk: zelfs wanneer je geen transacties uitvoert betaal je iedere maand een vast bedrag.

Kosten van het beleggingsproduct

Verdiep je ook goed in de kosten van sommige beleggingsproducten. Beleggingsfondsen rekenen soms hoge kostenpercentages op jaarbasis (meer dan 1 procent) en ook bij derivaten kan je te maken krijgen met hoge financieringskosten die oplopen tot een paar procent op jaarbasis.

Conversiekosten

Je betaalt bij veel brokers bovendien ook conversiekosten wanneer je in buitenlandse aandelen belegt. Wanneer je investeert in Amerikaanse aandelen, betaal je al snel 0,25% of meer over iedere transactie om euro’s om te wisselen naar dollars.

Overige kosten/verborgen kosten

Sommige brokers verbergen ook nog sneaky allerlei kosten in de transacties. Je betaalt dan bijvoorbeeld kosten wanneer je geld wilt opnemen of wanneer je langere tijd niet inlogt op je account. Ook bieden brokers soms minder gunstige prijzen aan; de transactiekosten zitten dan verborgen in de prijs die je voor een aandeel betaalt.

Gratis & zonder kosten beleggen?

Bij sommige brokers is het mogelijk om zonder vaste kosten te beleggen: denk hierbij aan BUX Zero of eToro. Let erop dat zonder vaste kosten beleggen niet betekent dat je 100% gratis belegt.

Bij BUX Zero betaal je bijvoorbeeld alsnog 0,25% kosten om je euro’s om te wisselen naar dollars wanneer je in Amerikaanse aandelen investeert.

eToro rekent ook conversiekosten en laat gebruikers bovendien $ 5 betalen wanneer ze geld opnemen vanaf hun account.

Toch zijn dit soort ‘gratis’ brokers interessant wanneer je met relatief kleinere bedragen belegt. Doordat deze brokers geen vaste kosten rekenen, gaat niet langer het grootste deel van je belegging op aan transactiekosten. Dit maakt de beurs toegankelijker voor de gemiddelde Nederlander, wat een positief punt is naar mijn mening.

Hoe kan je tegen lage kosten beleggen?

Tegen lage kosten beleggen in aandelen en andere effecten is zeker de moeite waard. Hoe je dit doel bereikt, kan echter sterk verschillen.

Wanneer je met grotere bedragen investeert, maken de minimale transactiekosten minder uit. Wanneer je minimaal € 5 betaalt, maar investeert met € 10.000 per transactie dan is dit een stuk minder ernstig dan wanneer je met € 100 investeert. Wanneer je met grote bedragen belegt, zijn juist procentuele kosten belangrijker. Wanneer je dan 0,5% betaalt in plaats van 0,25% om euro’s om te wisselen naar dollars dan kan dit een veel groter verschil maken.

Het is daarom aan te raden om eerst voor jezelf een plan op te stellen. Bedenk voor jezelf met wat voor bedragen je wilt beleggen en hoe vaak je posities wilt openen. Op die manier ontdek je wat de goedkoopste broker voor jou is. Onderzoek daarnaast ook of de specifieke broker wel goed bij je past, anders is goedkoop alsnog duurkoop uiteindelijk.

Goedkoop beleggen in indexfondsen

Indexfondsen en ETF’s zijn erg populair: dit komt onder andere doordat deze manier van beleggen relatief voordelig is. Bij DEGIRO kan je bijvoorbeeld zonder transactiekosten ETF’s uit de kernselectie aanschaffen en bij BUX kan je voor € 1 in één keer beleggen in een ruime selectie aan ETF’s.

Naast de transactiekosten moet je bij indexbeleggen ook letten op de lopende kosten. Die kunnen sterk schommelen en beïnvloeden het rendement. Enkele voorbeelden van populaire en voordelige indexfondsen zijn:

 • Vanguard S&P500: 0,07% jaarlijkse kosten
 • Vanguard All-World: 0,22% jaarlijkse kosten
 • SPDR S&P US Dividend Aristocrats: 0,3% jaarlijkse kosten
 • VanEck AEX: 0,3% jaarlijkse kosten

Niet elk beleggingsproduct is even goedkoop

Er zitten grote verschillen in de kosten per beleggingsproduct. Een goed voorbeeld hiervan is de keuze tussen een actief en een meer passief beleggingsfonds. Een actief beleggingsfonds moet veel maandelijkse kosten maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kosten voor alle analisten.

Een actief beleggingsfonds doet het op de lange termijn echter niet noodzakelijk beter dan een passief beleggingsfonds. Voor veel mensen is beleggen in een indexfonds dan ook aantrekkelijker. Een indexfonds volgt de markt en doordat er geen dure analisten nodig zijn, liggen de kosten van het product vaak veel lager.

Je kunt dus het goedkoopst beleggen door zowel de kosten van de broker als de kosten van het beleggingsproduct goed door te nemen.

Wat zijn de kosten bij iedere specifieke broker?

We hebben voor het gemak de belangrijkste kosten voor iedere broker op een rijtje gezet. Wanneer je in meer details wilt weten wat de kosten bij de broker zijn, dan kan je het beste de website van de broker bezoeken.

DEGIRO: goedkoopst voor fysieke handel

DEGIRO is een erg populaire partij in Nederland. Ze hebben vooral naam gemaakt doordat ze in de meeste gevallen de voordeligste partij zijn. Bij DEGIRO kan je zonder commissies handelen in specifieke beleggingsfondsen. Ook betaal je geen verborgen kosten voor het gebruik van je rekening. Hierdoor ligt de drempel om een account te openen bij DEGIRO vrij laag.

 • Gratis beleggen in fondsen uit de kernselectie.
 • Transactiekosten van € 2,50 voor Nederlandse aandelen.
 • € 2,50 kosten voor real time beurs buiten Euronext en Brussel.

Lees meer over DEGIRO of bezoek direct de website.

BUX Zero: zonder commissies beleggen

Ook BUX Maakt een forse inhaalslag in Nederland. Deze broker is alleen te gebruiken op de mobiele telefoon, maar biedt enkele unieke opties. Zo is het bij BUX mogelijk om geheel zonder commissies aandelen te kopen en verkopen. Je kunt bij BUX Zero bovendien in fractionele aandelen beleggen: dit zijn gedeeltes van één heel aandeel. Hierdoor is BUX Zero goed toegankelijk voor beleggers met een klein vermogen.

Lees meer over BUX Zero of Bezoek direct de website

eToro: actief handelen tegen lage tarieven

Bij eToro kan je net zoals bij BUX zonder commissies aandelen kopen & verkopen. Het is bij eToro bovendien mogelijk om met CFD’s te speculeren op zowel dalende als stijgende koersen. Wel is het jammer dat je bij eToro alleen een dollar rekening kunt aanhouden en dat ze kosten rekenen voor het opnemen van tegoeden.

Lees hier meer over eToro of bezoek direct de website

Lynx

Ook Lynx is een erg populaire partij binnen Nederland. Lynx is niet de goedkoopste partij van Nederland. Toch bieden ze erg scherpe tarieven aan. Bovendien profiteer je bij Lynx van handige educatie middelen waardoor je inspiratie kunt opdoen voor je beleggingen. Maar hoeveel kost beleggen bij Lynx nu precies?

 • € 5 inactiviteitsfee voor niet actieve beleggers.
 • 0,06% transactiekosten op aandelen met € 6 als minimum.
 • 0,10% over beleggingsfondsen met € 6 als minimum.

Lees meer over Lynx of bezoek direct de website.

Rabobank

De Rabobank is net zoals de andere banken waar je kunt beleggen zelden de goedkoopste optie. Wel biedt de Rabobank gemak voor de belegger die al zijn financiële diensten het liefst bij een partij parkeert.

 • € 20 per jaar plus 0,24% tot € 100.000.
 • € 5 plus 0,05% op AEX aandelen.
 • 0,1% op beleggingsfondsen.

Klik hier om meer te lezen over beleggen bij de Rabobank.

ING bank

De meeste mensen zijn wel bekend met de ING bank. Om zelf te kunnen beleggen bij de ING bank heb je wel een eigen betaalaccount nodig. Het beleggen in beleggingsfondsen en indexfondsen is gratis bij deze partij. Over de algehele linie is de ING bank echter niet de voordeligste partij.

 • € 20 per jaar plus 0,24% tot € 100.000
 • Op aandelen € 1 plus 0,1% van de som.
 • Op obligaties betaal je € 1 + 0,1%.

Klik hier om meer te lezen over de ING bank.

ABN Amro

Ook ABN Amro is een bekende partij. Bij ABN kan je voor het goedkopere basispakket kiezen of voor het gevorderde plus pakket.  Het plus pakket is vooral interessant voor de belegger die op zoek is naar extra opties. Voor de kritische belegger is ABN net zoals de andere grote banken niet de beste keuze.

 • Voor het basispakket betaal je 0,2%.
 • Voor het plus pakket betaal je € 48 + 0,2%.
 • € 5 + 0,05% voor AEX aandelen.
 • € 2,25 per optie contract.

Klik hier om meer te lezen over beleggen bij de ABN.

Waar kan je het goedkoopst in crypto beleggen?

Steeds meer mensen hebben interesse in crypto beleggingen. Ook bij crypto exchanges loont het om de verschillende partijen te vergelijken. In Nederland betaal je bij de duurste exchanges soms wel meerdere procenten over je transactie!

In Nederland is Bitvavo één van de goedkoopste partijen. Je betaalt bij Bitvavo namelijk maar 0,25% aan transactiekosten. Bitvavo heeft bovendien tijdelijk een mooie actie, waarbij je de eerste € 1000 gratis kunt verhandelen. Gebruik de onderstaande knop om direct een account te openen bij Bitvavo:

Waarom zijn kosten zo belangrijk?

Het kan lastig zijn om te begrijpen waarom kosten zo belangrijk zijn bij beleggingen. Wat betekent een paar euro meer per transactie nu in het grotere plaatje? Toch zijn kosten op de lange termijn enorm belangrijk. Bedenk immers dat iedere euro aan transactiekosten een euro minder aan rendement is. Die euro had je anders immers kunnen investeren in een ander aandeel.

Wanneer je veel transacties doet, lopen de transactiekosten op jaarbasis flink op. Door het effect van rente op rente kan je rendement over een langere periode daardoor significant lager uitvallen. Het is daarom enorm belangrijk om de kostenkant van je beleggingen in de gaten te houden. Iedere euro minder uitgegeven is immers een extra euro winst!

Lees de tarievenpagina door

Voordat je de knoop doorhakt en voor een bepaalde broker kiest, is het belangrijk om de tarievenpagina goed door te nemen. Brokers kunnen namelijk kosten berekenen over allerlei zaken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het rekenen van kosten voor het uitbetalen van dividend of het rekenen van een opslag voor transacties in een buitenlandse valuta.

Het is daarom verstandig om de tarievenpagina eens goed door te nemen. Het is dan natuurlijk belangrijk om eerst een goed overzicht te maken van de financiële producten waar je wilt gaan handelen. Op die manier heb je een goed beeld van wat de beste partij voor je kan zijn.