Jong beleggen: waar kan je als student investeren?

Ben je jong en denk je erover na om te beleggen? Dan moet je daar vooral niet te lang mee wachten. Juist wanneer je een twintiger bent en nog studeert, heb je nog genoeg tijd. Maar hoe kan je als student nu eigenlijk het beste beginnen met beleggen? En waar moet je wanneer je jong bent en gaat beleggen op letten? In dit artikel bespreken we het!

Waar kan je jong beleggen?

Wanneer je minimaal 18 jaar oud bent, kan je al beginnen met beleggen. Het is verstandig om als student te beleggen bij een betrouwbare & voordelige partij. Waar je wanneer je jong bent het beste kunt beleggen hangt erg van je doelstelling af. We zetten de beste opties dan ook voor je op een rij.

Aandelen kopen als student

Vind je het een spannend idee om zelf aandelen te kopen & verkopen? Dan is het belangrijk om een account te openen bij een voordelige broker. Het probleem bij veel brokers is dat je direct een vast bedrag aan commissies moet betalen. Als jonge belegger breekt dit je op: wanneer je met een klein bedrag belegt, daalt je rendement direct fors. Gebruik de onderstaande knop om het kopen & verkopen van aandelen bij eToro gratis te proberen met een demo:

Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing, bezoek etoro.com/trading/fees

Beleggen in een fonds

Voor veel studenten is het slim om periodiek in een ETF of index te investeren. Op die manier pak je de volledige marktbewegingen mee, zonder dat je zelf lastige beleggingsbeslissingen hoeft te maken. Beleggen in ETF’s kan je het beste doen bij DEGIRO: dit is een betrouwbare partij waar je zonder transactiekosten kunt beleggen in ETF’s genoteerd in de kernselectie. Gebruik de onderstaande knop om direct een account te openen bij DEGIRO:

Waarom is het slim om jong te beleggen?

Wanneer iemand je vertelt dat beleggen niet voor jongeren is, dan kan je het beste je vingers in je oren steken. Juist wanneer je jong bent is het slim om te beginnen met beleggen. Dit komt door het effect van rente op rente. Wanneer je vroeger begint, profiteer je eerder van deze enorme kracht.

Maar hoe werkt rente op rente nu eigenlijk? Het idee hierachter is dat je het rendement dat je behaalt weer opnieuw investeert. Hierdoor ontvang je ook op je nieuwe investering weer rendement. In het onderstaande voorbeeld zie je hoe rente op rente werkt:

  • In het eerste jaar behaal je een rendement van 10%
  • In het tweede jaar behaal je een rendement van 11%
  • In het derde jaar behaal je een rendement van 12,1%

Zoals je ziet neemt je rendement op je eerste inleg steeds verder toe. Door dit krachtige principe kan je juist wanneer je jong begint een groot vermogen opbouwen voor wanneer je ouder bent. Het is dan wel belangrijk om echt te beleggen met een lange termijn visie. Wanneer je tussendoor uitstapt of emotioneel handelt dan gaat dit krachtige effect verloren. Slimme beleggers beleggen dan ook voor de lange termijn!

jong beleggen

Steeds meer beleggen

Twintigers en studenten hebben vaak weinig te besteden. Het is dan ook niet aan te raden om wanneer je jong bent je volledige spaarpot in een beleggingsfonds te storten. Het is in ieder geval altijd belangrijk om een noodspaarpotje aan te houden. Op die manier hoef je niet op een onaantrekkelijk moment uit de markt te stappen.

Wanneer je ouder bent, kan je steeds meer geld investeren. Je kan het percentage wat je opzij zet dan verhogen. Wanneer je 20 bent kan je bijvoorbeeld beginnen met 1% van je inkomen te beleggen en dan voeg je hier elk jaar een procent bij. Wanneer je ouder wordt, verdien je vaak meer waardoor je ook meer kunt missen.

Het is altijd verstandig om een goed financieel plan op te stellen. Wanneer je jong bent klinkt dit misschien wat suf; maar wanneer je dit nu goed oppakt dan kan je later misschien veel eerder genieten van je pensioen. Een beleggingsaccount openen wanneer je jong bent, is dan ook één van de beste cadeautjes die je jezelf kunt geven.

Je kunt het automatiseren

Ook de gedachte dat beleggen veel geld moet kosten, schrikt veel jonge beleggers af. Dit is gelukkig helemaal niet zo: je kunt als jonge belegger namelijk prima automatisch elke maand een vast bedrag beleggen. Dit doe je door periodiek een vast bedrag te storten op je beleggingsrekening. Door vervolgens een ETF te kopen met een beperkt risico, voorkom je dat je een groot deel van je geld verliest aan een slechte investering.

Is het verstandig om met studiefinanciering te beleggen?

Door de lage rente betaal je als student geen rente over je studiefinanciering. Toch is het risicovol om met deze lening te gaan beleggen: het blijft een schuld die je op een gegeven moment moet terugbetalen. Bovendien zijn de aandelenmarkten onvoorspelbaar, waardoor je belegging zeker op de korte termijn een negatief rendement kan betekenen.

Het is dan ook verstandig om je studiefinanciering op een spaarrekening te zetten. Ik zou zeker maximaal bijlenen: behoud vervolgens de discipline om het geld op een spaarrekening vast te zetten tegen een lage rente. Beleg vervolgens geld dat je echt de komende tijd kunt missen. Op die manier voorkom je dat je onder paniek plotseling veel van je beleggingen moet verkopen.