Geld verdienen met beleggen in aandelen

Nu de rentes steeds verder dalen en de aandeelmarkten nog steeds goede rendementen neerzetten, is beleggen in aandelen populairder dan ooit. Wanneer u het op de goede manier aanpakt is het dan ook zeker mogelijk om geld te verdienen met het verhandelen van aandelen. Maar hoe kunt u nu eigenlijk het beste beleggen in aandelen? En hoe werkt geld verdienen met aandelen? In dit artikel leest u alles wat u moet weten!

Hoe kunt u beleggen in aandelen?

De beste manier om te beleggen in aandelen, is door een account te openen bij een broker. Een broker is een bedrijf die het mogelijk maakt voor particulieren om zelf te beleggen in aandelen. In de onderstaande grafiek ziet u direct waar u het voordeligst in aandelen kunt beleggen:

 BrokerServicekostenKosten AEX aandelen 
BUX logoBUX zero
* Gratis beleggen in aandelen & ETF's
* Ontvang een aandeel bij registratie
* 100% op je mobiel
0%€0Direct downloaden
degiro_logo_fcDe Giro
* Beleggen in aandelen tegen lage tarieven
* Analyses van aandelen
* Nederlandse partij
* Gratis indexfondsen
0%€2,50Info & Aanvraag
Lynx
* Uitgebreid platform
* Veel aandelen beschikbaar
* Redelijke tarieven
€50,06% (€6 minimum)Info & Aanvraag
Saxo BankSaxo Bank
SaxoTrader Go
0%0,1% (€12 minimum)Info & Aanvraag
Rabobank BeleggenRabobank
Beleggen
€20 + 0,06%€5 + 0,05%
Abn Amro beleggenAbn Amro
Zelf Beleggen
0,18%€6,50 + 0,1%
ING bank
beleggen
€16 + 0,24%€4 + 0,04%

Met beleggen kan je je inleg verliezen.

Nadat u een account heeft geopend bij een broker, kunt u direct beginnen met beleggen in aandelen. Navigeer hiervoor eerst naar het aandeel dat u wilt kopen. Vervolgens kunt u, mits de markt open is, met de kopen knop een order plaatsen op de beurs. U kunt kiezen uit een marktorder en een limietorder:

  • Marktorder: met dit type order koopt u het aandeel direct tegen de geldende prijs.
  • Limietorder: met dit type order koopt u het aandeel tegen een vaststaande prijs.

Nadat u een belegging heeft geopend, blijft het belangrijk om de positie goed te evalueren. Wanneer de koers fors is gestegen, kan het slim zijn om de positie te sluiten.

Wat zijn aandelen?

Voordat we dieper ingaan op beleggen in aandelen, is het belangrijk om te bespreken wat aandelen nu eigenlijk precies zijn. Aandelen worden uitgegeven door een bedrijf en zijn eigendomsbewijzen. Wanneer u een aandeel koopt, dan wordt u één van de vaak miljoenen eigenaren van het bedrijf. Dit geeft u direct enkele rechten: zo kunt u bijvoorbeeld de aandeelhoudersvergadering bezoeken en wanneer het bedrijf winst uitkeert in de vorm van dividend dan ontvangt u dit ook.

Het mooie aan aandelen is dat u ze op elk moment kunt verhandelen. Wanneer u een aandeel koopt bij uw broker, dan kunt u deze op elk moment weer verkopen. De prijs van een aandeel schommelt constant: dit komt door het samenspel van vraag en aanbod.

Wanneer meer mensen een bepaald aandeel willen hebben, dan stijgt de prijs. Als mensen door negatief nieuws een aandeel juist massaal dumpen, dan kan de prijs flink dalen. Wanneer u geld wilt verdienen met aandelen, dan is het dus belangrijk om de aandelenkoers goed in de gaten te houden.

Hoe kunt u geld verdienen met aandelen?

U kunt geld verdienen met aandelen door ze op een aantrekkelijk moment te kopen. Wanneer u het aandeel tegen een lage koers koopt en deze koers stijgt over een langere periode, dan behaalt u koerswinst. Dit gebeurt natuurlijk niet altijd: de koers van een aandeel kan net zo goed dalen en op die manier kunt u geld verliezen.

Het is daarnaast ook mogelijk om geld te verdienen door dividendbetalingen. Wanneer een onderneming goede resultaten neerzet, kan deze ervoor kiezen om een deel van de winst uit te keren in de vorm van dividend. Niet elk bedrijf keert dividend uit: sommige bedrijven vinden het bijvoorbeeld belangrijker om te investeren in groei waar in de toekomst weer meer winst wordt gegenereerd.

geld verdienen handelen aandelen

Beleggen in aandelenfonds?

Het selecteren van de juiste aandelen waarmee u geld kunt verdienen kost geld en kan behoorlijk lastig zijn. Voor veel mensen is het daarom aantrekkelijk om te beleggen in een beleggingsfonds. Een beleggingsfonds is een partij die namens haar klanten in een brede selectie aan aandelen investeert.

Wanneer u een participatie in een aandelenfonds koopt, dan koopt u eigenlijk in één keer een grote selectie aan individuele aandelen. De koersontwikkelingen van de aandelen gezamenlijk bepalen vervolgens u rendement.

Beleggen in een fonds kan aantrekkelijk zijn: doordat de transactiekosten vaak lager zijn kunt u op deze manier meer geld verdienen. Wel heeft u weinig controle over uw beleggingen wanneer u alles uitbesteed aan een fonds.

Wat zijn de risico’s van aandelen?

Beleggen in aandelen is zeker niet zonder risico: wanneer u besluit om uw geld te investeren in aandelen dan kunt u (een deel) van uw inleg verliezen.

Marktrisico

Het grootste risico van uw beleggingen is het zogenaamde marktrisico. Het marktrisico is het risico dat de gehele markt daalt. Dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens financiële moeilijke en onzekere tijden.

Aandeel specifiek risico

Het kan natuurlijk ook gebeuren dat een bepaald aandeel slecht presteert. Dit gebeurt wanneer een bedrijf bijvoorbeeld erg slecht presteert. Door verschillende aandelen te kopen, verkleint u de kans dat u een groot deel van uw aandelenbeleggingen verliest.

Valutarisico

Wanneer u belegt in een andere valuta dan de euro, dan kunt u ook een deel van uw belegging verliezen wanneer de andere valuta relatief duurder wordt. U ontvangt dan minder euro’s terug wanneer u het aandeel weer verkoopt.

Hoe kunt u de risico’s van beleggen verkleinen?

U wilt deze risico’s natuurlijk zoveel mogelijk beperken zodat u daadwerkelijk geld kunt verdienen met uw aandelenbeleggingen. Het is in ieder geval belangrijk om uw risico’s te spreiden over verschillende aandelen. Investeer in bedrijven die actief zijn in verschillende regio’s en sectoren: op die manier voorkomt u dat u geld verliest wanneer een klein deel van de markt het niet goed doet.

U kunt zich op de korte termijn niet volledig wapenen tegen het marktrisico. Door een slimme strategie toe te passen, kunt u de volatiliteit van uw beleggingen wel beperken. Dit kunt u doen door de techniek dollar cost averaging toe te passen: u koopt dan periodiek voor een vast bedrag aandelen op. Op die manier koopt u de aandelen zowel op een hoge als lage koers, waardoor u voorkomt dat u net het volledige bedrag van uw belegging verliest door een slechte timing.

Voorkom veelgemaakte fouten

Wanneer u geld wilt verdienen met beleggen in aandelen, is het belangrijk om de meest gemaakte fouten te voorkomen.

Veel mensen blijven wachten totdat de aandelenmarkt veilig is. Dit is echter onzin: beleggen in aandelen is namelijk nooit veilig en er bestaat altijd een risico dat u een deel van uw inleg verliest. Door echter gespreid in te stappen kunt u optimaal profiteren van de aandelenmarkt. Bovendien bouwt u op die manier door het principe van rente over rente op de lange termijn het grootste vermogen op.

Een andere fout die beleggers maken is een aandeel te vroeg verkopen. Beleg alleen in aandelen voor een reden en verkoop die aandelen ook alleen met reden. Verkoop een aandeel niet omdat het saai wordt: verkoop het aandeel alleen wanneer er een goede reden voor is. U belegt immers niet voor de spanning, nee, u belegt om geld te verdienen!

Het enige juiste moment om te beginnen met beleggen in aandelen is nu. Het is dan natuurlijk wel belangrijk om dit op een verstandige manier te doen: koop daarom aandelen volgens een plan en alleen met geld dat u op de lange termijn kunt verliezen. Op die manier bouwt u op de lange termijn een mooi vermogen op.