Daytrading: hoe kunt u beginnen met daytraden?

Beleggen is populairder dan ooit: het enige wat je nodig hebt is een laptop en een stabiele internetverbinding. Daytrading gaat nog een stapje verder. Wanneer u aan daytraden doet, koopt en verkoopt u vaak meerdere keren per dag aandelen. In dit artikel bespreken we alles wat u moet weten wanneer u ook aan daytrading wilt doen.

Waar kunt u daytraden?

Wanneer u graag fysiek aandelen koopt, dan zijn er veel mogelijkheden. Het is dan belangrijk om een account te openen bij een broker die geen vaste commissies rekent. Op die manier voorkomt u dat een groot deel van uw rendement verloren gaat aan transactiekosten. Bij eToro kunt u geheel zonder commissies aandelen kopen & verkopen. Gebruik de knop om direct een account te openen bij eToro:

Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing, bezoek etoro.com/trading/fees

Wat is daytrading?

Er is geen waterdichte definitie van het concept daytrading, toch kunnen we wel enkele kenmerken benoemen. Het doel van daytraden is eigenlijk altijd het behalen van een hoger dan gemiddeld rendement op de korte termijn. Daytraders handelen vaak in aandelen of op de Forex markt. Ook is het belangrijk om te onthouden dat daytrading extra risico’s met zich meeneemt: u moet eigenlijk altijd scherp zijn om goed in te spelen op de laatste ontwikkelingen.

Wanneer u een account opent bij een daytrading broker, dan kunt u enkele unieke functionaliteiten toepassen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een short positie te openen. Met een short positie kunt u een positief rendement behalen bij een dalende koers. Hierdoor bent u als daytrader flexibel en kunt u inspelen op de laatste ontwikkelingen op de financiële markten.

Veel daytraders passen bovendien een hefboom toe. Een hefboom maakt het mogelijk om met een klein bedrag een grotere positie te openen. U kunt met 100 euro dan bijvoorbeeld voor 1000 euro aan aandelen verhandelen. Hierdoor kan een klein verschil in de koers van een aandeel al een mooi rendement geven. Het is wel belangrijk om extra goed op te passen: wanneer het geld op uw account op is, krijgt u te maken met een margin call. U verliest dan direct uw volledige inleg op uw beleggingsaccount.

daytrading

Welke daytrading strategieën zijn er?

Meer dan bij andere vormen van beleggen, is het belangrijk om een goede strategie toe te passen wanneer u wilt gaan daytraden. Het is extra belangrijk om uw risico’s goed te managen. Een goede daytrader moet de markten bovendien zo rationeel en emotieloos benaderen. Alleen wanneer u deze vaardigheden goed toepast, kunt u een positief resultaat behalen met daytraden. In dit deel van het artikel bespreken we enkele bekende daytrading strategieën.

De trend volgen

Met de trend mee handelen is vaak de eenvoudigste daytrading strategie. Wanneer u deze strategie toepast, gaat u actief op zoek naar duidelijke stijgende en dalende trends. Door vervolgens op een aantrekkelijk moment te kopen of verkopen kunt u de golf meepakken.

Contrarian investeren

Het achterliggende idee van daytraders die deze strategie volgen, is dat een koers nooit onbeperkt stijgt of daalt. U gaat bij deze strategie op zoek naar financiële effecten die sterk zijn gedaald of gestegen om vervolgens een tegengestelde positie in te nemen.

Range daytrading

Soms beweegt een financieel effect zich voornamelijk tussen twee niveaus. Een aandeel stijgt dan elke keer wanneer de koers de € 5 aantikt en daalt elke keer wanneer de koers de € 10 aantikt. Het kan dan verstandig zijn om de aandelen te kopen bij € 5 en om een short positie te openen bij € 10.

Handelen op basis van het nieuws

Nieuws kan leiden tot veel volatiliteit op een aandeel. Een daytrader die op basis van nieuws handelt, probeert te voorspellen in welke richting de koers beweegt nadat een belangrijk nieuwsbericht uitkomt. Het is belangrijk om te onthouden dat de verwachtingen al in de koers verwekt zitten: of het daadwerkelijke nieuwsbericht onverwacht positief of negatief is bepaald doorgaans de koersbeweging.

Markt neutraal handelen

Sommige daytraders doen aan neutrale handel. Ze openen dan een kooppositie op een financieel effect en een short positie op een ander verbonden effect.

Scalping

Bij scalping opent u posities slecht enkele seconden tot minuten. Het doel is om op zoek te gaan naar prijsgaten tussen de bied en vraagprijzen. Let erop dat deze strategie niet bij iedere broker toegestaan is.

Met een algoritme

Tegenwoordig wordt meer dan de helft van alle handel uitgevoerd door computers. Algoritmes kunnen patronen snel herkennen en door een goed algoritme te activeren kunt u goede resultaten behalen. Het is dan wel belangrijk om bij belangrijke gebeurtenissen de situatie goed in de gaten te houden: een algoritme reageert niet altijd goed op onverwachte marktbewegingen.

Wat zijn de kosten van daytrading?

Daytraden is jammer genoeg niet gratis. Aangezien u bij daytrading veel posities opent, is het extra belangrijk om op de kosten te letten.

Commissies

Bij sommige brokers betaalt u vaste commissies: op iedere order betaalt u dan een vast bedrag transactiekosten. Zeker wanner u met een klein bedrag aan daytrading wilt doen dan kan dit het rendement fors drukken.

Spread

Een groot deel van de transactiekosten komen tot stand door de spread. De spread is het verschil tussen de biedprijs (de prijs waartegen de broker het effect koopt) en de laatprijs (de prijs waartegen de broker het effect verkoopt). Het verschil tussen deze twee prijzen zijn relatieve transactiekosten voor de daytrader.

Marktdata

Bij veel brokers ontvangt u gratis marktdata: dit is echter niet altijd het geval. Wanneer u gebruik wilt maken van geavanceerde data, dan moet u daar vaak extra geld voor betalen. Er bestaan ook veel externe programma’s die u kunnen helpen met daytraden.

Financieringskosten

Wanneer u een daytrading positie meerdere dagen openhoudt en u op marge handelt, dan betaalt u ook financieringskosten. Wanneer u van plan bent om uw beleggingsposities langer open te houden, is het belangrijk om deze kosten goed in de gaten te houden.

Winst en verlies

Het is natuurlijk mogelijk om een flinke klapper te maken van daytrading. Toch is het belangrijk om rekening te houden met de risico’s: het lukt de meerderheid van de daytraders namelijk niet om winstgevend te handelen.

Het is daarom belangrijk dat u het verschil tussen daytraden en investeren begrijpt. Met daytraden zult u meer tijd moeten investeren en de kans is groter dat u een (groot) deel van uw storting verliest. Oefen daarom eerst met een demo en stort nooit zomaar een groot bedrag om mee te daytraden zonder eerst voldoende ervaring op te doen.

Wat zijn de kenmerken van een goede daytrader?

Iedereen kan in theorie een goede daytrader worden: toch zijn er enkele kenmerken waar u potentie aan herkent. Een goede daytrader heeft kennis en ervaring op de beurs. Ze begrijpen hoe de financiële markten werken en kunnen goede inschattingen maken over de risico’s van daytraden.

Een goede daytrader heeft ook voldoende kapitaal. Alhoewel het zeker mogelijk is om met een bedrag van 100 euro aan daghandel te doen, is dit niet aan te raden. Alleen met een groter bedrag kunt u verliezende traders opvangen en voorkomen dat uw account wordt opgeblazen.

Tenslotte heeft een goede daytrader altijd een strategie. Test uw strategie eerst uitgebreid voordat u deze met echt geld probeert toe te passen. Een goede strategie is uiteindelijk simpelweg een strategie die meer geld oplevert dan hij kost.

Is het verstandig om te beginnen met daytraden?

U weet nu wat erbij komt kijken wanneer u wilt beginnen met daytraden. Is het nu verstandig om als beginner te starten met daytraden?

Het zou natuurlijk niet eerlijk zijn om nee te zeggen alleen omdat u een beginner bent. Iedereen moet ergens beginnen en iedereen begint als beginner. Het is wel belangrijk om uzelf af te vragen of u ook echt teen daytrader wilt worden.

Wanneer u professioneel wilt daytraden, dan is het belangrijk om te onthouden dat deze vorm van beleggen veel tijd kost. U moet verschillende strategieën testen en dit zal niet altijd even goed gaan. In het begin verliest u dan ook waarschijnlijk geld.

Het is ook mogelijk om bereid te zijn om risico’s te nemen. Daytraden komt met veel spanning en u moet (grote) verliezen kunnen en willen dragen. Begin vooral met kleine bedragen zodat u kunt wennen aan dit gevoel.

U moet er ten slotte voor kunnen zorgen dat u uw emoties zoveel mogelijk kunt controleren. Nadat u een plan hebt opgesteld, dient u deze tot de regel te volgen. Op die manier voorkomt u dat u op tilt slaat en grote bedragen verliest met daytraden.

Daytrading kan zeker winstgevend zijn, maar net zoals met alles in het leven vergt dit veel inzet!