Derivaten: wat zijn het en hoe belegt u erin?

Een derivaat is een financieel effect gebaseerd op een ander beleggingsproduct. Een derivaat kan bijvoorbeeld betrekking hebben op een aandeel of obligatie. U kunt veel geld verdienen met de handel in derivaten, maar deze manier van beleggen is ook erg risicovol. In dit artikel behandelen we alles wat u moet weten voordat u begint met beleggen in derivaten.

Waar kunt u beleggen in derivaten?

U kunt beleggen in derivaten bij een online broker. Een broker is een partij die het mogelijk maakt om via het internet financiële producten te kopen & verkopen. Sommige brokers specialiseren zich in aandelen en andere brokers specialiseren zich in derivaten.

Een goede broker om het handelen in derivaten mee uit te proberen is eToro. Bij eToro kunt u namelijk met CFD’s actief speculeren op koersstijgingen van aandelen, valutaparen en zelfs cryptocurrencies. Door gebruik te maken van short posities kunt u profiteren van dalende koersen en dankzij de aanwezigheid van een hefboom kunt u ook met een klein bedrag een grote beleggingspositie openen.

Wilt u investeren in derivaten zelf uitproberen? Gebruik dan de onderstaande knop om een gratis demoaccount te openen bij Plus500:

82% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFDs met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Wat is een derivaat?

We hebben in de inleiding al kort besproken dat een derivaat een financieel effect is dan betrekking heeft op een ander beleggingsproduct. De prijs van een derivaat beweegt normaal gesproken dan ook mee met de koers van het onderliggende effect.

Er bestaan verschillende functies voor derivaten. Derivaten werden oorspronkelijk veel gebruikt voor het stabiliseren van internationale handel. Wanneer een bedrijf veel zaken doet in Amerika, dan is er sprake van een wisselkoersrisico: wanneer de dollarkoers daalt dan zouden de inkomsten in euro’s plotseling flink kunnen dalen. Een bedrijf gebruikt dan een derivaat om de wisselkoers vast te stellen: op die manier zijn de risico’s binnen hun bedrijfsvoering kleiner.

Derivaten hebben de reputatie om risicovol te zijn: toch kunnen derivaten ook goed gebruikt worden voor het beperken van de risico’s van een beleggingsportefeuille. Dit kunt u bereiken door een derivaat te gebruiken om een beleggingspositie te hedgen. Wanneer u een positie hedged, neemt u een tegengestelde positie in. Wanneer u verwacht dat de Nederlandse aandelenmarkt gaat dalen, dan kunt u dit risico afdekken met een put optie op de AEX. Op die manier worden verliezen op uw aandelen beperkt. U betaalt wel geld voor deze verzekeringsvorm: derivaten zijn vanzelfsprekend niet gratis.

Derivaten worden tegenwoordig ook veel gebruikt voor actieve speculatie. Het is mogelijk om met derivaten te speculeren in korte termijn koersschommelingen op bijna alle bekende effecten.

Wat voor derivaten zijn er?

Er bestaan tientallen verschillende derivaten. Toch zijn er enkele derivaten die erg bekend zijn. In dit deel van het artikel bespreken we de bekendste derivaten waarin u kunt beleggen.

Opties

Opties zijn erg bekende derivaten. Met een optie koopt u de optie, maar niet de verplichting om bijvoorbeeld een aandeel tegen een bepaalde prijs te kopen.

Wanneer u een call optie koopt, koopt u de mogelijkheid om een aandeel tegen een bepaalde prijs te kopen. Met een put optie koopt u juist de mogelijkheid om een aandeel tegen een bepaalde prijs te verkopen. Er zijn veel strategieën mogelijk met opties en wanneer u ze slim inzet kunt u uw rendement sterk verhogen.

Het is ook mogelijk om opties uit te schrijven: wanneer u opties uitschrijft bent u juist verplicht om de aandelen tegen een bepaalde prijs te kopen of verkopen. Voor het uitschrijven van opties ontvangt u een premie.

CFD’s

CFD’s of contract for difference zijn een andere bekende vorm van derivaten die steeds populairder zijn geworden. CFD’s hebben soms onterecht de reputatie dat ze eenvoudig zijn. Het is waar dat het prijsverloop van CFD’s erg transparant is: de prijs van een CFD loopt gelijk aan de prijs van het onderliggende effect. Toch is de handel in CFD’s alles behalve eenvoudig en deze manier van beleggen is dan ook niet goed geschikt voor beginnende beleggers.

Wanneer u met CFD’s belegt, kunt u namelijk een hoge hefboom inzetten. Wanneer u de hefboom op onverstandige wijze inzet, kunt u uw gehele inleg verliezen.

Futures

Futures zijn derivaten die vooral worden gebruikt door grote, professionele partijen. Het is als particulier ook mogelijk om futures te kopen en verkopen, maar dit is zeker niet zonder risico. Een klein koersverschil kan al snel leiden tot een enorme winst of verlies.

Een future contract is een overeenkomst tussen twee partijen om een bepaald goed tegen een bepaalde prijs te leveren op een bepaalde datum. Een future verplicht de kopende partij tot levering. Wanneer het contract verloopt moet u bijvoorbeeld een bepaalde hoeveelheid slachtvarkens of olievaten leveren. In de meeste gevallen worden future contracten doorgerold naar de volgende periode, waardoor u als belegger de goederen niet hoeft te leveren.

Dit kan overigens goed misgaan: tijdens de coronapandemie daalde de olieprijs sterk door de afgenomen vraag. Mensen wilde snel van hun futurecontracten af, aangezien ze niets konden doen met de grote hoeveelheden olie. Hierdoor daalde de prijs van een future contract tot ver onder nul waar u als belegger dus een groot verlies mee had kunnen behalen.

Forwards zijn een ander type future. Forwards werken eigenlijk hetzelfde als futures, maar worden niet direct via de beurs verhandeld.

Swaps

Het laatste type derivaat dat we op deze pagina willen bespreken is de zogenaamde swap. De swap maakt het mogelijk om een variabele rente of wisselkoers vast te maken.

Wanneer u over een lening een variabel rentepercentage van 5% betaalt en u wilt voorkomen dat dit percentage fors stijgt, dan kunt u een swap derivaat kopen. Een andere partij belooft dan dat u een vaste rente kunt betalen van 6%.

Wanneer de rente gelijk blijft of daalt dan is de partij die uw die belofte heeft gedaan tevreden: ze behalen dan winst op hun investering. Het kan natuurlijk ook gebeuren dat de rente juist fors stijgt. In dit geval bent u dankzij de swap beschermd tegen de rentestijging, terwijl de andere partij fors moet bijbetalen. De waarde van een swap wisselt sterk afhankelijk van de rentestand.

Wat zijn de voordelen van derivaten?

Derivaten vervullen een belangrijke functie binnen onze economie. Zonder derivaten konden bedrijven hun risico’s niet afdekken, waardoor de kans op faillissementen zou toenemen. Het is met een derivaat namelijk mogelijk om een wisselkoers of rentetarief vast te zetten.

Een ander voordeel van derivaten, is dat u een hedge positie kunt innemen tegen een risico. Dit kan aantrekkelijk zijn wanneer u een sterke neerwaartse marktbeweging verwacht. Het is alleen verstandig om een hedge positie te openen wanneer deze kans reel is, aangezien u wel een premie betaalt voor deze verzekering.

Een ander voordeel van derivaten is dat het mogelijk is om een hefboom in te zetten. Hierdoor kunt u met een klein bedrag een veel grotere beleggingspositie openen waardoor een rendement van 10% plotseling kan veranderen in een winst van 100%.

Een laatste voordeel van een derivaat, is dat u een derivaat goed kunt gebruiken om de risico’s van uw beleggingsportefeuille te diversifiëren. Door te investeren in verschillende beleggingsproducten, verkleint u de kans dat u uw vermogen verliest door één slechte belegging.

Wat zijn de nadelen van derivaten?

Derivaten brengen natuurlijk ook de nodige nadelen met zich mee. Het is bijvoorbeeld erg lastig om de exacte waarde van een derivaat vast te stellen. Op CFD’s na zijn de prijsmodellen erg complex, waardoor u zeker als beginnende belegger niet echt kunt vaststellen waarom de prijs van een derivaat stijgt of daalt.

Dit is direct ook een mooi bruggetje naar het volgende nadeel van een derivaat: de beleggingsproducten zijn vaak complex te begrijpen waardoor ze niet weggelegd zijn voor de beginner.

Er bestaat bovendien een risico dat de tegenpartij failliet gaat wanneer u een derivaat over the counter afneemt. Wanneer u in derivaten handelt via de beurs, bestaat dit risico niet.

Het moge duidelijk zijn dat beleggingen in derivaten zeker niet zonder risico’s zijn. Open daarom niet zomaar een beleggingspositie met een derivaat: onderzoek eerst goed hoe het financiële product precies werkt.

Hoe kunt u zelf beleggen in derivaten?

Lijkt het u interessant om zelf te beleggen in derivaten? Dan heeft u een account nodig bij een broker! Het is bij de meeste brokers mogelijk om in derivaten te handelen. Voor sommige complexe financiële producten moet u soms wel eerst een kennistest afnemen.

Wilt u weten bij welke brokers u het voordeligst kunt beleggen? Maak dan gebruik van de onderste knop om direct de beste brokers met elkaar te vergelijken: