Geld investeren: 8 mogelijkheden met weinig geld

Ook met weinig geld kunt u een mooi rendement behalen met investeren! Wilt u ook een mooi rendement behalen met (weinig) geld, maar weet u niet waarin u kunt investeren? Dan bent u op deze pagina aan het juiste adres! We bespreken op deze pagina waarin u het beste uw geld kunt investeren.

Optie 1: investeren in aandelen

Beleggen in aandelen is op de lange termijn eigenlijk altijd een goed idee. Over de laatste honderd jaar presteerden aandelen altijd beter dan andere beleggingsproducten en wanneer u gespreid instapt, dan kunt u met een belegging in aandelen goede resultaten behalen. Het is natuurlijk wel belangrijk om dit alleen te doen met geld dat u kunt missen: investeren in aandelen is niet zeker en u kunt altijd een deel van uw vermogen verliezen.

Het was vroeger vaak een groot probleem dat u met een klein bedrag eigenlijk geen goede resultaten kon behalen met investeringen in aandelen. Dit kwam doordat u bij de bank altijd minimaal een paar euro aan transactiekosten moest betalen. Hierdoor ging een groot deel van uw rendement verloren aan de transactiekosten wat het een stuk lastiger maakt om een goed resultaat te behalen.

Het is op de lange termijn mogelijk om een rendement van 5 tot 8 procent te halen met aandelen. Bij eToro kunt u aandelen kopen & verkopen zonder commissies te betalen: op die manier heeft u nog meer manieren om te profiteren! Gebruik de onderstaande knop om de mogelijkheden bij eToro geheel gratis uit te proberen:

Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing, bezoek etoro.com/trading/fees

Met beleggen kan je je inleg verliezen. Andere kosten van toepassing, bezoek etoro.com/fees.

Optie 2: beleggen in een ETF

Voor veel mensen is een ETF eigenlijk een ideale investeringsoptie. Met een ETF kunt u in één keer in een mandje aandelen investeren. Een ETF of ook wel indexfonds is namelijk een partij die namens een grote groep mensen aandelen koopt. Een ETF heeft vaak een thema: sommige ETF’s volgen bijvoorbeeld een index of investeren alleen in een bepaalde sector.

ETF’s proberen eigenlijk nooit de markt te verslaan: een ETF volgt alleen een bepaalde markt. Door een ETF te kopen, kunt u tegen lage kosten profiteren van een stijgende markt. Het is bij ETF’s doorgaans verstandig om uw geld gespreid te investeren. Deze techniek wordt ook wel dollar cost averaging genoemd: u investeert dan maandelijks een vast bedrag in de ETF. Op die manier kunt u het gemiddelde rendement behalen tegen een beperkter risico.

Wilt u investeren in ETF’s ook uitproberen? Dan is het verstandig om een account te openen bij DEGIRO. Bij DEGIRO kunt u ETF’s uit de kernselectie namelijk zonder transactiekosten aan- en verkopen. Gebruik de onderstaande knop om direct een account te openen bij DEGIRO:

Met beleggen kan je je inleg verliezen.

Optie 3: investeren in cryptocurrencies

Cryptocurrencies zijn eigenlijk alleen geschikt voor de investeerder die het niet erg vindt om grotere risico’s te nemen. De koersen van cryptocurrencies schommelen sterk waardoor u in een paar maanden tijd tientallen procenten winst of verlies kunt behalen. In 2018 daalde de koers van de bitcoin bijvoorbeeld in enkele maanden tijd van $20.000 naar $4.000. In 2020 steeg de koers juist in enkele maanden van $4.000 naar $40.000.

Met een investering in een crypto als de bitcoin kunt u dus zowel erg goede als slechte resultaten behalen. Ook wanneer u in crypto’s investeert, is het verstandig om uw kansen zoveel mogelijk te spreiden. Dit doet u door bijvoorbeeld ook altcoins te kopen, wat andere type cryptomunten zijn met vaak unieke kenmerken.

Een goede Nederlandse partij waar u zelfs met weinig geld (al vanaf € 1!) kunt investeren in crypto’s is Bitvavo. Wanneer u een account opent bij Bitvavo via de onderstaande link, kunt u geheel zonder transactiekosten te betalen de eerste $1000 verhandelen. Gebruik de onderstaande knop om direct een account te openen bij Bitvavo:

Optie 4: investeren voor uw pensioen

Het is in Nederland mogelijk om op een speciale beleggingsrekening te investeren voor uw pensioen. Dit heeft een groot voordeel: het geld dat u belegt wordt namelijk afgetrokken van uw box 1 belasting. Hierdoor kunt u met een speciale beleggingsrekening een hoger rendement behalen. Wel zijn er speciale regels verbonden aan een beleggingsaccount voor uw pensioen: het is bijvoorbeeld niet toegestaan om uw geld vroegtijdig op te nemen.

Wilt u beginnen met investeren voor uw pensioen? Het is verstandig om hier vroeg mee te beginnen: wanneer u regelmatig een klein bedrag opzij zet, kunt u door de kracht van samengestelde rente in een periode van tientallen jaren een enorm vermogen opbouwen.

Bij DEGIRO kunt u tegen voordelige tarieven beginnen met investeren voor uw pensioen. Investeringen in de ETF’s die zijn opgenomen in de kernselectie zijn vrij van aan- & verkoopkosten en u kunt bij DEGIRO ook tegen lage tarieven investeren in aandelen. Gebruik de knop om direct een gratis pensioenrekening te openen bij DEGIRO:

Met beleggen kan je je inleg verliezen.

Optie 5: sparen met een hoger rendement

Wanneer u liever niet al te hoge risico’s neemt, maar toch wilt profiteren van een investering, dan kan het slim zijn om een spaarrekening te openen met een hoger rendement. De banken betalen tegenwoordig lage rentes, maar wanneer u goed zoekt kunt u alsnog goede alternatieven vinden met relatief hogere rente.

Buitenlandse bankrekeningen bieden namelijk vaak hogere rentes aan en ook bij deze partijen is uw vermogen vaak beschermd door het depositogarantiestelsel. Raisin is de perfecte website om te verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Gebruik de onderstaande knop om direct de verschillende spaarrekeningen bij deze aanbieder met elkaar te vergelijken:

Optie 6: in goud investeren

Ook investeringen in goud zijn populair, zeker wanneer de onzekerheid op de beurs toeneemt. Tijdens de coronacrisis van 2020 steeg de goudprijs bijvoorbeeld naar $2000 wat een nieuw record is. Door uw investeringen in goud goed te plannen, kunt u een hoog rendement behalen. Het is wel belangrijk om te onthouden dat goud geen dividend uitkeert: hierdoor bouwt u geen vast inkomen op met goud.

Als alternatief kunt u dan ook goud aandelen kopen. Er zijn diverse mijnen actief met het delven van goud en door aandelen te kopen kunt u profiteren van de werkzaamheden van deze onderneming. Wilt u weten hoe investeren in goud in zijn werking gaat? In ons artikel beleggen in goud bespreken we hoe u het beste in deze bijzondere grondstof kunt investeren:

Optie 7: investeren in startups

U kunt ook veel geld verdienen met het investeren van geld in leningen. Startups hebben geld nodig om hun doelen te bereiken en hiervoor moeten ze vaak op zoek naar alternatieve bronnen van inkomen. Op het platform Mintos kunt u investeren in portfolio van leningen aan startups met een goede diversificatie van de risico’s. Het rendement op deze leningen is gemiddeld 11,62% op jaarbasis en het is al vanaf 10 euro mogelijk om te investeren. Mintos is dus ook erg geschikt voor beleggers met weinig geld!

Het platform past diverse beveiligingsopties toe: zo zijn de leningen volledig transparant en kunt u precies nagaan welke partijen geld lenen. U kunt bij Mintos bovendien geld uitlenen met een terugkoopgarantie: op die manier kunt u ook op andere momenten uitstappen. Wilt u investeren in startups zelf proberen? Gebruik dan de onderstaande knop om een gratis account te openen bij Mintos:

Optie 8: investeren in derivaten

U kunt er ook voor kiezen om te investeren in derivaten: derivaten bestaan in allerlei soorten en maten. Derivaten zijn contracten op beleggingsproducten waarmee u kunt profiteren van koersschommelingen. De risico’s van derivaten liggen doorgaans hoger, maar u kunt met derivaten ook hogere winsten behalen.

Wilt u meer weten over investeren in derivaten? Lees dan direct onze special over het onderwerp:

Heeft het nut om met weinig geld te investeren?

Het heeft eigenlijk altijd nut om te investeren: ook met weinig geld. Dit komt door het principe van rente op rente wat door Einstein ook wel het achtste wereldwonder werd genoemd. Laten we dit toelichten met een voorbeeld: u belegt een bedrag van € 100 met een rendement van € 10. Dit rendement investeert u ieder jaar weer opnieuw.

  • In het eerste jaar behaalt u dan een rendement van € 10 over € 100.
  • In het tweede jaar behaalt u een rendement van € 11 over € 110.
  • In het derde jaar behaalt u een rendement van € 12,10 over € 120.

Zoals u ziet groeit uw rendement over tijd: in het eerste jaar bedraagt het rendement 10% over uw initiële inleg terwijl het rendement in het derde jaar 12,1% bedraagt. Deze groei zet steeds verder door: tijd is dan ook de beste vriend voor iedere serieuze belegger.

Het is daarom slim om zo snel mogelijk te beginnen met het investeren van een klein bedrag. Wanneer u iedere maand een klein bedrag inlegt, groeit uw rendement op de lange termijn fors.

Wat is de beste investeringsoptie?

Er is natuurlijk niet één objectieve, beste investeringsoptie. Het kan dan ook lonen om de verschillende beleggingsopties goed met elkaar te vergelijken. Bedenk daarnaast wat uw eigen risicobereidheid is: wanneer u veel risico’s wilt nemen kunt u derivaten en cryptocurrencies overwegen, terwijl aandelen of zelfs een spaarrekening geschikter zijn voor de meer risico-averse belegger.

Weet u nog niet goed waarin u uw geld wilt investeren? Dan kan het interessant zijn om de verschillende opties uit te proberen. Op die manier ontdekt u vanzelf welke manier van investeren de beste resultaten voor u oplevert.