Hoe kunt u handelen in aandelen op de aandelenbeurs?

Op de aandelenbeurs kunt u vliegensvlug aandelen kopen & verkopen. Maar hoe werkt de aandelenbeurs nu eigenlijk en hoe kunt u zelf in aandelen handelen op de beurs? In dit artikel vindt u alle informatie die u nodig heeft om direct aan de slag te gaan met het verhandelen van aandelen.

Hoe kunt u actief handelen in aandelen?

U kunt ervoor kiezen om actief te handelen in aandelen door gebruik te maken van CFD’s. CFD’s zijn financiële effecten die het mogelijk maken om te speculeren op zowel koersstijgingen als koersdalingen. Hierdoor kunt u altijd speculeren  op de laatste koersontwikkelingen.

Bij eToro kunt u de mogelijkheden geheel gratis & zonder risico proberen met een demo. Gebruik de onderstaande knop om direct een account te openen bij eToro:

76% van de retailbeleggers verliest geld met het handelen in CFDs bij deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen.

Waar kunt u aandelen verhandelen op de beurs?

Wilt u aandelen liever voor de lange termijn kopen? Dan kunt u de aandelen direct op de aandelenbeurs kopen. In het onderstaande overzicht ziet u direct bij welke partijen u het beste aandelen kunt kopen & verkopen:

 BrokerServicekostenKosten AEX aandelen 
BUX logoBUX zero
* Geen transactiekosten
* Gratis aandeel bij registratie
* Snel een account openen
* Alleen voor je mobiel
0%€0Direct downloaden
degiro_logo_fcDe Giro
* Handelen in alle aandelen van de beurs
* Voordelige tarieven
* 100% Nederlands
* Gratis aandeelfondsen
0%€2,50Info & Aanvraag
eToro broker
eToro
* Geen commissies op aandelenhandel
* Beleggen in bekende beursaandelen
* Gratis demo om te oefenen
* Uw kapitaal loopt risico
* Andere kosten van toepassing
0%€0Info & Aanvraag
Lynx
* Uitgebreid beursplatform
* Veel aandelen beschikbaar
* Voordelige tarieven
€50,06% (€6 minimum)Info & Aanvraag
BinckbankBinckbank
Green
* € 500 aan gratis transactietegoed
* 3 maanden geen transactiekosten
€0*€0*Info & Aanvraag
Binck BasicBinckbank
Blue
€90 + 0,015%€ 1 + 0,1% (€7 minimum)Info & Aanvraag
Saxo BankSaxo Bank
SaxoTrader Go
0%0,1% (€12 minimum)
Rabobank BeleggenRabobank
Beleggen
€20 + 0,06%€5 + 0,05%
Abn Amro beleggenAbn Amro
Zelf Beleggen
0,18%€6,50 + 0,1%
ING bank
beleggen
€16 + 0,24%€4 + 0,04%

Met beleggen kan je je inleg verliezen.

Hoe werkt de aandelenmarkt?

Aandelen worden verhandeld op bekende aandelenbeurzen zoals de New York Stock Exchange of de Amsterdamse aandelenbeurs. Gelukkig hoeft u niet zelf af te reizen naar deze beurzen om de aandelen er te verhandelen. Door gebruik te maken van een broker account kunt u zelf aandelen verhandelen via het internet.

De prijs van een aandeel verandert constant; de beurs noteert tegen welke prijs u een specifiek aandeel kunt kopen of verkopen. De prijs van een aandeel wordt vervolgens bepaald door het samenspel van vraag & aanbod. Wanneer de vraag naar een aandeel stijgt dan neemt de prijs toe en vice versa.

Het is hierbij belangrijk om te onthouden dat de aandelenprijs niet de daadwerkelijke waarde van een bedrijf laat zien. Mensen zijn niet rationeel en wanneer een aandeel sterk gehypet wordt, dan kan de aandelenkoers bijvoorbeeld te veel stijgen. Het is daarom belangrijk om voldoende onderzoek te doen wanneer u een belegging op de aandelenbeurs overweegt.

Hoe kunt u de prijs van een aandeel voorspellen?

U kunt gebruik maken van inkomstenrapporten om te bepalen hoe een bedrijf het doet. Inkomstenrapporten geven een idee van de reële waarde van een bedrijf. U kunt deze waarde vervolgens vergelijken met de waarde van het aandeel. Wordt het aandeel te goedkoop verhandeld? Dan kan het verstandig zijn om een beleggingspositie in te nemen.

  • Inkomsten: stijgt de omzet van het bedrijf? Dit kan een goed teken zijn.
  • Winst: wanneer de inkomsten min de kosten stijgen dan is dit meestal een goed teken. De winst kan echter ook toenemen wanneer het bedrijf kosten verlaagd die in de toekomst essentieel bleken voor een goede bedrijfsvoering.
  • Winst per aandeel (EPS): hieraan ziet u hoeveel winst één aandeel waard is.
  • Prijs/inkomen ratio: deze ratio laat ziet tegen hoeveel keer de huidige winst het aandeel wordt verhandeld.
  • Dividend: wanneer een bedrijf meer of minder dividend uitkeert, dan kan dit de aandelenkoers beïnvloeden.

Deze en andere financiële cijfers zijn belangrijke indicatoren van de economische prestaties. Vergeet wanneer u in aandelen wilt handelen niet om ook de externe omstandigheden in de gaten te houden. Wanneer het goed gaat met de economie, dan stijgen de financiële markten vaak in bredere zijn. Tegelijkertijd kunnen hoge rentetarieven de aandeelkoersen juist afremmen.

Uiteindelijk bepaalt het sentiment van de beleggers hoe de aandelenkoers zich ontwikkelt. Hierdoor kan de aandelenmarkt soms erg irrationeel lijken. Houd daarom in de gaten hoe beleggers tegen een beurskoers aankijken. Wanneer u goed bent in het lezen van mensen, kunt u de toekomstige beurskoersen wellicht beter voorspellen.

Wat is het verschil tussen handelaars en investeerders?

Handelaars op de aandelenbeurs speculeren vooral op de korte termijn. Met behulp van technische of fundamentele analyse proberen ze in te spelen op volatiliteit of bewegelijkheid op de markten.

Investeerders kopen voornamelijk aandelen op die ondergewaardeerd zijn. Ze houden deze aandelen vervolgens vast om daar op de lange termijn een mooi vermogen mee op te bouwen.

Wat is de functie van de aandelenbeurs?

Onderschat de waarde van de (aandelen)beurs niet! Op de beurs komen vraag en aanbod van kapitaalstromen bij elkaar. Deze markt geldt voor aandelen, maar ook voor bijvoorbeeld leningen. Zonder de beurs konden bedrijven minder investeren en ook overheden zouden geen geld kunnen lenen. De economische groei en ontwikkelingen zouden dan ook een stuk minder doorzetten.

Door zelf te handelen op de beurs kunt u meewerken aan dit mooie systeem. Door te handelen in aandelen draagt u dus bij aan de financiële gezondheid van ons land!

Het belang van een plan

Wanneer u gaat beleggen op de aandelenbeurs, is het essentieel om dit met een goed plan te doen. Stel uzelf daarom eerst de nodige vragen:

  • Wat is uw tijdshorizon voor uw beleggingen?
  • Hoeveel tijd heeft u om te beleggen?
  • Hoeveel risico’s bent u bereid om te nemen?

Pas zodra u het voor uzelf duidelijk heeft wat voor risico’s u beried bent om te nemen, kunt u een goed beleggingsplan opstellen.

Wanneer u nog weinig ervaring heeft met het verhandelen van aandelen op de beurs, kunt u ervoor kiezen om de mogelijkheden eerst virtueel uit te proberen. U kunt dit doen met een gratis demoaccount bij een broker of door op papier uw beleggingen bij te houden.