Zelf beleggen: waar kunt u dat het beste doen?

Zelf beleggen in aandelen is 100% mogelijk. Maar waar kunt u nu eigenlijk het beste zelf beleggen en waar moet u op letten wanneer u zelf gaat beleggen? In dit artikel bespreken we alles wat u moet weten om succesvol aan de slag te gaan met beleggen.

Waar kunt u het beste zelf beleggen?

Wilt u weten bij welke brokers u het beste zelf kunt beleggen? In het onderstaande overzicht ziet u direct bij welke brokers u tegen voordelige tarieven kunt beleggen in aandelen:

 BrokerServicekostenKosten AEX aandelen 
BUX logoBUX zero
* Geen transactiekosten
* Gratis aandeel bij registratie
* Snel een account openen
* Alleen voor je mobiel
0%€0Direct downloaden
degiro_logo_fcDe Giro
* Handelen in alle aandelen van de beurs
* Voordelige tarieven
* 100% Nederlands
* Gratis aandeelfondsen
0%€2,50Info & Aanvraag
eToro broker
eToro
* Geen commissies op aandelenhandel
* Beleggen in bekende beursaandelen
* Gratis demo om te oefenen
* Uw kapitaal loopt risico
* Andere kosten van toepassing
0%€0Info & Aanvraag
Lynx
* Uitgebreid beursplatform
* Veel aandelen beschikbaar
* Voordelige tarieven
€50,06% (€6 minimum)Info & Aanvraag
BinckbankBinckbank
Green
* € 500 aan gratis transactietegoed
* 3 maanden geen transactiekosten
€0*€0*Info & Aanvraag
Binck BasicBinckbank
Blue
€90 + 0,015%€ 1 + 0,1% (€7 minimum)Info & Aanvraag
Saxo BankSaxo Bank
SaxoTrader Go
0%0,1% (€12 minimum)
Rabobank BeleggenRabobank
Beleggen
€20 + 0,06%€5 + 0,05%
Abn Amro beleggenAbn Amro
Zelf Beleggen
0,18%€6,50 + 0,1%
ING bank
beleggen
€16 + 0,24%€4 + 0,04%

Zelf beleggen of laten beleggen?

Voordat u in het diepe springt door zelf te gaan beleggen, kan het verstandig zijn om uzelf eerst af te vragen of zelf beleggen wel bij u past. We bespreken in dit deel van het artikel de belangrijkste verschillen tussen het zelf beleggen van geld en het laten beleggen van geld.

Een eerste belangrijk verschil is de verdeling van het rendement & risico. Wanneer u zelf gaat beleggen, dan heeft u de volledige controle over uw beleggingsbeslissingen. Als u de juiste beslissing neemt, dan kunt u direct een mooi rendement behalen. Tegelijkertijd kunt u op die manier ook sneller een groot geldbedrag verliezen. Door geld te investeren in een ETF kunt u vaak meer stabiele, maar ook minder hoge rendementen behalen.

Wanneer u zelf gaat beleggen, is het extra belangrijk om op de kosten te letten. Beleggingskosten kunnen uw rendement op de lange termijn namelijk drukken. Wanneer u hoge transactiekosten betaalt, dan kan dit de groei van uw vermogen beperken. Gelukkig zijn er brokers waar u alsnog goedkoop zelf kunt beleggen. Met een ETF betaalt u tussendoor geen hoge transactiekosten voor het kopen & verkopen van aandelen waardoor deze manier van beleggen goedkoper kan uitvallen.

Het is belangrijk om goed rekening te houden met de investering van tijd die u moet doen. Wanneer u zelf gaat beleggen, dan moet u hier veel tijd en energie in steken. U dient alle beslissingen te nemen en de markten in de gaten te houden. Wanneer u een andere, professionele partij namens u laat beleggen dan hoeft u zelf geen moeilijke beslissingen te nemen.

Denkt u er na het lezen van de verschillen tussen zelf beleggen en laten beleggen toch over om het beleggen uit te besteden? Bekijk dan direct ons artikel over beleggen in beleggingsfondsen of ETF’s! Op die manier ontdekt u hoe u de beste resultaten kunt beleggen met dit type belegging:

Wat betekent het om zelf beleggen?

Wanneer u zelf gaat beleggen, bepaalt u 100% welke beleggingsproducten u koopt en verkoopt. Bij een online broker kunt u met aandelenorders direct aandelen kopen op de beurs. Hierbij kunt u gebruik maken van twee type orders:

  • Marktorders: u koopt het effect direct tegen de huidige prijs.
  • Limietorder: u koopt het effect tegen een ingestelde prijs.

Het is belangrijk om goed te onderzoeken of het verstandig is om het effect te kopen. Op die manier kunt u bepalen of u met uw belegging een goed rendement kunt behalen. Onthoud dat u door zelf te beleggen geen enkele vorm van begeleiding ontvangt. Het is daarom verstandig om op het internet informatie op te zoeken over welke aandelen mogelijk aantrekkelijk zijn om te kopen.

Zelf brokers vergelijken?

Voordat u begint met beleggen, is het slim om de beste brokers met elkaar te vergelijken. Het is verstandig om in ieder geval op de volgende zaken te letten:

Kosten

Kosten zijn erg belangrijk: wanneer u bij een dure broker belegt, verliest u direct een groot deel van uw rendement. Vergelijk daarom de verschillende opties en selecteer de broker waar u tegen relatief voordelige prijzen kunt beleggen. Onderzoek ook goed of het platform geen verborgen kosten rekent.

Voorwaarden

Sommige brokers hebben shady voorwaarden waarmee ze extra geld proberen te verdienen. Onderzoek daarom altijd of een broker betrouwbaar is en ga na of de broker onder toezicht staat. De brokers op mijnbroker.nl zijn allemaal getest en betrouwbaar bevonden.

De software

Onderzoek daarnaast of de broker de functionaliteiten biedt die u zoekt. Sommige beleggers zijn bijvoorbeeld op zoek naar een beleggingsplatform met specifieke, uitgebreide analysemogelijkheden. Brokers bieden bovendien verschillende beleggingsproducten aan; het fonds of aandeel waar u in wilt beleggen hoeft dan ook niet bij elke aanbieder beschikbaar te zijn.

Op mijnbroker.nl kunt u een duidelijke vergelijking vinden van de verschillende brokers. Op die manier kunt u snel bepalen bij welke partij u het beste kunt beginnen met beleggen. Gebruik de onderstaande knop om direct zelf brokers te vergelijken:

Hoe kunt u zelf beleggen in aandelen?

Wanneer u een account heeft geopend bij een broker, kunt u zelf beleggen in aandelen. U heeft hierbij de keuze uit twee brede strategieën:

  • Korte termijn: u koopt het aandeel met als doel het behalen van een snelle koerswinst.
  • Lange termijn: u koopt aandelen om op de lange termijn een groot vermogen op te bouwen.

Voor de meeste beleggers is het verstandig om te beleggen op de lange termijn. Door aandelen te kopen en lang vast te houden, voorkomt u dat u geld verliest door markdipjes. Bovendien profiteert u op die manier optimaal van rente over rente waardoor uw belegde vermogen exponentieel kan groeien.

Op de korte termijn kunt u ook zeker een goed rendement behalen. Timing is dan echter extra belangrijk en u heeft veel discipline nodig om de beoogde resultaten te behalen. Wilt u weten hoe het verhandelen van aandelen op de beurs in werking gaat? Lees dan ons uitgebreide artikel over dit onderwerp:

De weg naar succes

Wanneer u begint met beleggen, kan het in het begin lastig zijn om goede resultaten neer te zetten. We geven u dan ook graag wat tips waarmee u uw beleggingsresultaten kunt verbeteren.

Het is belangrijk om te beleggen volgens een plan. Het maakt hierbij niet uit of u belegt voor de korte of lange termijn; regels zorgen ervoor dat u zo rationeel mogelijk handelt in bijvoorbeeld aandelen. Het is natuurlijk wel belangrijk om uw plan regelmatig te evalueren om vast te stellen of het plan nog steeds winstgevend is.

Onderschat daarnaast niet het belang van een goede broker. Wanneer u een account opent bij uw eigen broker, dan kunnen de transactiekosten vaak hoog uitvallen. Dit is zonde! Door transactiekosten te besparen, behaalt u een hoger rendement en behaalt u dus sneller uw beleggingsdoelen. U kunt uw kosten ook laag houden door het onnodig kopen & verkopen van aandelen zoveel mogelijk te voorkomen.

Een andere manier om uw beleggingsresultaten te verbeteren is door voldoende spreiding toe te passen. Dit kunt u bereiken door wanneer u zelf gaat beleggen verschillende beleggingsproducten te kopen uit wisselende regio’s en sectoren. Wanneer één sector of regio slecht presteert, dan kunnen deze negatieve resultaten vaak gecompenseerd worden door goede resultaten uit een andere sector.

Door rekening te houden met deze tips kunt u uw beleggingsresultaten verbeteren. Vergeet daarom ook niet om plezier te hebben wanneer u zelf gaat beleggen! Beleggen is erg leerzaam en zelfs wanneer u geld verliest, leert u enkele wijze lessen.