Veilig beleggen: zo voorkomt u grote verliezen

Veilig en beleggen: dat is een vreemde combinatie.. beleggen is immers nooit helemaal veilig. Toch kunt u door slimme strategieën toe te passen uw tegenvallende resultaten beperken en uw potentiële rendement vergroten. In dit artikel bespreken we dan ook hoe u grote beleggingsverliezen kunt voorkomen.

Veilig beleggen punt 1: een goede broker

Wanneer u veilig wilt beleggen, is het essentieel om een goede & betrouwbare broker te kiezen. Veel mensen verliezen geld doordat ze geld beleggen bij een onbetrouwbare partij. Het is zone om uw zuurverdiende geld te verliezen aan een oplichter.

We hebben de beste brokers met elkaar vergelijken zodat u een weloverwogen keuze kunt maken. Gebruik de knop om direct brokers met elkaar te vergelijken:

Het is in ieder geval belangrijk om te onderzoeken of de partij waarbij u wilt gaan beleggen een registratie heeft bij een toezichthouder. Nederlandse brokers hebben altijd een registratie bij de AFM of Autoriteit Financiële Markten.

Zorg voor risicospreiding

Een andere manier om veiliger te beleggen, is door voldoende risicospreiding toe te passen. Wanneer u al uw geld investeert in één aandeel, dan is de kans groot dat u geld verliest. Wanneer dat ene aandeel slecht presteert, verliest u immers direct een fors bedrag.

Door uw risico’s te spreiden over verschillende beleggingsproducten, verkleint u de kans dat dit gebeurt. Dit kunt u doen door uw risico’s te spreiden over:

  • Regio’s: investeer uw geld in verschillende continenten.
  • Sectoren: investeer niet alleen in de bouwsector.
  • Beleggingsproducten: u kunt in fondsen en aandelen beleggen.
  • Tijd: stap niet op één moment in, spreid uw instapmomenten.

Mensen die onvoldoende spreiden, zijn eerder bezig met speculeren. Het is natuurlijk mogelijk om een positief rendement te behalen op die manier, maar dit noemen we niet echt beleggen.

veilig beleggen

Pas op voor garanties

Wanneer een partij u een gegarandeerd rendement belooft, dan moet u oppassen. Pas ook op met partijen die adverteren met hoge rendementen uit het verleden. Zelfs wanneer de informatie klopt, is het belangrijk om te onthouden dat rendementen uit het verleden nooit een garantie geven voor rendementen in de toekomst.

Wanneer u gaat beleggen, zult u merken dat risico en rendement onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Wanneer u investeert in beleggingsproducten met een hoog potentieel rendement, dan is de kans dat u geld verliest ook een stuk groter. Bedenk daarom altijd of u bereid bent om dit hoge risico te aanvaarden.

Zijn veilige havens veilig?

Wanneer de beurzen kelderen, stoppen beleggers hun geld vaak in veilige havens. Het is belangrijk om hiermee op te passen: ook veilige havens kunnen in waarde dalen. De naam veilige havens, hebben ze vooral gekregen doordat ze vaak anticyclisch zijn en het beter doen wanneer de beurs slecht presteert. Het is dan belangrijk om de veilige haven weer te verkopen wanneer het beursklimaat verbetert.

Een voorbeeld van een investering in een veilige haven, is een investering in een edelmetaal zoals goud of zilver. Deze grondstoffen worden echter in dollars genoteerd, waardoor u ook direct een wisselkoersrisico heeft. Dit maakt beleggen in een edelmetaal toch minder veilig dan het lijkt.

Ook obligaties zijn niet langer veilig: lage rentes zorgen soms zelfs voor een negatief rendement. Cryptomunten zoals de bitcoin en litecoin worden door sommigen aangewezen als nieuwe veilige havens, maar zijn dat absoluut niet. De hoge volatiliteit kan ervoor zorgen dat u binnen een oogwenk tientallen procenten verliest.

Het is daarom belangrijk om op te passen met veilige havens: ze kunnen zeker helpen bij het genereren van rendement, maar zijn zeker niet per definitie veiliger dan beleggingen in bijvoorbeeld aandelen.

Zorg voor een plan

Wanneer u veilig wilt beleggen, is het belangrijk om een goed plan op te stellen. Veel beginnende beleggers investeren op een erg emotionele manier. Ze kopen aandelen wanneer het goed gaat met de beurskoers en dumpen ze weer snel wanneer de beurs daalt. Dit is echter geen goede beleggingsstrategie.

De veiligste manier van beleggen is door periodiek een vast bedrag te investeren in bijvoorbeeld een indexfonds. Op die manier kunt u de markt als geheel volgen en vermindert u de volatiliteit van uw beleggingen.

Stel ook een lange termijn plan op: bedenk wat u wilt bereiken met uw beleggingen en stel realistische doelen. Door uw emoties te controleren en met discipline te investeren kunt u de veiligheid van uw strategie verbeteren.

Beleg alleen in dingen die u begrijpt

Het is onverstandig om te investeren in beleggingsproducten die u niet goed begrijpt. Test daarom altijd of u aan uw familielid of vriend kunt uitleggen waarin u belegt en voor welke redenen. Is dit niet het geval? Dan is het niet veilig om in het beleggingsproduct te investeren.

Wanneer u veilig wilt beleggen, is het belangrijk om uzelf goed te kennen. Bepaal hoeveel risico’s u bereid bent te lopen. Beleg vervolgens alleen in beleggingsproducten die passen bij uw risicobereidheid.

Is het mogelijk om veilig te beleggen?

Volledig veilig beleggen bestaat niet: met beleggen loopt u altijd het risico om geld te verliezen. Wanneer u dan ook helemaal geen risico’s wilt nemen, is beleggen niets voor u. Het is uiteindelijk alleen mogelijk om relatief veilig te beleggen. Dit doet u door alleen met geld te beleggen dat u niet nodig heeft: op die manier komt uw persoonlijke en financiële veiligheid in ieder geval nooit in gevaar.