Indexbeleggen: wat is het en waar kunt u het doen?

Wilt u profiteren van stijgende aandeelkoersen, maar heeft u onvoldoende tijd of kennis? Dan is indexbeleggen ideaal! Met indexbeleggen kunt u namelijk geheel automatisch beleggen in een combinatie van aantrekkelijke aandelen. Maar wat is indexbeleggen nu eigenlijk en waar kunt u dit het beste doen?

Wat is indexbeleggen?

Wanneer u aan indexbeleggen doet, koopt u geen losse aandelen. U koopt met indexbeleggen een participatie aan een passief beleggingsfonds. Dit beleggingsfonds probeert vervolgens een bepaalde index zo nauwkeurig mogelijk te volgen. Dit doen ze bijvoorbeeld door de aandelen die genoteerd staan in de AEX op te kopen.

Met een indexfonds kunt u op die manier profiteren van de marktbewegingen van de markt zonder dat u zelf daadwerkelijk aandelen hoeft te kopen of verkopen.

Waar kunt u beleggen in een index?

Wanneer u wilt beleggen in een index, moet u eigenlijk maar met één ding erg goed rekening houden: de kosten. Door ervoor te zorgen dat de aankoop- en verkoopkosten laag blijven, kunt u een hoger rendement behalen.

In onze vergelijking kwam naar voren dat er eigenlijk geen grote verschillen zijn tussen de brokers waar u indexfondsen kunt kopen. Uiteindelijk biedt elke broker namelijk hetzelfde beleggingsproduct aan. Het is daarom verstandig om bij de goedkoopste broker aan indexbeleggen te doen.

In Nederland is DEGIRO hiervoor de beste keuze. Wanneer u belegt in de ruim 200 indexfondsen uit de kernselectie, dan betaalt u hierover geen transactiekosten. Het is dan wel nodig om met minimaal € 1000 in te stappen en u kunt één keer per maand een deelname in het fonds kopen. Gebruik de onderstaande knop om direct een gratis account te openen bij DEGIRO:

Hoe werkt indexbeleggen precies?

Voordat u investeert in een indexfonds, wilt u misschien weten hoe dit precies in zijn werking gaat. Elke beurs heeft een index: een index volgt vaak de aandelenkoers van een selectie aan aandelen. Natuurlijk kunt u ervoor kiezen om alle aandelen in de index te kopen en om op die manier te profiteren van de koersbewegingen op de beurs. Deze methode is echter niet aan te raden, aangezien u op die manier voor elk aandeel los transactiekosten betaalt.

Het is dan slimmer om een indexfonds of ETF te kopen. Een indexfonds combineert alle stortingen van alle klanten om hiermee een selectie aan aandelen te kopen. Doordat alle orders worden gebundeld, betaalt het fonds relatief lage transactiekosten waar u als belegger weer van profiteert.

Er zijn twee soorten indexfondsen. Het is aan te raden om in een fysiek indexfonds te beleggen: op die manier weet u zeker dat de aandelen in het fonds daadwerkelijk worden gekocht. Met een synthetisch fonds belegt u in derivaten waarmee contracten worden afgesloten. Bij een synthetisch fonds bestaat er de kans dat de tegenpartij failliet gaat, waardoor u uw inleg kunt verliezen.

Wat voor rendement kunt u verwachten?

Het rendement dat u kunt verwachten met indexbeleggen, kan erg sterk schommelen. Een populaire index is de MSCI World Index die investeert in een brede spreiding aan buitenlandse aandelen. In de periode van 2010 tot 2019 heeft deze index een gemiddeld rendement neergezet van 12 procent. Over de langere termijn ligt het rendement van een indexfonds eerder rond de 5 tot 6 procent.

Het is ook verstandig om te onderzoeken wat het indexfonds met dividend doet. Sommige fondsen herbeleggen het dividend: er worden dan weer nieuwe aandelen gekocht met het dividend. Andere fondsen keren het dividend uit aan de beleggers die in het fonds hebben geïnvesteerd.

Het kan slim zijn om uw geld te spreiden over verschillende indexfondsen. Niet elk indexfonds presteert altijd even goed. Wanneer een bepaalde regio het slecht doet, kunnen de prestaties van een ander indexfonds in een andere regio de resultaten een boost geven.

Wat zijn de voordelen van indexbeleggen?

Indexbeleggen is populair doordat u met deze manier van beleggen doorgaans een hoger rendement behaald. Tuurlijk, het lukt een expert als Warren Buffett om een hoger rendement te behalen door actief te beleggen. Deze man heeft van investeren echter zijn levenswerk gemaakt. Heeft u ook nog andere dingen te doen? Dan behaalt u met indexbeleggen waarschijnlijk het hoogste rendement.

Een ander voordeel van indexbeleggen zijn de relatief lage kosten. Een indexfonds heeft weinig vaste lasten, doordat er geen dure analisten nodig zijn. Doordat veel mensen in een indexfonds investeren, kunnen de aankoop- en verkoopkosten van aandelen bovendien worden gespreid.

Indexbeleggen is voor veel mensen de beste keuze vanwege de eenvoud. U kunt simpelweg maandelijks een vast bedrag inleggen en vervolgens hoeft u er weinig aandacht meer aan te schenken. U kunt indexbeleggen al proberen met een laag inlegbedrag (vaak al vanaf 100 euro) en daardoor is deze manier van beleggen goed geschikt voor de beginnende belegger.

indexbeleggen

Welke indexfondsen zijn er?

Er bestaan duizenden indexfondsen, enkele bekende merken zijn:

  • iShares
  • Vanguard
  • Luxor
  • SDPR
  • Amundi
  • DWS

Door te investeren in meerdere indexfondsen, kunt u de risico’s van uw belegging zoveel mogelijk spreiden. Passief beleggen met een indexfonds betekent niet volledig lui achterover hangen.

Wat is een goede index om te volgen?

Volgens de auteur Burton G. Malkiel (de schrijver van A random walk down Wall Street) is het verstandig om te investeren in een brede index. Een brede index die investeert in minimaal 60 verschillende aandelen en zorgt daarmee voor een hoog niveau van risicospreiding.

Kleine indexen zoals de AEX zijn dan ook niet per definitie de beste belegging. Het is bovendien belangrijk om het gewicht van aandelen binnen een index goed te onderzoeken. Soms lijkt het alsof u in 100 bedrijven belegt, maar blijken de 3 grootste bedrijven 50% van de index te bepalen. Op die manier belegt u met een indexfonds alsnog niet erg gespreid.

Zijn er nadelen verbonden aan indexbeleggen?

Ook indexbeleggen is niet alleen maar positief: natuurlijk kunt u met indexbeleggen ook veel geld verliezen wanneer de markten niet goed presteren. Toch verliest u in dat geval vaak minder dan wanneer u in één slecht presterend aandeel had geïnvesteerd.

Een ander kritiekpunt van indexbeleggen is dat u alleen een gemiddeld rendement behaalt. U zult door aan indexbeleggen te doen niet snel de nieuwe Amazon of Google vinden. Dit is in de praktijk natuurlijk erg moeilijk: toch moet u zich erbij neer kunnen leggen dat u van een investering in een index niet plotseling extreem rijk zal worden.

Veel beleggers gaan indexbeleggen ook uit de weg omdat ze het wat saai vinden om passief te beleggen. Het voelt vaak een stuk spannender om zelf alle beslissingen te nemen. Wanneer u het belangrijk vindt om zelf beleggingsbeslissingen te nemen, dan kunt u ervoor kiezen om zelf aandelen te kopen.

Wat is een goede strategie voor indexbeleggen?

Het is niet aan te raden om al uw geld in één keer in een index te investeren. Het is een beter idee om periodiek een vast bedrag in een indexfonds te storten. Deze techniek wordt ook wel dollar cost averaging genoemd en zorgt ervoor dat u profiteert van het gemiddelde rendement.

Door op meerdere momenten in te stappen, investeert u immers zowel geld op de hoogte- als op de dieptepunten.

Wat zijn enkele populaire indexfondsen?

  • Vanguard FTSE All-Word ETF: met dit fonds investeert u in één keer in ruim 3.000 bedrijven.
  • iShares Core S&P 500 UCITS ETF: met dit fonds investeert u in de S&P500.
  • iShares MSCI EM ETF: met dit fonds investeert u in opkomende markten.