Beleggen in zilver: waar kunt & hoe u dit het beste doen?

Zilver is net zoals goud een bekende veilige haven. Zeker in economisch onzekere tijden, kan het dan ook interessant zijn om te beleggen in zilver. In dit artikel bespreken we hoe & waar u het beste in de grondstof zilver kunt beleggen.

Hoe kunt u het beste beleggen in zilver?

Er bestaan veel verschillende manieren waarop u in de grondstof zilver kunt investeren. In dit artikel bespreken we de verschillende methoden die u kunt toepassen om in zilver te beleggen.

Optie 1: zilveraandelen kopen

Een andere manier om in zilver te beleggen, is door aandelen te kopen van bedrijven die actief zijn in de zilversector. Dit kunnen bijvoorbeeld aandelen zijn van bedrijven die zilvermijnen beheren. Ook zilveraandelen presteren vooral goed wanneer de prijs van de grondstof voornamelijk stijgt. Toch kunnen de resultaten sterk verschillen tussen bedrijf A en B afhankelijk van de kwaliteit van het management. Wat zijn nu eigenlijk de grootste voordelen van beleggen in zilver met aandelen?

  • U kunt een inkomen genereren door dividenduitkeringen.
  • U kunt uw kansen spreiden over meerdere bedrijven.
  • U kunt uw belegging inzetten op een specifieke regio.

Een gevaar van beleggen in zilveraandelen, zijn de hoge transactiekosten voor het steeds actief kopen & verkopen van de aandelen. Het is daarom zeker aan te raden om een account te openen bij een broker met lage transactiekosten. Op die manier voorkomt u dat u constant weer nieuwe kosten betaalt wanneer u zilveraandelen bijkoopt.

Bij eToro kunt u handelen in alle bekende zilveraandelen. Gebruik de onderstaande knop om beleggen in zilveraandelen bij deze broker direct uit te proberen:

Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing, bezoek etoro.com/trading/fees

Met beleggen kan je je inleg verliezen. Andere kosten van toepassing, bezoek etoro.com/fees.

Optie 2: met een beleggingsfonds

Wanneer u wilt beleggen in de ontwikkeling van de zilverprijs, dan kunt u kiezen voor een beleggingsfonds of ETF. Een ETF is een indexfonds dat wordt verhandeld op de beurs. Beleggen in zilver met een ETF heeft de nodige voordelen:

  • Beleggen in ETF’s is vaak goedkoper dan beleggen in losse beleggingsproducten.
  • Een ETF is passief: u hoeft de markt dan ook niet zelf te volgen.
  • Door periodiek in te stappen verkleint u de volatiliteit van uw belegging.

Met de iShares Physical Silver ETF kunt u de prijs van zilver volgen. Er bestaan daarnaast ook voldoende ETF’s waarmee u indirect in de prijsontwikkeling van zilver kunt volgen: zo zijn er ETF’s die bijvoorbeeld aandelen volgen van bedrijven die actief zijn in de zilver business.

Maar waar kunt u nu eigenlijk het beste beleggen in zilver ETF’s? Uit ervaring kunnen we DEGIRO aanraden. Bij DEGIRO betaalt u namelijk geen aankoop- en verkoopkosten op ETF’s die zijn opgenomen in de kernselectie. Gebruik de onderstaande knop om direct een account te openen bij DEGIRO:

Optie 3: speculeren in de zilverprijs

Wilt u liever op de korte termijn speculeren op wijzigingen in de zilverprijs? Dan is ook mogelijk! Door gebruik te maken van een derivaat als de CFD kunt u direct inspelen op koersstijgingen en koersdalingen van zilver. Wat zijn nu de grootste voordelen van beleggen in zilver met CFD’s?

  • Met CFD’s kunt u een short positie openen en speculeren op een dalende prijs of u kunt speculeren op stijgende prijzen.
  • U kunt een hefboom toepassen en met een kleiner bedrag een grote positie openen.
  • Vergeet niet dat u met een hefboom ook sneller een groot verlies kunt behalen.
  • U kunt uw verliezen beperken door gebruik te maken van een stop loss.

Een CFD volgt de prijs van zilver één op één. Wanneer u nieuws verwacht dat de koers van zilver kan beïnvloeden, kan het interessant zijn om een beleggingspositie te openen op zilver. Wilt u actief handelen in zilver CFD’s proberen met een demo? Gebruik dan de onderstaande knop om een account te openen:

80% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFDs met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Optie 4: zilver fysiek kopen

Het is natuurlijk ook mogelijk om fysiek zilver te kopen. Door zilver fysiek te kopen bent u niet afhankelijk van een andere partij. U bezit het zilver volledig en u kunt er mee doen wat u wilt. Beleggen in fysiek zilver kan wel wat onpraktisch zijn: u moet de baren immers ergens opslaan en er bestaat altijd een kans dat uw zilver gestolen wordt. Bovendien liggen de kosten voor het kopen van fysiek zilver vaak hoger, waardoor dit niet altijd de beste optie is.

Er bestaan wel speciale diensten die zilver voor u kunnen opslaan. Op die manier kunt u fysiek zilver bezitten, zonder dat u zich zorgen moet maken over de beveiliging. Het fysiek kopen van zilver is vooral geschikt voor de belegger die het somber inziet en die echt op zoek is naar een alternatieve betalingsmethode.

zilver beleggen

Wat maakt beleggen in zilver interessant?

Zilver is al duizenden jaren een populair metaal en ook in de oude rijken van weleer werd de grondstof als betaalmiddel gebruikt. Zilver heeft dan ook de nodige unieke kenmerken die het een interessante grondstof maakt. Zo reflecteert zilver licht het beste en geleidt het zilver ook goed. Zilver heeft daarnaast antibacteriële kenmerken waardoor de grondstof ook goed te gebruiken is binnen een medische setting.

Deze functies zorgen er dan ook voor dat de vraag naar zilver steeds verder toeneemt. Tegelijkertijd is zilver duidelijk een schaarse grondstof: de mijnen zijn eindig en het aanbod aan zilver zal op de lange termijn dan ook afnemen. Een stijgende vraag en een dalend aanbod zijn op de lange termijn natuurlijk positief voor de koers.

Toch is de monetaire functie van zilver verleden tijd: waar goud nog wel een monetaire functie heeft, wordt zilver momenteel niet meer als geld gebruikt. Dit kan dan ook een reden zijn dat de balans tussen de zilverprijs en goudprijs een beetje verloren is gegaan: vroeger was zilver 15 tot 20 keer zo weinig waard dan goud terwijl dit getal nu rond de 100 ligt.

Dit is een grappige verhouding, zeker wanneer u bedenkt dat zilver veel meer industriële toepassingen heeft dan goud. Een investering in zilver kan in de toekomst dan ook goed uitpakken, zeker wanneer deze verhoudingen weer meer in balans komen.

Waardoor wordt de prijs van zilver beïnvloed?

Voordat u belegt in zilver, is het belangrijk om te begrijpen waardoor de prijs beïnvloed wordt. Hieronder bespreken we kort de belangrijkste factoren die de zilverkoers kunnen beïnvloeden.

Vraag

De totale vraag naar zilver beïnvloed vanzelfsprekend de zilverprijs. Deze vraag kan tot stand komen doordat industrieën de grondstof gebruiken. Tegelijkertijd wordt zilver ook nog regelmatig als een veilige haven gezien: de zilverprijs kan dan ook toenemen wanneer er meer onzekerheid bestaat over de economie.

Aanbod

Ook de aanbodzijde heeft invloed op de zilverprijs. Wanneer de zilvervoorraden slinken en de vraag stijgt, dan zal de prijs van zilver stijgen. Wanneer er tussendoor plotseling grote, nieuwe voorraden worden gevonden dan kan dit de zilverprijs juist een flinke boost geven. Het loont daarom om de aanbodzijde van zilver goed in de gaten te houden.