Hoe kunt u Chinese aandelen kopen?

China is een enorm interessante markt: nu de Chinese middenklasse flink stijgt, kunnen bedrijven steeds meer profiteren van de interne markt. De Chinese economie is over enkele jaren zelfs groter dan die van Amerika! Wilt u ook profiteren van beleggen in China? Lees dan direct in dit artikel hoe u het best Chinese aandelen kunt kopen.

Hoe kunt u Chinese aandelen kopen?

Wanneer u zelf Chinese aandelen wilt kopen, dan kunt u alleen investeren in de aandelen die genoteerd staan aan de beurs van Hong Kong en Shanghai (de zogenaamde B en H klasse aandelen). Veel andere aandelen zijn niet toegankelijk voor buitenlandse beleggers. Gelukkig staan bijna alle bekende, grote Chinese ondernemingen wel genoteerd aan deze aandeelbeurzen.

Investeren in Chinese aandelen hoeft gelukkig niet duur te zijn. Bij eToro kunt u namelijk geheel zonder commissies Chinese aandelen kopen & verkopen. Hierdoor is het zelfs met een klein bedrag mogelijk om Chinese aandelen te kopen. Gebruik de onderstaande knop om direct Chinese aandelen te kopen bij eToro:

Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing, bezoek etoro.com/trading/fees

Waar kunt u in een ETF of indextracker investeren?

In China beleggen met een ETF of indextracker is eenvoudiger en vaak goedkoper dan het kopen van losse aandelen. Zeker wanneer u weinig kennis heeft van de financiële markten, kunt u met een indextracker betere resultaten neerzetten.

Enkele voorbeelden van ETF’s op de Chinese markt zijn:

  • iShares tracker (FXC)
  • Luxor ETF China Enterprise tracker (TASI)
  • CSI China ETF
  • MSCI Chine ETF

Bij DEGIRO kunt u eenvoudig ETF’s kopen en verkopen. Een groot voordeel van DEGIRO is dat u geen aankoop- en verkoopkosten betaalt over de ETF ’s die zijn opgenomen in de kernselectie. Gebruik de onderstaande knop om direct een account te openen bij DEGIRO:

Met beleggen kan je je inleg verliezen.

Actief handelen in Chinese aandelen

Wilt u liever op de korte termijn speculeren in China aandelen? Door de hoge volatiliteit is er zeker een hoog rendement te behalen. Wanneer u echter een verkeerde beslissing neemt, kunt u ook direct een fors bedrag verliezen. Een goede partij om actief handelen in China uit te proberen is Plus500. Bij Plus500 kunt u met een demo namelijk zonder risico beleggen in CFD’s op Chinese aandelen. Gebruik de onderstaande knop om direct een gratis demo te openen bij Plus500:

80% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFDs met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Wat zijn interessante beleggingen?

Wanneer u een investering in China overweegt, is het belangrijk om de laatste trends te volgen. We zien dat China steeds meer omslaat van een op de export gerichte economie naar een economie die gericht is op de interne markt. Hierdoor zullen specifieke sectoren het waarschijnlijk beter doen.

De gemiddelde Chinees wordt veel welvarender en kan hierdoor meer luxeproducten kopen. Beleggingen in de consumentensector kunnen dan ook goed uitpakken.

Steeds meer mensen verhuizen bovendien naar de stad waardoor er steeds meer huisvestiging nodig is. Ook andere faciliteiten zoals ziekenhuizen en scholen moeten worden gebouwd. Bedrijven die zich bezig houden met het bouwen van dit soort faciliteiten kunnen het ook goed doen in China.

Een andere belangrijke trend binnen China is de vergrijzing. Waar China vroeg een éénkindpolitiek had, proberen ze nu het krijgen van kinderen juist te stimuleren. De steeds ouder wordende bevolking neemt verzekeringen af en koopt steeds meer gezondheidsproducten. Beleggen in de Chinese gezondheidssector kan dan ook zeker goed uitpakken.

Tenslotte ziet u dat China zich steeds meer ontwikkelt als een techgrootmacht. Bedrijven als Alibaba (het Chinese Amazon) en Tencent springen goed in op de wensen van de Chinese bevolking. Ook een goed getimede investering in deze aandelen kan goed uitpakken.

Chinese aandelen kopen

Is het slim om actief of passief te beleggen in China?

Het kan extra aantrekkelijk zijn om actief te beleggen in Chinese aandelen. De Chinese markt is nog niet volwassen, waardoor de aandelen erg volatiel zijn. Negatief of positief nieuws kan aandelen al snel flink laten stijgen of dalen. Hier kunt u als actieve belegger beter op inspelen door tussentijds aandelen te kopen en verkopen.

Toch kan passief in China beleggen ook interessant zijn voor veel mensen. Actief beleggen vergt wel veel tijd en inspanning en u moet ook voldoende geïnteresseerd zijn in de marktontwikkelingen. Wanneer u liever niet te veel tijd besteed aan uw beleggingen dan kunt u alsnog profiteren van de ontwikkelingen in China door een ETF te kopen. U wordt dan niet echt goed gecompenseerd voor de sterke volatiliteit op de Chinese markt.

Die volatiliteit komt ook tot stand door de manier waarop Chinezen beleggen. Op de Chinese markt zijn vooral veel particulieren actief. De focus ligt hierbij veel minder op de toekomst en veel minder op het gevoel dat er nu heerst. Hierdoor kunnen aandelen snel overgewaardeerd raken om vervolgens weer flink in te storten. Wanneer u wilt beleggen in China, moet u dan ook voorbereid zijn op de nodige volatiliteit.

Is het lastig om Chinese aandelen te kopen?

Het is niet moeilijk om te investeren in Chinese aandelen, wanneer ze bijvoorbeeld genoteerd staan aan de beurs van Hong Kong. Veel lokale aandelen zijn echter niet toegankelijk voor buitenlanders.

Wanneer u wilt beleggen, dan moet u op zoek gaan naar een specifiek type aandeel. Als buitenlander kunt u alleen investeren in B-aandelen die genoteerd staan aan de beurs van Shanghai en H-aandelen die genoteerd staan aan de beurs van Hong Kong.

Wat wel lastig is bij beleggen in Chinese aandelen is de beperkte transparantie. Wanneer u op de beurs belegt in Amerika of Nederland dat weet u dat er bepaalde boekhoudstandaarden zijn die worden toegepast. In China is het toezicht veel minder, waardoor financiële resultaten gepubliceerd door ondernemingen helemaal niet hoeven te kloppen. Luckin Coffee daalde bijvoorbeeld flink toen bleek dat de winsten veel lager waren dan gerapporteerd.

Het is daarom belangrijk om extra goed op te letten wanneer u belegt in Chinese aandelen. De kans dat er sprake is van fraude is groter. In de documentaire The China Hustle op Netflix ziet u zelfs hoe sommige ondernemingen alleen maar zijn opgericht om goedgelovige beleggers te beroven.

Wat zijn risico’s van beleggingen in China?

Beleggen is natuurlijk altijd risicovol: de beurzen kunnen crashen en wanneer u op het verkeerde moment instapt kunt u op die manier veel geld verliezen. Er zijn echter ook enkele specifieke risico’s verbonden aan beleggen in Chinese aandelen. In dit deel van het artikel bespreken we enkele dingen waar u voor moet oppassen.

De internationale politieke betrekkingen zijn een duidelijk risico voor een investering in China. De Chinese overheid is minder stabiel dan veel andere overheden en deze onvoorspelbaarheid kan verkeerd uitpakken. Een goed voorbeeld hiervan is de handelsoorlog die vooral slecht uitpakt voor bedrijven die veel producten exporteren vanuit China naar Amerika.

Het is daarnaast belangrijk om ook de schulden goed in de gaten te houden. Het schuldniveau van de overheid  is gestegen van 34 procent in 2021 naar meer dan 50 procent. Natuurlijk hoeven schulden niet per definitie slecht te zijn, al helemaal niet wanneer ze worden gebruikt om nog meer waarde te creëren. Toch liggen bubbels altijd op de loer en wanneer er veel schulden worden opgebouwd, is het altijd wijs om de situatie goed in de gaten te houden.

Een laatste risico specifiek verbonden met beleggingen in China, is het minder professionele bestuur. Juridisch gezien is er minder controle en corruptie en fraude zijn aan de orde van de dag. Wanneer u investeert in het verkeerde bedrijf, kan de waarde van uw belegging sterk dalen. De Chinese overheid geeft weinig om buitenlandse beleggers: u bent uw geld dan ook echt volledig kwijt.

Wat daarnaast nog geldt (voor beleggingen in alle regio’s trouwens) is dat u de concurrentie goed in de gaten moet houden. Wanneer andere bedrijven het beter doen, dan kan dit de koers van het bedrijf waarin u belegt onder druk zetten.

Zelf aan de slag met beleggen in China

U weet nu voldoende om zelf te beginnen met beleggen in China. Het is belangrijk om uw risico’s zoveel mogelijk te spreiden: koop daarom niet alleen Chinese aandelen op en zorg ervoor dat u ook binnen China in verschillende sectoren investeert. Op die manier vergroot u de kans op succes met beleggingen in deze veelbelovende regio!