Beleggen in olie

Beleggen in olie kan erg interessant zijn. De koers van olie kan sterk schommelen en door de juiste beslissingen te nemen kunt u hier erg goede resultaten mee behalen. Maar waar kunt u nu eigenlijk het goedkoopste in olie beleggen? En hoe werkt dit precies? In dit artikel leest u alles wat u moet weten over beleggen in olie!

Beleggen in olievaten

U kunt ervoor kiezen om direct te beleggen in olievaten. U wilt natuurlijk niet dat er over een week duizend olievaten brent of crude olie worden geleverd de woonkamer. Gelukkig hebben brokers daar wat op gevonden. Het is namelijk via het internet namelijk mogelijk om te handelen in de prijs van olie door gebruik te maken van derivaten.

Een gebruiksvriendelijke manier om te beleggen in olie is de handel in CFD’s. Met CFD’s kunt u speculeren op prijsschommelingen van het zwarte goud. Het is bij deze manier van beleggen zowel mogelijk om op dalende als op stijgende koersen een positie te openen. Hierdoor kunt u onder alle marktomstandigheden goede resultaten neerzetten.

eToro is in Nederland één van de populairste partijen om in olie te handelen. U kunt bij deze partij het beleggen in olie CFD’s geheel zonder risico en helemaal gratis uitproberen door middel van een demo. Gebruik de onderstaande knop om direct een gratis account te openen:

76% van de retailbeleggers verliest geld met het handelen in CFDs bij deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen.

Illustratieve prijzen

Beleggen in olie met een fonds

Het is ook mogelijk om te beleggen in olie door participaties in een fonds te kopen. Sommige fondsen volgen de prijs van olie door futures op de grondstof op te kopen. Let erop dat een fonds de prijs van olie niet één op één volgt. Op de lange termijn moeten de futures die verlopen worden verkocht en moeten er weer nieuwe futures worden gekocht.

Het is ook mogelijk om te beleggen in een fonds dat een mandje olieaandelen volgt. Op die manier belegt u direct verspreid in diverse bedrijven die een belang hebben in de prijs van het goedje. Een goede partij om te beleggen in fondsen is DEGIRO. Bij DEGIRO kunt u in diverse fondsen uit de kernselectie geheel zonder commissie handelen. Ook is het mogelijk om de handel in oliefondsen geheel zonder risico uit te proberen door middel van een demo. Gebruik de onderstaande knop om direct een gratis account te openen:

Olie aandelen kopen

Het is ook mogelijk om te beleggen in olie door olie aandelen te kopen. Dit doet u bij een online broker. We hebben de goedkoopste partijen op een rij gezet. Het is belangrijk om goed op de kosten te letten. Een hoog kostenpercentage kan het rendement op uw belegging sterk onder druk zetten. Hieronder ziet u het totale overzicht van Nederlandse brokers:

 BrokerServicekostenKosten AEX aandelen 
BUX logoBUX zero
* Beleg zonder commissies in olie aandelen
* Gratis aandeel bij registratie
* Snel een account openen
* Alleen voor je mobiel
€0€0Direct downloaden
degiro_logo_fcDe Giro
* Voordeligste partij voor olie aandelen
* Simpele & gebruiksvriendelijke software
* 100% Nederlandstalig
0%€2,50Info & Aanvraag
BinckbankBinckbank
Green
* €500 aan gratis transactietegoed
* 3 maanden geen transactiekosten
€0*€0*Info & Aanvraag
Lynx
* Geavanceerd platform
* Alle olie aandelen beschikbaar
* Voordelige tarieven
€50,06% (€6 minimum)Info & Aanvraag
Saxo BankSaxo Bank
SaxoTrader Go
0%0,1% (€12 minimum)
Rabobank BeleggenRabobank
Beleggen
€20 + 0,06%€5 + 0,05%
Abn Amro beleggenAbn Amro
Zelf Beleggen
0,18%€6,50 + 0,1%
ING bank
beleggen
€16 + 0,24%€4 + 0,04%

Wanneer u in olie aandelen belegt, is het belangrijk om op te controleren in welk land de aandelen worden verhandeld. Sommige aandelen worden genoteerd in een andere valuta. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de dollar. U heeft bij een vergelijkbare belegging ook te maken met een wisselkoersrisico. Wanneer de euro minder waard wordt tegenover de dollar, kunt u hier een aardig bedrag mee verliezen.

Hoe komt de prijs van olie tot stand?

De prijs van olie komt tot stand door het spel van vraag en aanbod. Olie is een grondstof die in de wereldwijde economie een erg belangrijke functie vervult. De prijs van olie hangt dan ook sterk samen met de economische situatie.

In crisistijd wordt er minder geproduceerd en gebruikt. Olie wordt gebruikt als brandstof. Wanneer er minder wordt verbruikt neemt ook het gebruik van olie af. De vraag daalt dan en dit kan de olieprijs onder druk zetten.

Ook politieke spelletjes kunnen de prijs van olie sterk beïnvloeden. Wanneer men internationale conflicten vreest kan de prijs van olie stijgen. Conflicten verlagen de toegang tot olie en dit kan tot schaarste leiden.

Het is ook belangrijk om de aanbodzijde goed in de gaten te houden. Het kan zomaar gebeuren dat de OPEC landen besluiten om meer of juist minder olie te produceren. Toenames of afnames van het aanbod beïnvloeden de prijs van olie ook sterk.

Ten slotte zijn ook de totale voorraden van belang. Olie is een grondstof die eindig is. Er worden nog regelmatig nieuwe reserves gevonden. Wanneer er een nieuwe reserve wordt gevonden, dan kan dit de prijs van olie naar beneden brengen. Tegelijkertijd kan vrees over schaarste de prijs van olie juist verder laten dalen.

Zoals u kunt zien zijn er veel factoren die de prijs van olie beïnvloeden. Wanneer u gaat beleggen of speculeren in olie, is het dan ook belangrijk om goed op al deze losse elementen te letten. Maar hoe kunt u nu eigenlijk het beste beleggen in olie?

olie vaten beleggen

Hoe kunt u beleggen in olie?

Het hoe is niet direct het lastigste deel. Zodra u heeft besloten waar u wilt beleggen in olie, is het vaak een kwestie van op een kopen knop drukken. Toch is dit wat kort door de bocht. Er zit immers een groot verschil in gewoon beleggen in olie en succesvol beleggen in olie. Het lukt veel particuliere beleggers namelijk niet om succesvol in olie te investeren.

In de oliecrisis van april 2020 kochten veel particulieren bijvoorbeeld futures op olie. De prijs stond historisch laag en ze hoopten een mooie winst neer te zetten. De olieprijs ontwikkelde zich echter negatief waardoor veel particuliere beleggers grote bedragen verloren. Het is dan ook belangrijk om alleen in olie te beleggen wanneer u god begrijpt op welke manier de prijs van deze grondstof tot stand komt.

Gelukkig is het bij veel brokers mogelijk om beleggen in olie geheel zonder risico uit te proberen met een demo. Dit is van harte aan te raden. Wanneer u gebruik maakt van een demo kunt u immers actief verschillende strategieën uitproberen. Lukt het om consistent geld te verdienen met het verhandelen van olie vaten? Dan kan het interessant zijn om met echt geld te beleggen.

En bedenk: beleggen is risicovol. Zeker bij het beleggen in een grondstof als olie kunt u uw volledige inleg verliezen!