Wereldhave breidt uit in omvang en aandelen

Wereldhave breidt uit in omvang en aandelenDat de economische crisis lijkt weg te ebben wordt al een tijdje aangegeven door economen en overheden, maar nu zelfs grote vastgoedbedrijven weer durven te investeren kunnen we eigenlijk wel stellen dat we het ergste inderdaad achter de rug hebben. Een voorbeeld van een onderneming die met nieuw elan de toekomst tegemoet gaat is de grote Nederlandse vastgoedinvesteerder Wereldhave. Dit bedrijf is voornamelijk actief op de markt van kantoor- en winkelruimte en ziet mogelijkheden tot uitbreiding. Eind juni werd de daad bij het woord gevoegd.

Wereldhave neemt winkelcentra over

Op 24 juni kwam nabeurs het bericht dat Wereldhave haar positie als speler op de markt van winkelruimte nog eens extra in de verf wilde gaan zetten. Negen Nederlandse winkelcentra worden overgenomen van Klépierre dat in dezelfde branche actief is. Het gaat om winkelcentra in Zwolle, Amersfoort, Rijswijk, Nieuwegein, Arnhem, Dordrecht, Heerhugowaard, Zoetermeer en Tilburg. De aankoopsom bedraagt 730 miljoen. Doel van Wereldhave is om de bezettingsgraad van de winkelcentra “in twee tot drie jaar” op een niveau van 97,5 tot 98 procent te hebben, een percentage dat overeenkomt met dat van de overige winkels in het bestand van Wereldhave. Een analist van ABN Amro gaf desgevraagd aan dat de markt in de retailsector uitdagende omstandigheden kent, maar volgens hem is Wereldhave wel een onderneming die over de “juiste papieren” beschikt om de gewenste bezettingsgraad te realiseren.

Nieuwe aandelen moeten aankoop bekostigen

Om voldoende financiële middelen te hebben om de voorgenomen verkoop af te handelen heeft Wereldhave een aantal nieuwe aandelen geplaatst. Deze aandelen van 49 euro per stuk leverden de onderneming ongeveer 257 miljoen euro op. In totaal werden er 5,25 miljoen nieuwe aandelen geplaatst.

Verkopen of investeren?

Een interessante vraag is wat precies de plannen zijn van Wereldhave. De al eerdergenoemde analist van ABN schrijft in ‘Vastgoedmarkt’ dat met name Winkelcentrum Presikhaaf in Arnhem kampt met zeer veel leegstand. Gecombineerd met het gerucht in ‘Vastgoedmarkt’ dat Wereldhave binnenkort vastgoed gaat verkopen ter waarde van 350 tot 450 miljoen euro houden ondernemers in Presikhaaf hun hart vast.

Scroll naar top