Rutte gelooft nog steeds in beursgang ABN in 2015

Beleggen bij ABN AmroHet leek allemaal zo positief voor ABN, de geplaagde bank kreeg onder leiding van topman Gerrit Zalm de zaakjes langzaam maar zeker weer een beetje op orde en het vertrouwen van de consument werd weer iets sterker. Ook in de Tweede Kamer werd gevonden dat ABN op de goede weg was. Dat laatste is zeker niet onbelangrijk aangezien de bank momenteel eigendom is van de Staat, nadat dit de enige mogelijkheid bleek te zijn om de bank overeind te houden tijdens de bankencrisis. ABN zou binnenkort dus weer de beurs op kunnen was het idee.

Vertrouwen geschaad

Helaas bleken de zaken er toch een stukje minder rooskleurig voor te staan dan zich in eerste instantie liet aanzien. Het vertrouwen van Kamer en consument liep een forse deuk op toen bleek dat de topmannen van de bank een forse salarisverhoging voor zichzelf in petto hadden. Geld waar ze, in elk geval juridisch gezien, overigens wel recht op hadden. Met name in de Tweede Kamer werd deze loonsverhoging echter met verbazing begroet en de vragen aan minister Dijsselbloem bleven dan ook niet uit. Uiteindelijk zagen de topmensen van ABN af van hun loonsverhoging, maar het kwaad was al geschied. Zeker toen bleek dat Dijsselbloem een net wat andere rol had gespeeld dan hij eerst liet doorschemeren. Een feit dat de voorgenomen beursgang van ABN op zijn minst ernstig gaat vertragen.

Rutte blijft positief

Ondanks de stormachtige omstandigheden waar ABN in verzeild is geraakt blijft er één persoon het vertrouwen houden dat ABN nog in 2015 naar de beurs gebracht kan worden. Die persoon is minister-president Mark Rutte. Nu staat de premier al langere tijd bekend als iemand die altijd een optimistische visie heeft, maar of zijn voorspelling dit keer uit gaat komen is nog maar zeer de vraag. De oppositie in de Tweede Kamer is in elk geval klaar voor een stevig debat. GroenLinks-kamerlid Klaver liet al weten dat dat hij vindt dat de opmerkingen van Rutte “getuigen van weinig realiteitszin.”

Scroll naar top