Nederlandse belegger durft risico te nemen

Nederlandse belegger durft risico te nemenOver Nederlanders gaat het gerucht dat ze overal kansen zien en bereid zijn om risico’s te nemen als hen dat financieel gewin oplevert. Vaak wordt vervolgens verwezen naar de zogenaamde ‘VOC-mentaliteit’ die de Nederlander van nature zou bezitten. Je zou dit af kunnen doen als cafépraat, maar wellicht zit er toch een kern van waarheid in de vermeende risicobereidheid van de Nederlander. Een onderzoek van een vermogensbeheerder met betrekking tot het gedrag van de Nederlandse belegger lijkt althans in die richting te wijzen.

De toekomst positief tegemoet

De staatsschuldencrisis waar Europa de afgelopen jaren mee kampte had uiteraard gevolgen voor het sentiment op de aandelenbeurs. De koersen reageerden negatief op al het slechte nieuws dat naar buiten kwam over de staat van de Europese economieën en beleggers durfden vaak niet in te stappen. De meest recente ontwikkelen lijken er echter op te duiden dat de economie in de eurozone weer aantrekt (we laten de puinhoop die Griekenland heet maar even buiten beschouwing). Nederlandse beleggers zien hierdoor kansen en verwachten massaal om betere resultaten te behalen dan in 2014.

Nederland vs. Europa

Er zou verwacht mogen worden dat het optimisme van de Nederlandse belegger voor het jaar 2015 een goede afspiegeling vormt van de verwachtingen in heel Europa. Toch is dit niet het geval. Er is namelijk een significant verschil tussen het percentage Nederlanders dat een beter beleggingsresultaat verwacht en het percentage overige Europeanen voor wie dit geldt. Ongeveer 65 procent van de Nederlandse beleggers verwacht in 2015 een beter rendement te behalen, voor heel Europa is dit minder dan 50 procent. Kijken we naar onze zuiderburen in België dan is slechts 40 procent positief gestemd.

Risicobereidheid

Het positivisme van de Nederlandse belegger uit zich heel duidelijk in de bereidheid om risico te nemen op de beurs. Vermogensbeheerder Schroder die het onderzoek onder Europese beleggers uitvoerde constateert dat circa 25 procent van de Nederlandse beleggers bereid is om vermogen direct in aandelen te beleggen. Voor overige Europeanen (met uitzondering van de Zweden) is de risicobereidheid amper 20 procent.

Scroll naar top