Mogelijk bezwaren tegen overname van TNT

Mogelijk bezwaren tegen overname van TNTOnder beleggers is nervositeit ontstaan over een mogelijk op handen zijnde overname. Het betreft hier een overname van de Amerikaanse koeriersgigant FedEx die zijn oog heeft laten vallen op onze nationale trots onder de pakketbezorgers: TNT. Veel beleggers zien deze mogelijke overname als een interessante optie. Helaas voor hen lijkt de mogelijke overnam op een aantal moeilijkheden te stuiten. Margrethe Verstager, de Europese Commissaris van Mededinging bij de Europese Commissie, vraagt zich namelijk af of deze overname wel door zou mogen gaan. Zij doet hier momenteel uitputtend onderzoek naar, en de angst onder beleggers is dat ze belangrijke bezwaren zal hebben. Of dat zo is zal medio oktober blijken. Is Verstager het niet eens met de overnameplannen dan zal zij een ‘statement of objection’ afgeven.

Overname zingt al lang rond

Nu de Europese Commissie binnenkort zijn mening zal gaan geven over de voorgenomen overname van TNT door FedEx lijkt het overnameproces zijn einde te naderen. Dat traject werd in april 2015 begonnen toen FedEx zijn interesse in TNT kenbaar maakte door 8 euro per aandeel te bieden. Vervolgens kwam op woensdag 13 mei het bericht dat FedEx de financiering voor de overname rond zou hebben. Nadat FedEx de vergunningsaanvraag voor de overname naar de Europese Commissie (EC) had gestuurd kwam de EC op vrijdag 31 juli met het nieuws dat er een onderzoek zou worden uitgevoerd om uit te zoeken of “de overname van TNT door FedEx de daadwerkelijke mededinging niet belemmert en niet in hogere prijzen voor consumenten resulteert.” Intussen werd het formele overnamebod door FedEx op 21 augustus bekend gemaakt.

Wachten op de EC

Het wachten is vanaf nu dus op de goedkeuring van de EC, en dat is spannend; althans dat vinden de beleggers. Het feit dat de Europese Commissie de deadline voor een beslissing heeft uitgesteld duidde al op een mogelijke kink in de kabel. De kans dat Commissaris Verstager (Mededinging) aanvullende eisen en voorwaarden zal stellen aan de overname lijkt namelijk toegenomen. Daar komt nog bij dat het verleden voor wat een overname van TNT betreft weinig hoop voor de toekomst biedt. Een poging van UPS om TNT over te nemen in 2013 werd gestaakt vanwege de bezwaren van de EC.

Scroll naar top