ING blijft verzekeringsactiviteiten afstoten

ING blijft verzekeringsactiviteiten afstotenDat diverse financiële instellingen met de billen bloot moesten gedurende de kredietcrisis hebben we allemaal kunnen zien. Het resultaat was dat diverse banken en verzekeraars voor steun aan moesten kloppen bij de Overheid om te voorkomen dat ze om zouden vallen. ING (Groep) was hierop geen uitzondering. De Overheid sprong ook daadwerkelijk bij, maar verbond tegelijkertijd strenge voorwaarden aan de staatssteun. Onderdeel van de voorwaarden was dat ING een herstructureringsplan door moest voeren.

Splitsing verzekeringstak NN

Het herstructureringsplan dat ING door moet voeren heeft als belangrijke component het afstoten van de verzekeringsactiviteiten van ING. Deze activiteiten werden onder andere uitgevoerd door Nationale Nederlanden (NN). Inmiddels is deze splitsing al een mooi eind op weg, en dat is nodig ook. De Europese Commissie heeft als uiterste datum waarop de splitsing moet zijn afgerond namelijk eind 2016 bepaald.

Bijna driekwart NN al afgestoten

De afstoting van de verzekeringsactiviteiten heeft er inmiddels al toe geleid dat vrijwel alle onderdelen buiten Europa al zijn verkocht. Het afstoten van NN leverde echter vertraging op. In eerste instantie lag de deadline hier op eind 2013, maar hiervoor kreeg ING uitstel. Per 1 oktober 2015 lijkt ING op schema te liggen; inmiddels is 74,2 procent van het belang in NN al verkocht.

Goede vooruitzichten ING

De laatste verkoopronde waarbij het belang van ING werd verkleind van 37,1 naar 25,8 procent lijkt goed nieuws voor beleggers. Zoals gezegd is dit een indicatie dat ING kan voldoen aan de afspraken die met de Europese Commissie zijn gemaakt, en tevens wordt volgens analisten de kaspositie van de ING Groep versterkt. Het lijkt er dus op dat aandelen ING een prima beleggingsoptie zouden kunnen zijn omdat het concern ontegenzeggelijk in rustiger vaarwater terecht is gekomen.

Dankzij de splitsing die ING doorvoerde bestaat er ook de mogelijkheid om aandelen van Nationale Nederlanden te kopen. Sinds 2 juli 2014 is dit bedrijf namelijk beursgenoteerd. Voor beleggers die een hoog dividendrendement interessant vinden is de aanschaf van aandelen Nationale Nederlanden zeker het overwegen waard.

Scroll naar top