Flatex Nederlandstalige review – is dit een goede broker?

Flatex is een vrij nieuwe partij in Nederland. Deze partij beloofd nieuwe gebruikers onder andere €0 aan transactiekosten. Maar is gratis beleggen een lokkertje of is gratis ook echt gratis? En is Flatex in de algemene zin een prettige broker? In deze review lees je alles wat je moet weten voordat je gaat beleggen bij Flatex!

Let op! Flatex is niet meer gratis

De broker Flatex heeft stiekem de voorwaarden aangepast. Beleggen kost bij Flatex nu bijna 4 euro per order. Er zijn betere, goedkopere en vooral betrouwbare alternatieven. We raden je de volgende partijen aan:

  • DEGIRO is één van de goedkoopste Nederlandse partijen. Klik hier om de site te bezoeken.
  • Bij eToro kan je 100% gratis beleggen in aandelen. Klik hier om je aan te melden. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.

Flatex in het kort

  • 100% gratis beleggen, het bestaat!
  • Analyse mogelijkheden & opties ontbreken.
  • Gebruiksvriendelijke, Nederlandstalige software.

Hoe betrouwbaar is Flatex?

Als pure Hollanders houden we natuurlijk van het woord gratis. Tegelijkertijd kan het woord gratis echter ook leiden tot twijfels. Want kan een broker die zijn diensten gratis aanbiedt wel betrouwbaar zijn? We hebben Flatex uitgebreid onderzocht en kwamen tot de conclusie dat dit wel het geval is.

Flatex is namelijk geen nieuwe partij. De broker was al langere tijd actief op de Duitse markt waar er maar liefst €150 miljard aan transacties per jaar werden geplaatst. Ook staat Flatex onder toezicht van het Duitse equivalent van de AFM wat een belangrijk signaal is voor de betrouwbaarheid binnen deze review.

Stortingen bij Flatex vallen verder onder het depositogarantiestelsel. Tot een bedrag van €100.000 staat uw geld dan ook veilig, zelfs wanneer Flatex zelf failliet gaat.

De software bij Flatex

Het aanbod van Flatex

Flatex heeft een redelijk uitgebreid aanbod aan effecten. Op het gebied van aandelen zit u sowieso wel goed. Met ruim 4700 aandelen, 2800 obligaties en 1700 EFT’s kunt u beleggen in verschillende regio’s. Wel is het teleurstellend dat opties ontbreken binnen het aanbod van Flatex. Wanneer u in opties wilt beleggen, kunt u dus beter een partij als DEGIRO uitproberen.

Bij Flatex is het daarnaast ook mogelijk om actief te handelen in derivaten door middel van bijvoorbeeld CFD’s. Voordat u in CFD’s kunt handelen bij Flatex moet u wel enkele extra vragenlijsten invullen. Dit is een Europees vereiste waarmee wordt vastgesteld of u geschikt bent om in CFD’s te handelen.

Het platform & de mogelijkheden

De software van Flatex laat zich makkelijk samenvatten met de woorden simpel maar effectief. Binnen de online omgeving van Flatex kunt u eenvoudig het aandeel waarin u wilt handelen terugvinden. Vervolgens is het openen van een positie ook een fluitje van een cent.

Verwacht echter niet veel meer van het platform dan het handelen in effecten. Binnen de omgeving kunt u geen technische of fundamentele analyse terugvinden. Ook doet het bedrijf niet aan vormen van educatie. Het is dan ook duidelijk dat Flatex zich vooral richt op de belegger die op zoek is naar een goedkope en betrouwbare partij.

Een kanttekening is nog dat het openen van een account bij Flatex wel wat extra moeite kost. Dit komt onder andere doordat ze via een video verbinding vaststellen of u daadwerkelijk bestaat. Het is dan ook nodig om wat tijd te reserveren voor het openen van een account bij Flatex.

Het plaatsen van een order bij Flatex

Kosten bij Flatex: echt 100% gratis?

We hebben het onderzocht en gratis betekent bij Flatex ook echt gratis. Wanneer u bijvoorbeeld een aandeel koopt worden er geen transactiekosten gerekend. Dit geldt voor zowel buitenlandse als binnenlandse aandelen. Daarnaast kunt u ook gratis beleggen in EFT’s, turbo’s, obligaties en fondsen.

Net zoals bij andere brokers wordt er een spread gerekend. Het lukt Flatex blijkbaar om daarvan rond te komen zonder extra kosten te rekenen. Dit maakt Flatex een aantrekkelijke partij voor mensen die met kleinere bedragen handelen. Vaste transactiekosten drukken het rendement immers flink wanneer u met een klein bedrag belegt. Bij Flatex is dit echter geen probleem.

Vanzelfsprekend worden er wel kosten gerekend voor bijvoorbeeld rood staan. De creditrente hiervoor bedraagt 7,9 procent. Ook worden er kosten gerekend bij transacties in een andere valuta. De opslag hiervoor bedraagt 0,0040 bij transacties in dollars.

Voor de rest worden er geen verborgen kosten gerekend. Het uitbetalen van dividend is bijvoorbeeld ook 100% gratis.

Flatex rekening

Je rekening beheren bij Flatex

Klantenservice

De ondersteuning verloopt bij Flatex volledig in het Nederlands. Het team is goed bereikbaar en erg actief in het ondersteunen van nieuwe klanten. Nadat u een account opent staan ze paraat om u te helpen met de vervolgstappen. U kunt het ondersteuningsteam op elke werkdag bereiken van 8 uur in de ochtend tot 8 uur in de avond. Ook is het mogelijk om een mail te sturen. Al met al is de klantenservice van Flatex dik in orde!

Conclusie Flatex

Flatex introduceert een interessant concept op de Nederlandse markt: gratis handel. Natuurlijk kunt u voor een dubbeltje niet teveel verwachten. U ontvangt bij Flatex geen fancy masterclasses of andere extra’s. Wanneer u echter op zoek bent naar een betrouwbare partij alwaar u flink op de kosten kunt besparen dat is Flatex een uitstekende keuze.

Scroll naar top