DeGiro beschuldigt Binck van slechte afhandeling orders

DeGiro beschuldigt Binck van slechte afhandeling ordersDat Binck en DeGiro op een enigszins gespannen voet met elkaar staan is geen nieuws te noemen. Dat de concurrentiestrijd tussen deze twee online brokers steeds feller wordt is dat wel. Aan deze “battle” werd medio december 2014 een nieuw hoofdstuk toegevoegd. Een test die DeGiro uitvoerde om na te gaan hoe Binck orders van klanten afhandelde bracht aan het licht dat Binck niet de beste afhandeling aan de klanten biedt. Dit heeft, volgens DeGiro althans, te maken met het feit dat Binck voor de afhandeling van de orders gebruik maakt van een systeem met de naam TOM. Dit systeem is een zogenaamde smart router, maar die blijkt toch iets minder slim te zijn dan het predicaat ‘smart’ doet vermoeden. “Uit de analyse blijkt dat voor dit type test orders we in bijna alle gevallen een slechtere uitvoering krijgen via de Binck/TOM routering dan wanneer deze optimaal (bijvoorbeeld via Euronext, red.) zou plaatsvinden.” aldus DeGiro in het onderzoek.

Binck is ‘not amused’

Zoals te verwachten was na de openbaarmaking van een dergelijk rapport liet Binck vrijwel direct van zich horen. Uiteraard was men het bij Binck niet eens met de conclusies uit het onderzoek en dus werden deze conclusies ook zonder aarzelen door Binck als “incorrect” bestempeld. Bij Binck was men zelfs zo kwaad dat juridische stappen tegen DeGiro volgens een woordvoerder tot de mogelijkheden behoren.

Wat zeggen de specialisten?

Naar aanleiding van het onderzoek van DeGiro besloot het Financieele Dagblad eens wat dieper in de materie te kruipen. De verslaggevers van deze krant vroegen econometrist Albert Menkveld van de Vrije Universiteit wat hij nu eigenlijk vond van het onderzoek van DeGiro. Volgens Menkveld leken de tests van DeGiro inderdaad te wijzen op een afhandeling die beter kon, aan de andere kant zette hij wel de kanttekening dat de test niet genoeg bewijsmateriaal bood, en zeker niet mocht worden vergeleken met wetenschappelijk onderzoek.

Scroll naar top