China: “schuldigen” beurscrash gestraft

China: “schuldigen” beurscrash gestraftWereldwijd hebben de beurzen een roerige periode achter de rug. Zowel Wall Street als de Europese beurzen kregen behoorlijke klappen. Dat was te danken aan het stagneren van de Chinese economie, beter gezegd: de groei van de Chinese economie vertraagde. Uiteraard waren beleggers hier niet blij mee, maar ook de Chinese overheid was hier niet echt over te spreken. Zoals bekend nemen de Chinezen in dat soort gevallen direct serieuze maatregelen. Dat dit zeker het geval is wanneer de beurskoersen in het gedrang zijn weten een aantal ambtenaren die voor de overheid op de beurs werken inmiddels maar al te goed.

Niet stimuleren maar straffen!

Het enorme bloedbad dat werd aangericht op de Chinese beurs moest volgens de Chinese overheid keihard worden aangepakt, het resultaat: 197 mensen zijn bestraft vanwege het “destabiliseren van de markt”. Dat maakte het Chinese staatspersbureau bekend. Wat de sancties precies inhielden is niet bekend gemaakt, maar wat we in elk geval wel weten is dat er zich in de groep van 197 in elk geval een journalist en meerdere beursambtenaren bevinden.

Bijeenkomst Chinese ambtenaren

Het besluit om de beursambtenaren te bestraffen werd genomen op een bijeenkomst waar hooggeplaatste ambtenaren zich bogen over de manier waarop het vertrouwen in de Chinese economie weer moest worden hersteld. Het stimuleren van de economie (wat de Chinese overheid tot nu toe deed) was blijkbaar een te softe aanpak.

Explosies Tianjin

Een ander punt waar men in China niet zo over te spreken was had te maken met de berichtgeving die op internet werden verspreid met betrekking tot de grote explosies in de haven van Tianjin. Dit is één van de economische hotspots van China, en deze stad heeft het hoogste BBP van China. Mede door de enorme ramp en de daarbij behorende publiciteit raakten de beurzen enigszins in paniek. Hoewel deze ramp natuurlijk niet de oorzaak is van de koersdalingen speelde dit ongetwijfeld mee. Dat is althans de gedachte van de Chinese overheid, die daarom besloot mensen die (volgens de overheid) valse informatie verspreidden op dezelfde manier aan te pakken als de beurshandelaren die de beurs zouden hebben gedestabiliseerd.

Scroll naar top