Certificering ABN bij beursgang lijkt voor beleggers geen probleem

Certificering ABN bij beursgang lijkt voor beleggers geen probleemOp 27 oktober was het dan eindelijk zover. ‘Onze eigen staatsbank’, ABN Amro was klaar voor een beursgang. Dat meldde Minister van Financiën Dijsselbloem in een brief aan de Tweede Kamer. Belangenbehartiger NFLI (de stichting die namens de staat de aandelen van ABN Amro onder haar hoede heeft) en de ABN Amro gaven een “intention to float” af, kortweg, een mededeling: “wij gaan naar de beurs”. Aangezien ABN Amro een nogal roerige tijd achter de rug heeft, waarbij de Overheid moest bijspringen tot aan nationalisatie toe, om te voorkomen dat de bank omviel zitten er aan die beursgang nogal wat haken en ogen. En niet te vergeten een aantal eisen vanuit het Rijk. Een van de belangrijkste eisen om akkoord te kunnen gaan met een beursgang was voor de minister van Financiën dat er een beschermingsconstructie werd opgetuigd om te voorkomen dat ABN Amro het slachtoffer wordt van een vijandige overname.

Beschermingsconstructie door certificering

Om ABN Amro daadwerkelijk te kunnen beschermen is er bij de beursgang sprake van een zogenaamde certificering. Deze certificering houdt in dat de beschermingsstichting van ABN Amro, genaamd STAK (stichting administratiekantoor continuïteit ABN AMRO Group), een gekwalificeerde deelneming krijgt in de aandelen ABN Amro. De angst die bestond was dat deze beschermingsconstructie beleggers af zou schrikken, wat natuurlijk weer een negatief effect op de waarde van de aandelen, en dus op de verkoopprijs van ABN Amro zou hebben.

Beleggers vinden het wel prima

De angst dat beleggers zich zouden laten afschrikken door de certificering lijkt echter niet gegrond. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft dat geconcludeerd nadat ze een onderzoek had uitgevoerd onder Nederlandse beleggers. Ongeveer 75 procent meende dat een beschermingsconstructie zeer verstandig was. Een opmerkelijk gegeven dat uit het onderzoek naar voren kwam was overigens wel dat slechts 46 procent van de ondervraagden aangaf te willen in teken op de aandelen ABN Amro. Volgens de VEB zou dit te maken kunnen hebben met het gebrek aan vertrouwen in de bancaire sector die de belegger nog steeds parten speelt.

Opbrengst beursgang ABN Amro

Een van de belangrijkste vragen is natuurlijk hoeveel de beursgang van ABN Amro uiteindelijk op gaat leveren. Minister Dijsselbloem gaf in eerdere correspondentie met de Tweede Kamer aan dat hij uitging van een bedrag van 15 miljard euro. De meeste beleggers gingen er toen (mei 2015) vanuit dat deze schatting bewust aan de lage kant was. Inmiddels gaan beleggers (althans in de Verenigde Staten) uit van een opbrengst van 17,5 miljard. Beduidend meer dus dan de 15 miljard waarover de minister van Financiën eerder sprak. Toch is het bedrag nog steeds lager dan het totale bedrag dat de Nederlandse overheid gebruikte om ABN Amro te redden. Die kosten bedragen in totaal namelijk 22 miljard euro.

Scroll naar top