Binckbank mag turbo’s blijven uitgeven

Binckbank mag turbo’s blijven uitgeven De zomer was op zijn zachtst gezegd een interessante periode voor Binckbank, één van de bekendere brokers van Nederland. In juli maakte deze bank bekend dat ze van plan was om op de korte termijn turbo’s uit te geven in Nederland. Een turbo biedt de belegger de mogelijkheid om nog beter in te spelen op de fluctuaties op de beurzen omdat er bij deze manier van beleggen gebruik gemaakt wordt van een hefboom. Met de introductie van de turbo’s wilde Binckbank met name de “ervaren en actieve beleggers” van dienst zijn. Tot zo ver nog niet zo veel bijzonders. Dat veranderde echter toen er verontrustend nieuws kwam uit Frankrijk.

BNP Paribas trekt aan de bel

Dat de Franse bank BNP Paribas ‘not amused’ was over het plan van Binckbank om turbo’s te introduceren kunnen we gerust een understatement noemen. Volgens BNP Paribas mag Binckbank deze benaming namelijk helemaal niet gebruiken. Wat is het geval? Dankzij een overname van een aantal activiteiten kwam BNP Paribas in 2014 in het bezit van de merknaam Turbo. De aankondiging van Binckbank om ook turbo’s uit te geven was voor BNP Paribas dan ook direct aanleiding om een kort geding aan te spannen. Binckbank was van deze redenatie echter allerminst onder de indruk. Volgens een woordvoerder van de Nederlandse broker moest de benaming ‘turbo’ helemaal niet gezien worden als een merknaam, maar veel meer als een bepaald type belegging. De Franse bankiers die dreigden met juridische stappen zagen dit natuurlijk volstrekt anders, waardoor een gang naar de rechter onvermijdelijk werd.

De rechter doet uitspraak

Omdat BNP Paribas en Binckbank het overduidelijk nooit met elkaar eens gingen worden over het gebruik van de naam turbo was het vervolgens aan de kortgedingrechter om een uitspraak te doen en zodoende de kemphanen uit elkaar te halen. Gelukkig voor Binckbank ging de rechter in Den Haag mee in het verweer van de aangeklaagde partij. Evenals Binckbank was de rechter van mening dat ‘turbo’ anno 2014 door beleggers niet meer wordt gezien als een merk, maar juist als een beleggingsproduct.

Scroll naar top