BinckBank bevindt zich in een lastige periode

Binckbank Eind juli kwam BinckBank met de vierjaarlijkse kwartaalcijfers. Er kan niet anders gesteld worden dan dat die stevig tegenvielen. In totaal werd er maar liefst 33 procent minder winst gemaakt dan vorig jaar in dit kwartaal. Volgens de online broker was deze daling vooral te wijten aan een rustig beursklimaat waardoor klanten minder transacties uitvoerden. In geld uitgedrukt maakte BinckBank een nettowinst van 8,6 miljoen euro bekend. Deze winst hadden analisten niet aan zien komen; gemiddeld voorspelden die een bedrag van ongeveer 9,5 miljoen. Ten opzichte van vorig jaar valt de winst dus 4 miljoen lager uit.

Kosten drukken de winst maar er is ook goed nieuws

Het waren vooral de kosten die een negatief effect hadden op de winst. De opbrengst uit rente en provisie steeg namelijk wel in het afgelopen kwartaal, namelijk met zo’n vier procent. In totaal stegen de kosten van BinckBank met ongeveer 13 procent. Toch zijn er ook positieve dingen te melden. Zo steeg de klantenpopulatie met 11 procent en waren klanten in Frankrijk en België, in tegenstelling tot in Nederland, wel een stuk actiever. Daarnaast meldde de online broker dat het belang van 50 procent dat de onderneming had in pensioenonderdeel BeFrank verkocht gaat worden. Delta Lloyd, waar BinckBank mee samenwerkt, koopt dit belang voor 19,5 miljoen euro. Ook de softwaretak Able van BinckBank die de broker al een tijd van de hand probeert te doen lijkt nu te worden verkocht. Met BlackFin Capital Partners is hierover een intentieverklaring gesloten.

3,5 miljoen aandelen worden door BinckBank ingetrokken

Naast de kwartaalcijfers maakte BinckBank medio augustus bekend dat de broker 3,5 miljoen ingekochte aandelen heeft ingetrokken. Dit doet een bedrijf als men het uitstaande aandelenkapitaal wil verminderen. Aangezien BinckBank een naamloze vennootschap is is het intrekken van aandelen hiervoor een goede mogelijkheid. Wel moet er voor zo’n besluit toestemming zijn van de algemene aandeelhoudersvergadering. Die toestemming kreeg BinckBank op de algemene aandeelhoudersvergadering van 22 april 2014.

Scroll naar top