Beleggen in vastgoed

Beleggen in vastgoed is niet altijd een pretje. Tijdens de kredietcrisis van 2008 kelderden de prijzen van huizen enorm. Wie zijn geld in vastgoed had geïnvesteerd had het gedurende de financiële crisis niet breed. Ondertussen doet de markt het alweer veel beter. Beleggers die het aandurfde om te kopen tijdens de crisis hebben in ieder geval een leuk rendement behaald. Maar hoe werkt beleggen in vastgoed precies?

Waar kunt u beleggen in vastgoed?

Als belegger die geïnteresseerd is in vastgoed kan u besluiten om zelf een pand te kopen en om deze vervolgens te verhuren. Op de lange termijn kunt u het pand zelfs voor een betere prijs van hand doen. Toch is er een makkelijkere manier waarmee u kunt beleggen in vastgoed. De meest logische (en meest gebruikelijke) manier om te beleggen in vastgoed is door aandelen of obligaties te kopen bij een beleggingsfonds. Wel is het zo dat u bij beleggen via een fonds minder invloed heeft op het type vastgoed waarin wordt geïnvesteerd.

U kunt fondsen en aandelen die zich bezighouden met vastgoed kopen bij een zogenaamde broker. Een broker is een partij die het mogelijk maakt voor particulieren om allerlei effecten te kopen en verkopen. Hieronder ziet u een overzicht van de beste brokers alwaar u in vastgoedaandelen en vastgoedfondsen kunt beleggen. In de rest van het artikel gaan we verder in op hoe beleggen in vastgoed in zijn werking gaat.

 BrokerKosten vastgoedfonds 
degiro_logo_fcDe Giro€2,50 of gratisInfo & Aanvraag
Lynx0,06% (minimum €6)Info & Aanvraag

Direct of indirect beleggen in vastgoed

Wie in vastgoed wil beleggen kan dat op een aantal manieren doen. Er bestaat een onderscheid tussen het zogenaamde directe en indirecte beleggen in vastgoed.

Bij direct beleggen wordt er geïnvesteerd doordat het beleggingsfonds waar u bij bent aangesloten rechtstreeks een belang neemt in een aantal woningen, winkels of andere bedrijfspanden. De inkomsten uit verkoop of huur van deze panden worden door het vastgoedfonds uitgekeerd aan de (particuliere) beleggers, uiteraard na aftrek van onkosten.

De andere mogelijkheid staat bekend onder de term indirect beleggen. Bij indirect beleggen koopt u een aandeel of obligatie in een beleggingsfonds en dat fonds investeert vervolgens weer in een ander fonds dat rechtstreeks belangen aanschaft in bouwprojecten of bestaande onroerende goederen. Ook bij dit type fonds krijgt u een deel van de winst uitgekeerd.

Beleggen in vastgoed

Vastgoedbelegging: kies het product

Nadat u de vraag voor uzelf hebt beantwoord of u direct of indirect wilt beleggen moet u vervolgens een keuze maken uit het type beleggingsproduct. Normaal gesproken maakt u een keuze tussen de aanschaf van een deelnemingsrecht of een obligatie.

Kiest u voor het deelnemingsrecht (soms ook aangeduid als participatie) in een beleggingsfonds dan ontvangt u rendement wanneer het vastgoed rendeert, maar verliest u geld wanneer de waarde van het vastgoed daalt.

Kiest u voor een obligatie dan krijgt u op basis van deze obligatie rente uitgekeerd over de afgesproken periode; de looptijd. De inleg wordt terugbetaald als de looptijd is verstreken. Blijkt het fonds echter in grote problemen te zijn gekomen dan kan het zijn dat u uw inleg niet meer terugziet. Dat risico hebben we de afgelopen periode helaas wel eens concreet in het nieuws gezien. Zoals u misschien al wel had verwacht zijn er overigens ook partijen die verschillende afwijkende varianten van het deelnemingsrecht of de obligatie aanbieden.

Risico’s bij vastgoedbeleggingen via een fonds

Beleggen in vastgoed brengt risico’s met zich mee. Dat geldt voor alle soorten beleggingen, maar bij een belegging in vastgoed zijn er een aantal extra punten die u in overweging moet nemen. Op zich is dat geen probleem, want wie belegt is sowieso bereid om een zeker risico te nemen. Zo niet, dan had u uw geld wel op een bankrekening gestort.

Dat neemt niet weg dat de risico’s natuurlijk wel acceptabel moeten zijn. Bij de meeste beleggingsfondsen in vastgoed is dat zeker het geval, helaas zijn er ook fondsen die zeer slecht bekend staan en die u daarom maar beter kunt mijden.

Een risico dat inmiddels bekend is heeft te maken met de onzekerheid over de toekomstige waarde van vastgoed. Dat deze waarde tot in het extreme kan fluctueren heeft met name de hypotheekcrisis, die begon in 2007 en die werd aangezwengeld door de huizenbubbel in de Verenigde Staten, wel aangetoond. Gelukkig herstelden de prijzen van vastgoed ook weer rap. Uiteindelijk wil iedereen ergens wonen waardoor een investering in bakstenen nog steeds een sterke optie is.

Bij vastgoedbeleggingen wordt er bovendien door de vastgoedfondsen vaak een extra risico ingebouwd door extra geld te lenen bij een bank. Het geld dat door de particuliere belegger wordt ingebracht geldt dan als onderpand. Mocht er iets misgaan dan zal de bank als eerste het geleende geld terugkrijgen. Vervolgens zijn pas de particuliere beleggers aan de beurt.

Wilt u voor uzelf wat extra veiligheid inbouwen? Ga dan in zee met een beursgenoteerd vastgoedfonds. Deze fondsen staan namelijk onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten. U weet dan in elk geval zeker dat u van het fonds de juiste en vereiste informatie ontvangt.

Risico’s spreiden bij vastgoedbelegging

Het is belangrijk om niet al uw geld in te zetten op één paard. Het spreiden van risico’s is altijd verstandig. Dat geldt zeker wanneer u met een buitenlands beleggingsfonds in aanraking komt. Niet omdat u dergelijke fondsen per definitie niet kunt vertrouwen, maar wel omdat blijkt dat problemen in de communicatie vaker voorkomen op het moment dat particulier en fonds een verschillende taal spreken.

Zelf direct vastgoed kopen

Wanneer u avontuurlijker bent ingesteld, kunt u ook zelf vastgoed kopen. Het voordeel hiervan is dat u zelf de volledige controle heeft over het vastgoed dat u selecteert. Een duidelijk nadeel is dat u bij problemen vaak ook persoonlijk aansprakelijk bent. U kunt wanneer u de hypotheek op het tweede pand niet meer kunt betalen, bijvoorbeeld ook uw eigen huis kwijtraken.

Wanneer u zelf vastgoed koopt, kunt u daarvan profiteren op meerdere manieren. Ten eerste kunt u profiteren van een waardestijging. Hiervoor is een goede timing essentieel. Wanneer u uw huis kocht tijdens het begin van de crisis, had u een kans de waarde van uw investering te laten verdubbelen in enkele jaren tijd.

U kunt echter ook profiteren van huurinkomsten. Wanneer u een tweede huis koopt, dan kunt u daar huurders inzetten. Hierdoor ontvangt u iedere maand een vast bedrag. U kunt zelfs gebruik maken van een hefboomeffect door een hypotheek af te sluiten. Bij een rendement van 8% en een hypotheekrente van 3%, maakt u bijvoorbeeld 5% winst op jaarbasis. U legt echter niet het volledige bedrag zelf in waardoor het rendement op uw eigen investering veel hoger kan liggen.

Zelf vastgoed kopen kan dus zeker ook interessant zijn. Wel heeft u voor deze optie vaak significant meer geld nodig. Het afsluiten van een hypotheek voor een investering is vaak ook lastiger en duurder dan het afsluiten van een normale hypotheek. Houd daarom goed rekening met de risico’s en bedenk of het zelf kopen van vastgoed u niet direct in de problemen brengt.

Waarom wél beleggen in vastgoed?

Uiteraard bent u in de afgelopen alinea’s op de risico’s gewezen die het beleggen in vastgoed met zich mee kan brengen. Het kan best zijn dat u daardoor een beetje huiverig bent geworden. Dat is niet direct nodig. Wanneer u verstandig investeert, is vastgoed een interessante optie. Het rendement op vastgoed loopt vaak op tot 7 tot 8 procent op jaarbasis over een langere periode. [kkratings]