Beleggen in Rabobankcertificaten

Beleggen in RabobankcertificatenVeel beleggers hebben sinds jaar en dag aandelen van banken en financiële instellingen in hun portefeuille. De meeste banken geven namelijk aandelen uit en bevinden zich dus op de effectenbeurzen. Tot nu toe was de Rabobank hierop een uitzondering. De Rabobank is namelijk een coöperatieve bank. Dit betekent dat de Rabobank leden heeft in plaats van aandeelhouders. De leden van de Rabobank belegden in zogenaamde ledencertificaten welke bekend stonden om hun hoge kredietwaardigheid. De Rabobank heeft onlangs echter aangegeven van strategie te wijzigen.

Beleggen in Rabobankcertificaten voor iedereen

Vanaf 1 januari 2014 biedt Rabobank alle beleggers (dus niet alleen leden) de mogelijkheid om te beleggen in Rabobankcertificaten. De markt wordt zogezegd opengegooid. Samen met deze mededeling heeft de Rabobank aangegeven dat de beoogde minimumvergoeding per 30 december 2013 zal worden verhoogd van 5.2% naar 6.5% per jaar. Hierdoor moet het aantrekkelijker worden om te investeren in Rabobankcertificaten.

Een van de redenen van de Rabobank om van strategie te wijzigen lijkt te maken te hebben met de betrokkenheid van de bank in het Dioxineschandaal. Na aanleiding van dit schandaal, waar Rabobank een boete van 774 miljoen euro kreeg opgelegd in verband met manipulatie van de Libor-rente, ontstond er onrust onder de leden. Veel leden verloren het vertrouwen in de Rabobank en probeerden hun certificaten te verkopen. In totaal werden er ongeveer 40 miljoen certificaten aangeboden met een totale waarde van zo’n 1 miljard euro. De enige manier om het vermogen op peil te houden was op dat moment de verkoop van de certificaten aan grote beleggers. Dit heeft de Rabobank dus ook gedaan omdat de uitstaande certificaten meetellen voor het eigen vermogen.

Vanaf 1 januari 2014 kunt u dus ook in Rabobankcertificaten beleggen als u zelf geen lid bent van de coöperatie. Het Libor-renteschandaal geeft echter aan dat ook aan dit beleggingsproduct de nodige risico’s kleven. Het is aan u om te besluiten of u een investering in Rabobankcertificaten ziet zitten. In elk geval kan u vanaf 1 januari 2014 via de beurskoersen volgen hoe de markt denkt over de Rabobankcertificaten.

Scroll naar top