Beleggen in Kunst

Beleggen in kunstNa de oudejaarsrally van de beurzen gaat het met de meeste indexen (waaronder de AEX) weer redelijk de goede kant op. Het vertrouwen van beleggers in aandelen stijgt. Toch zijn veel mensen nog steeds huiverig als het om beleggen in aandelen gaat. Dit is niet vreemd, de financiƫle crisis heeft ons doen inzien dat er met beleggen altijd een risico gepaard gaat. Dit geldt overigens niet alleen voor het beleggen in aandelen, maar voor elke vorm van beleggen. Toch kunt u zelf inschatten en afwegen hoeveel risico u wilt nemen.

Bent u een conservatieve of progressieve belegger? Dat is de vraag. Wanneer u niet genoeg vertrouwen hebt in aandelen, maar toch wilt beleggen is het zaak om te kijken waar andere mogelijkheden liggen. Een alternatief is dan wellicht het beleggen in kunst. De kunstmarkt trekt zich in principe weinig aan van bijvoorbeeld de olieprijs. Hierdoor is de markt op dat punt stabieler dan de aandelen- en obligatiemarkt.

Beleggen in Kunst, rekening houden met?

Toch zijn er ook bij het beleggen in kunst een aantal zaken waar u wel degelijk rekening mee zult moeten houden. Ten eerste: beleggen in kunst is een zeer dure bezigheid, in die zin dat de aankoop en het transport van kunstwerken behoorlijk in de papieren loopt. Ook kan de waarde van een kunstwerk wel degelijk fluctueren. De kans hierop hangt samen met het type kunstwerk en de kunstenaar van wie het werk is. Wanneer u geĆÆnteresseerd bent in het beleggen in kunst is het aan te bevelen om een aantal cursussen te volgen waarmee u uw kennis van kunst(geschiedenis) opvijzelt. Daarnaast moet u zich realiseren dat beleggen in kunst beleggen op de lange termijn is. Ten slotte: kunst is iets geheel anders dan waardepapier. U investeert niet alleen in een kunstwerk om het later met winst te kunnen verkopen, een kunstwerk schaft u ook aan om er zelf van te genieten. Bij beleggen in kunst is de belangrijkste stelregel misschien wel: ‘investeer met uw hart, niet alleen met uw hoofd!’

Scroll naar top