Ballast Nedam overleeft en geeft nieuwe aandelen uit

Beleggers hebben er de afgelopen periode reikhalzend naar uitgezien. Wanneer zou de beursgenoteerde onderneming en bouwgigant Ballast Nedam nu eindelijk met de jaarcijfers op de proppen komen? Dat de financiële crisis er bij dit bedrijf, en overigens de hele infrastructuursector, stevig heeft ingehakt was al wat langer duidelijk, maar het uitstellen van de presentatie van de cijfers (in eerste instantie gepland op 27 maart 2015) deed toch wel wat wenkbrauwen fronsen. Echt beter werd het er niet op toen op 24 april de presentatie nogmaals werd uitgesteld omdat het in zwaar weer verkerende bedrijf in gesprek was met financiers en deze onderhandelingen moesten worden afgewacht. Uiteindelijk was het op 30 april eindelijk zo ver. De cijfers werden naar buiten gebracht en die vielen niet mee.

Akkoord met banken en partners

Vooral de projecten van Ballast Nedam aan de A15 en de A2 hebben ervoor gezorgd dat het water het bedrijf aan de lippen staat. Om een faillissement te voorkomen is er uiteindelijk overeenstemming bereikt met de banken en met een aantal partners. Zo nemen de bouwbedrijven Strabag en Strukton een belang van Ballast Nedam in de projecten aan de A15 en de A2 over en zijn de banken bereid om nieuwe leningen ter waarde van 43 miljoen euro aan Ballast Nedam te verstrekken. De akkoorden die Ballast Nedam met Strukton en Strabag heeft gesloten hebben voor de aandeelhouders van Ballast Nedam een pijnlijke consequentie: de claimemissie van 20 miljoen euro en het afstoten van diverse projecten zet de aandelenkoers steeds verder onder druk. De financiële maatregelen ziet er als volgt uit:

Ballast Nedam overleeft en geeft nieuwe aandelen uit

Nieuwe aandelen

Om de verzwakte financiële positie weer enigszins te versterken is naast de overeenkomst tussen bouwbedrijven en banken op het gebied van belangen en leningen ook nog duidelijk gemaakt dat Ballast Nedam nieuwe aandelen gaat uitgeven. Deze aandelenuitgifte wordt gegarandeerd door zowel de banken als door bouwbedrijf Strukton. Naar verwachting haalt Ballast Nedam 20 miljoen euro op met deze nieuwe emissie.

Scroll naar top