Saudische beurs zit in de lift

Saudische beurs zit in de liftWaar de Oost-Aziatische beurzen zoals de Nikkei en de Westerse beurzen zoals Wall Streek en de AEX een beroerde maand beleefden veerde de beurs van Saudi-Arabië vrij onverwacht weer op. Zoals verwacht mag worden van deze Golfstaat had dit alles te maken met de olieprijs, aangezien de Saudi’s daar vrijwel al hun vermogen uithalen. De olieprijs lijkt zich namelijk weer te herstellen.

Dieptepunt bereikt?

De olieprijs is in de afgelopen periode eigenlijk consequent gedaald. Dit had niet alleen met een afnemende vraag te maken, maar vooral ook met het algehele beursklimaat dat nogal te lijden had onder de gebeurtenissen op de Chinese markten. Het gevolg was dat de (aandelen in) oliesector keihard werden afstraft. Aandelen van oliemaatschappijen kelderden en de olieprijs daalde naar een onrealistisch niveau. Nu de rust op de financiële markten weer enigszins is teruggekeerd lijken beleggers en (olie)consumenten dat ook te beseffen. Kortom: de olieprijs gaat weer stijgen, het dieptepunt is bereikt!

Eerste stappen naar herstel

Op donderdag 27 augustus was de eerste forse opleving een feit. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met meer dan 10 procent. Wie dacht dat dit een eenmalige opleving was werd de volgende dag direct uit de droom geholpen: op 28 augustus steeg de prijs met nog eens 6 procent. Aangezien de olieprijs dit jaar al 40 procent is gekelderd ten opzichte van het hoogste punt (in mei 2015) lijkt de kans aannemelijk dat de stijging van de prijs nog wel even doorzet.

Olieaandelen kopen?

De vraag die voor beleggers nu interessant wordt is natuurlijk of het een goed idee is om enorm in olie- en petrochemische aandelen te gaan beleggen. Net als bij elke aankoop van aandelen blijft dit natuurlijk een gok. Er zijn namelijk ook wel wat punten te noemen die de olieprijs weer zouden kunnen doen kelderen. Een van die punten is het atoomakkoord dat het Westen onlangs sloot met Iran. Doordat handelssancties met dit land worden opgeheven is de kans groot dat Iraanse olie gemakkelijker en in grotere hoeveelheden op de markt komt. En bij olie is het zo: het aanbod bepaalt de prijs!